18,212,025 BTC

Биткойн като хедж срещу процесите на политическа и финансова нестабилност в най-големите държави-длъжници

Източник: cryptocoinsnews.com от Джоузеф Янг |
БИТКОЙН КАТО ХЕДЖ СРЕЩУ ПРОЦЕСИТЕ НА ПОЛИТИЧЕСКА И ФИНАНСОВА НЕСТАБИЛНОСТ

Въпреки че Щатите са известни като най-голямата икономика, страната се нарежда на първо място и по външен дълг в света– почти 20 трилиона долара. А Обединеното Кралство, Франция и Германия са следващите най-големи длъжници.

 

Около средата на миналата година инвеститорите и трейдърите в най-големите борси в САЩ, Китай и Япония разпознаха Биткойн като средство за управление на техния капитал и на риска от икономическа и финансова нестабилност.

 

Най-големият балон в модерната история

 

Теоретично, поради важността на Щатите за глобалната икономика, никой не би трябвало да се притеснява от огромния дълг на държавата. Притежанието на най-големия валутен резерв позволява на САЩ лесно да напечата нови пари в случай на нестабилност, за да задържи икономиката на повърхността.

 

Но тази стратегия подпомага образуването на може би най-големия балон в модерната история – този на централните банки и на глобалната финансова система.

 

Обективно погледнато, финансовите системи на различните държави се наблюдават, манипулират и контролират от техните правителства. Следователно, подобно на опитите в Гърция през 2015г. централните банки и регулатори могат да провеждат силно непопулярната политика на вземане на средства от частни лица, инвеститори и бизнеси посредством техните вложения в частни банки.

 

Това означава, че стойността на обикновените пари не се диктува от пазара, а от управляващите партии и централните банки в съответните страни. Както видяхме наскоро на Острова, цената на паунда падна спрямо останалите валути поради политически конфликти и финансови разногласия.

 

Пазарно ориентираните валути

 

Поради тази причина, конвенционалните валути не е изключено да претърпят спад, а появата на децентрализирана и пазарно ориентирана валута като Биткойн или която и да било друга такава могат да бъдат сериозна заплаха за глобалната финансова система. Щатите могат да поддържат огромното количество дълг, поради своя ливъридж върху световния пазар. Но ако системата почне да функционира по по-различен начин в резултат на популяризирането на децентрализираните криптовалути, това може да означава край за „застраховката“ на Щатите.

 

Например, към 2007г. Австралийската държава е дължала повече от 53 милиарда долара, а в момента дълговете достигат 454.6 милиарда долара. Това е деветкратен растеж в период от 10 години и е показен за раздуването на балона.

 

Биткойн е определно практично и работещо средство за защита от процесите на нестабилност в икономиките, които се опират на огромни дългове, защото стойността му се влияе изцяло от пазара. След като криптовалутата е децентрализирана и има лимит на емитираното количество, стойността и е решена от простото уравнение между търсене и предлагане. При все че търсенето продължи да се покачва, това ще увеличава пропорционално и нейната стойност.

 

Статията е преведена и адаптирана от cryptocoinsnews.com.