18,212,025 BTC

Биткойн: Ето един от факторите, който може да помогне на криптовалутата да се измъкне от текущия спад

Източник: за Inverse от Майк Браун |
Един фактор, който може да помогне на Биткойн

Пазарът на криптовалути преживя нов шоков спад във вторник, като общата пазарна оценка спадна с близо 30% през предходните седем дни и достигна 155 милиарда щатски долара. Въпреки това, Майкъл У, основател и изпълнителен директор на производителя на хардуерни портфейли CoolBitX, смята, че ще има покачване отново, особено след като различни държави, заинтересовани от регулации срещу прането на пари, предприемат стъпки, които ще помогнат за възстановяване на доверието на инвеститорите.

 

"100 процента съм уверен, че след като крипто пазарът отговари на регулациите срещу прането на пари, скоро ще можем да наблюдаваме отново следващия рекорден връх," каза У за Inverse. "На страните пионери в това отношение ще им трябват шест месеца, вероятно до една година, за да поставят действителното начало на това ново изискване за борба срещу прането на пари".

 

Според У, такова законодателство е ключът към обръщане на пазара. Биткойнът и подобните на него криптовалути проследяват всички транзакции в публичната блок-верига. По-трудно е, обаче, да се идентифицира кой стои зад всеки адрес. Докато правителствата могат да коват закони, за да поискат от крипто борсите да проследяват движенията във и от фиатни валути, по-трудно е това да се направи за търговията от една криптовалута в друга. Факторът анонимност доведе до обвинения, че криптовалутата Tether е използвана за манипулиране на цената на Биткойна.

 

"Тегля криптовалута, да кажем през Coinbase, и мога да прехвърля моя Биткойн от портфейла си във всеки друг портфейл, който желая," казва У. "С настоящите практики може да се установи къде отиват тези крипто единици и към кои адреси, но е факт, че това проследяване всъщност не казва на властите кои са действителните притежатели на тези адреси".

 

Крипто пазар с подход, близък до този на правителствата, такъв, който може да проследи кой стои зад всяка крипто сделка, би могъл да насърчи по-големи инвестиции. У работи с редица компании по този въпрос, както и с регулатори в Япония, Корея, Тайван и Европейския съюз. По тази причина, той е убеден, че пазарът ще се обърне след "може би най-много една година."

 

Това е малък лъч светлина, който мнозина привърженици виждат като потенциално почивка от иначе жестокия мечи пазар. Скорошният спад в цената на Биткойна, възлизащ на 78% спрямо връхната точка от близо 20 000 долара в средата на декември, го правят третият по големина в историята на криптовалутата.

 

Все пак, ако този спад се постави в по-широк контекст, Биткойн инвеститорите, които са направили покупка през септември 2017 г. - момент, в който цената на Биткойна беше паднала под 3 000 щатски долара в отговор на строгия контрол над първични публични предлагания на дигитални монети (ICO) в Китай - все още щяха да могат да се доближат до удвояване на парите си, ако бяха задържали инвестициите си в криптовалутата през цялото това време. Предстои да видим дали Биткойнът може да се покачи до същите високи нива от миналата година.

 

Авторът на тази статия има инвестиции в Биткойн и Етер.

 

Станете част от бъдещето и купете Биткойн на изключително изгодни цени бързо и лесно на xchange.bg. Вече можете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Биткойн кеш и Рипъл

 

Статията е преведена и адаптирана от inverse.com