18,212,025 BTC

Биткойн и останалите криптовалути отново бяха подложени на корекция

Източник: MarketWatch.com от Анора Махмудова |
цените на Биткойн и Етериум

Цените на криптовалутите, сред които Биткойн и Етериум, паднаха значително във вторник. Спадът се случи, след като Биткойн първоначално успя да преодолее срива от преди две седмици. Най-голямата криптовалута беше стигнала стойности от 1800 долара, но успя да се покачи за по-малко от една седмица до 2700, тъй като пазарът реагира положително на новината, че няма да се разцепи на две. Копачите застанаха зад подобрението на протокола на Биткойн BIP91 за увеличаване капацитета на блока, което предотврати създаването на два отделни Биткойн-а.

 

Въпреки, че заплахата за разцепване, предизвикано от копачите, за сега е отменена, проблемът е, че малка част от разработчиците решиха да създадат нов Биткойн (Bitcoin Cash – BCC) с различен протокол, който представлява отделна криптовалута. Това е основната причина и за вчерашния спад. Очаква се да се активира на 1 август, но за сега не среща голяма подкрепа.

 

BIP91 протокола (т.нар. технология SegWit) ще бъде интегриран до 24-ти август, според Елизабет Старк, главният изпълнителен директор на Lightning Labs, които разработват lightning network - технология, която позволява изключително бързото обработване на транзакциите.

“Технологията, която създаваме, Lightning Network, използва Segregated Witness. Та това е доста вълнуващо развитие за нас.“, отбеляза Старк.

 

Чарлс Хайтът, основател на CryptoCompare, също не обръща особено голямо внимание на силната волатилност на Биткойн от последните седмици:

„Индустрията, борсите и копачите се съгласиха на SegWit софтуера и нещата се случват, както са планирани. Дневната волатилност не е важна... Малка част могат да създадат паралелен Биткойн, главно за да привлекат внимание, но ще се провалят”.

 

В същото време Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ излезе с доклад, който отреди, че Първоначалното монетно предлагане (ICO) е всъщност предлагане на ценни книжа и в следствие попада под съответните закони и изисквания. ICO е нещо като краудфъндинг (групово финансиране) с помощта на блокчейн технологията, в което една компания пуска токени на пазара, които или могат да се търгуват, или да предоставят някакви ползи и облаги на собствениците им. Токените се продават в замяна на Биткойн или както по-често се случваше – чрез Етер.

 

Един от основателите на Етериум мрежата наскоро обяви ICO-тата за „бомба със закъснител“ и че нещата трябва да се успокоят, преди да са излезли извън контрол. Според него „Хората са заслепени от бързите и лесни пари“.

 

В момента Биткойн се търгува на 2500 долара, което е спад от 6.2% от последните 24 часа, по данни на coinmarketcap.com. Етерът също има стойност с около 6.6% по-малко от вчера – около 200 долара. Етерът достигна своята рекордна стойност средата на миналия месец. Тогава, за да си купим 1 Етер, трябваше да отделим двойно по-голяма сума от сега.

Въпреки това, гледайки резултатите на двете най-големи криптовалути от началото на годината, успехът им е несравним, с който и да е друг актив. Биткойн има растеж от 160%, а Етерът с невероятните 2500%, когато отбеляза най-високата си стойност.

 

Статията е преведена и адаптирана от marketwatch.com

 

Купете Биткойн на изключително изгодни цени бързо и лесно на xchange.bg, а вече можете да търгувате и Етериум, Лайткойн и Рипъл