18,212,025 BTC

Биткойн: 8 експертни мнения за това какво ще се случи с криптовалутата през 2019г.

Източник: за The Next Web от Ben Dickson |
Експертни мнения за това какво ще се случи с Биткойн през 2019г.

От драматичното понижаване на цената на Биткойна и други дигитални активи до строгите регулаторни мерки върху първичните предлагания на монети (ICOs) и продължаващата диря от хакерски атаки срещу криптоборси, криптоиндустрията остави зад гърба си една много бурна година.

 

Това означава ли обаче, че Биткойнът е готов за период на спокойствие и възстановяване, или се е насочил към по-бурни времена? Попитахме криптоексперти за мнението им по въпроса какви ще бъдат акцентите на Биткойна през 2019г. Както много други неща в криптосвета, прогнозите са много трудни и няма единодушие какво ще е състоянието на Биткойна през годината.

 

Протоколът Lightning Network ще бъде основният акцент на Биткойна

 

Протоколът Lightning Network ще бъде основна тема на разговор във връзка с Биткойна през 2019г. Той обещава по-голяма полезност за криптовалутата не само като разплащателен слой, но и като средство за обмен. Въпреки това, с увеличаването на размера и капацитета на мрежата, очаквам потребителите да се сблъскат с проблеми, свързани с използваемостта, поради неравномерния капацитет и зараждащите се децентрализирани технологии за маршрутизиране.

 

Тези въпроси, които имат идеологически характер, разполагат с потенциала да създадат друго несъгласие на ниво Segwit, ако не се решават проактивно. Планирам да проследя тази история внимателно, тъй като общността упорито изследва решения за мащабиране.

 

Кайл Самани, Multicoin Capital

 

2019г. ще бъде година на изграждане за Биткойна

 

Що се отнася до цената на Биткойна, мисля, че сме на дъното. Прекалено много големи играчи са замесени, а има твърде малко Биткойни на разположение за големи покупки без това да доведе до повишаване на цената. 2019г. определено е година на изграждане за следващата голяма вълна. Мисля, че ще наблюдаваме още една голяма вълна от приемане върху графиката от типа стик за хокей, преди тя да се изравни и да се насочи към постепенно покачване.

 

Не предвиждам никакви големи актуализации на ниво протокол, които да се задават скоро към Биткойна, като например промени в алгоритъма за копаене или големи подобрения на протоколи. Екосистемата е твърде голяма и на този етап е невъзможно всички да се споразумеят за големи промени без появата на или разцепването в нова монета както се случи с Bitcoin Cash.

 

Предвиждам също, че това ще доведе до намаляване на пазарния дял на Биткойна с течение на времето. Дотогава вторичните слоеве като Lighting Network, Open Assets и др. ще запълнят празнината.

 

Джаред Тейт, Digibyte

 

Bitcoin ще се върне към своите корени през 2019г.

 

Едногодишните изгледи за Биткойна остава мечи. Технологиите за мащабиране, като Lightning, все още са на много ранен етап, играчите на екосистемите са все още неустойчиви след бума от 2018г., а по-голямата част от действията за прилагане на регулаторни мерки - повечето от тях в САЩ - стоят пред екосистемата, а не зад нея.

 

Най-интересната употреба на Биткойн все още е метод за плащане, устойчив на цензура, чрез който се заобиколят правителствени репресии, като например във Венецуела, и корпоративния de-platforming (бел.пр. форма на бойкот, чрез която на лице или организация се отказва платформа за изказване), като например Patreon и опити, подобни на Operation Choke Point. Очаквам реалното, смислено приемане на Биткойна да се увеличи в отговор на нуждите на този тип потребители.

 

Престън Бърн, Byrne & Storm, P.C.

 

Разцепването ще продължи с развитието на пазара

 

Биткойнът вероятно ще се стабилизира през 2019г. Хората все още ще гледат на криптовалутата като на средство за съхранение на стойност. Тъй като все повече хора ще се опитат да правят приложения, базирани на блокчейн технологията, вътрешните борби и разцепването с Bitcoin Cash ще възпрепятстват нещата до момента, в който едната криптовалута надделее над другата.

 

Доверието трябва да се върне на пазара и хората трябва да започнат да вярват в технологията. Само тогава валутата, която подкрепя тази технология, ще бъде възприета от масата. След като това се случи, ще има бунт. Наша отговорност е да направим стъпка напред и да гарантираме, че сме в челните редици по отношение на иновациите, като премахваме бариерите чрез нашата технология и нашите услуги в индустрията.

 

Кевин Хобс, Vanbex Group

 

По-тежки времена все още предстоят

 

След свръхтурбулентната 2018г. Биткойнът и други криптовалути наистина ще бъдат подложени на изпитание през 2019г. В момента цената на Биткойна бавно намалява, защото, най-просто казано, нищо не се е случило през последните 12 месеца, за да промени общата отрицателна посока на движение. Причината да не се срине още повече се дължи на това, че инвеститорите и спекулантите, които вече притежават значителни количества, изкуствено поддържат криптовалутата жива.

 

Считам, че в даден момент, с липсата на положителни заглавия, тези инвеститори и спекуланти ще загубят търпение и ще започнат да намаляват загубите си като продават. Тогава ще видим истинско свличане към реалистичната цена на Биткойна за това, което всъщност той представлява - благородна концепция, която тепърва предстои да докаже своята роля в съвременната икономика.

 

Алън Раджич, Money Transfer Comparison

 

Задава ли се още едно увеличение на цената?

 

Като клас активи, криптовалутите, включително и Биткойна, все още са малки в сравнение с пазарната капитализация на много водещи и високо оценявани акции. Самият Биткойн все още не е широко разпространен, тъй като шепа портфейли разполагат с много високи нива на капиталова концентрация.

 

Поради това, цената на Биткойна е много лесно манипулируема, което затруднява предсказването на бъдещата цена. Имам предвид, че през следващите 18 месеца ще видим още едно бързо покачване на цената на Биткойна, но колко устойчив ще бъде растежът зависи преди всичко от това какво ще се случи по отношение на приемането.

 

Основата е поставена що се отнася до регулациите, а правителствата ще бъдат по-добре подготвени да се справят с трудни ситуации в този аспект. Основното приемане и растеж на класа активи първоначално ще се задвижва от институционални инвестиции, което, да се надяваме, ще доведе до по-добро образование и разбиране на последиците от дигиталните активи.

 

Питър Смирниотис, Victory Square Technologies

 

Влакът Биткойн напусна гарата

 

Дали технологично, политически, социално или в популярната култура, аз вярвам, че Биткойнът ще продължи да нараства с бързи темпове в целия свят. Влакът е напуснал гарата – на този етап въпросът опира до това дали се качваш или изоставаш. Ценовото действие е индикатор за това, което се случва с развитието на тази революционна технология. Биткойнът е идея, чието време е дошло, 2019г. е все още само началото на навлизането на неговите ползи и концепции в общественото съзнание.

 

Вирджилио Лизардо-младши, Gate.io

 

Геополитическите напрежения ще представляват възможността на Биткойна

 

Вероятно през 2019г. акцентът ще бъде върху валутите - Биткойн, Litecoin, някои от тях - защото има голямо геополитическо напрежение в света. Започваме да виждаме някои глобални макро играчи да използват Биткойн като алтернатива на своята позиция в злато, или като начин за хеджиране срещу колебанията и нестабилността на фиатните валути.

Браян Кели, криптоанализатор (интервю с Cointelegraph)

 

Станете част от бъдещето! Купете Bitcoin на xChange.bg в три лесни стъпки! Mожете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Рипъл и Биткойн Кеш. За повече информация влезте тук.

 

Статията е преведена и адаптирана от The Next Web.