18,212,025 BTC

Биткойн може да стигне 6000 долара до края на годината, но с препятствия по пътя

Източник: CNBC от Арджун Карпал |
Биткойн 6000 лева

Биткойн може да се изкачи с 40% до края на годината, за да стигне до 6000 долара, но инвеститорите трябва да се подготвят за силна волатилност, предупреждават експертите.

 

СПЕЧЕЛИ НАЙ-СИГУРНИЯ ХАРДУЕРЕН ПОРТФЕЙЛ ОТ XCHANGE.BG! ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ТУК.

 

В момента най-голямата криптовалута се търгува за малко под 4250 долара.

 

Третото тримесечие на тази година беше едно от най-интересните в историята на Биткойн. Изкачи се с над 74% за трите месеца, а регулаторният пейзаж продължи да се променя не само спрямо Биткойн, но и като цяло спрямо блокчейн технологията.

 

Какво се случи и какво следва за криптовалутата, според експертите

 

Вътрешни борби и разцепване

 

Поради невероятния бум в транзакциите с Биткойн, цялата мрежа буквално се задръсти; имаше забавяния и увеличение в таксите към копачите. Същевременно, Биткойн общността не успя да стигне до пълен консенсус, какво е най-доброто решение на проблема. Затова и станахме свидетели на разцепването на Биткойн на две отделни мрежи и създаването на Биткойн Кеш (Bitcoin Cash/BCC/BCH), въпреки че в крайна сметка почти всички копачи и разработчиците, стоящи зад оригиналния Биткойн се съгласиха да вкарат SegWit технологията и в последстие да увеличат блока на 2мб, за да се подобри скоростта, с която се обработват транзакциите.

 

В момента пазарната капитализация на Биткойн е около 10 пъти по-голяма от тази на Биткойн Кеш. Последният беше стигнал стойности от 900 долара, но в момента, за да си купите един BCC, трябва да отделите доста по-малката сума от 400 долара.

 

Япония стана номер 1

 

Китай беше изначалният доминант на Биткойн пазара, но поради редица регулаторни мерки, това се промени. Първоначално китайската държава забрани ICO-тата, които позволяваха на компании да наберат капитал нерегулирано от никоя финансова институция.

 

През септември и големите китайски борси като OKCoin, Huobi и BTCChina бяха принудени да затворят врати за клиентите си, което имаше и последствия. За сравнение, в началото на тримесечието 17% от световната търговия на Биткойн беше извършвана с китайския юан, а в момента е под 3%.

 

От друга страна, Япония е много по-отворена към криптовалутите. Регулаторните органи легализираха Биткойн, а едни от най-големите търговци в страната вече приемат разплащания с него. На всичкото отгоре, миналата седмица 11 компании получиха лиценз за криптоборси.

 

Не само това, но японските банки са съсредоточили голям ресурс към блокчейн технологията и планират своя виртуална монета J-Coin.

 

Рекордни Биткойн цени 

 

През третото тримесечие Биткойн достигна и най-високата си стойност откакто съществува – 5013.91 долара, по данни на CoinDesk.

 

Подкрепата от различни държави, както и нарастващата популярност сред институционалните инвеститори подпомогна за растежа.

 

Ще достигне ли Биткойн стойност от 6000 долара?

 

Изглежда, че това въобще не е изключено, но шефът на отдела за бизнес развитие на Gatecoin отбеляза, че инвеститорите трябва да се подготвят за препятствия по пътя към новите рекорди. Главно, има шанс част от Биткойн общността да не се съгласи на увеличаването на блока на 2мб., както беше решено през юли. Това може да доведе до ново разцепване на Биткойн.

 

Чарлс Хейтър, главният изпълнителен директор на сайтът CryptoCompare, каза, че Биткойн ще стигне отново 5000 долара до края на годината, поради създаването на по-добри регулаторни рамки за криптовалутите и ICO-тата.

„Най-големият двигател на Биткойн цената са регулациите. Япония вдъхна живот в стойността, а когато мъглата се изчисти и в другите юрисдикции, яснотата от регулаторна гледна точка ще "отпуши" цената“, според Чарлс Хейтър.

СПЕЧЕЛИ НАЙ-СИГУРНИЯ ХАРДУЕРЕН ПОРТФЕЙЛ ОТ XCHANGE.BG! ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ТУК.

 

Статията е преведена и адаптирана от CNBC.