18,212,025 BTC

Биткойн навърши 10 години от създаването си

Източник: Bitcoin imperia |
Биткойн на 10 години

Днес, 31 октомври 2018г., се навършват точно 10 години от представянето на идеята за Биткойн от неговия създател, Сатоши Накамото. Малко след като трудът му се появява на бял свят, на 3 януари 2009г. и първият Биткойн е изкопан. Само за няколко години Биткойн успя да привлече вниманието на инвеститорите, създадоха се доста борси за търгуване на криптовалутата и се появиха огромен брой алткойни, които искаха да постигнат поне част от успеха на Биткойн.

За 10 години наистина много неща се случиха; от хакерската атака на борсата Mt. Gox през 2014г., която срина пазара за няколко години, до достигането на върха през 2017г., заради широката популярност, която набраха ICO-тата.

И докато много хора смятат, че Биткойн и криптовалутите не са нещо повече от балон, истината е че Блокчейн технологията, която стои зад тях наистина работи. Не само че работи, а продължава да расте и да се развива с новите виртуални валути/токъни, които се появяват постоянно.

 

Историята на Биткойн

Биткойн се ражда на 31 октомври 2008г. в труда на тайнствен човек или група от хора, познати под псевдонима Сатоши Накамото. Концепцията е създадена в отговор на финансовата криза, която се зароди в Щатите след като инвестиционната банка Lehman Brothers обяви фалит. Кризата застигна много хора, а в основата на създаването на Биткойна стои идеята за премахването на невероятната концентрация на власт и пари в няколко човека. Биткойн е нов вид пари, дигитален актив, чиято цел е да бъде използван и контролиран от всички, вместо от няколко централни банки и шепа хора, които стоят зад тях.

На 3 януари 2009г. се дава старт както на Биткойн, така и на Блокчейн технологията, с пускането на първите 50 Биткойна в обращение и изкопаването на първия блок. Копането се състои в изчисляване на сложни математически алгоритми от компютри, чрез което се верифицира автентичността на Биткойн транзакциите, които се вкарват в блокове в последователна верига, от където и идва наименованието на блокчейн технологията (от англ. blokchain – верига от блокове).

9 дни след пускането на първите 50 Биткойна, Сатоши Накамото тества новата технология, като изпраща 10 от тях на компютърния специалист Хал Фини. Биткойн транзакциите започват, а на 5 октомври 2009г. Биткойн за първи път получава котировка в долар, търгувайки се за 0.00076 долара за една единица.

През следващата година Биткойн вече набира популярност, а на 12 декември 2010г. Накамото обявява, че се оттегля от проекта. От тогава насам само веднъж през 2014г. се появява отново, за да разсее слуховете, че идентичността му е разкрита.

 

Проблемният период

От началото на създаването си Биткойн не спира да се развива. Започва като нещо напълно непознато, но бързо е забелязан както от компютърните ентусиасти, така и от хората в криминалните среди, поради обещанието си за анонимни транзакция. Поради тази причина и мнозина се страхуват, че дигиталното средство за разплащане ще се превърне в основен метод за финансиране на криминални дейности и търговия на забранени стоки и вещества.

Все пак потенциалът да бъде нещо повече от платежно средство на престъпниците не остава незабелязан. 3 години след създаването си достига цена над 1000 долара за един Биткойн, което насочва вниманието на много инвеститори към него, сред които и институционални такива.

Въпреки лошата си репутация и съмненията за пирамида, балон и измама, Биткойн претърпява бързо развитие до 2014г., когато и поема първия сериозен удар. Тогавашната най-голяма борса за търговия на Биткойн, Mt. Gox, е хакната и мнозина не се съмняват, че това предвещава края на виртуалната валута.

Въпреки че Биткойн губи почти 80% от стойността си, успява да оцелее, като му отнема 3 години да достигне предишния си връх и да го задмине през 2017г.

Миналата година определено беше успешна за индустрията. Много алткойни се появиха, а Биткойн достигна стойност от 20хил. долара за една единица на 16 декември, като пазарната капитализация на целия пазар беше 800 млрд. долара.

Биткойн, блокчейн и криптовалута се превърнаха от мръсни думи, в нещо, за което всички говореха и инвеститори от цял свят искаха да станат част от екосистемата с идеята да забравят банките и да управляват своите средства без да зависят от тях.

Въпреки че пазарът се срина през януари т.г. и мечите настроения продължават и до сега, инвестициите и работата по технологията не стихват.

 

Биткойн на 10 години

Когато говорим за Биткойн, не можем да не говорим и за криптовалутите като цяло. Първата виртуална валута вдъхновява създаването на алткойни, които подобряват Блокчейн технологията и се опитват да разрешат реални проблеми посредством нея. Блокчейнът всъщност се оказа че има невероятен потенциал и не е просто децентрализирана счетоводна книга, в която се пази информация за дигитални валути и транзакциите с тях.

Криптовалутите оцеляват и продължават да се развиват въпреки трудностите и дори правителствата започват да се обръщат към тях. Докато някои се опитват да регулират индустрията и да печелят от тях, други държави създават техни национални криптовалути – било то, за да се борят срещу наложени санкции или да се опитат да оправят икономиката си. Независимо от причината, факт е че криптовалутите са тук, за да останат.

Много технологии не успяват да постигнат нищо в първите десетилетия от съществуването им, а криптовалутите постигнаха невероятен прогрес. Много специалисти в областта считат, че използваме много малък процент от потенциала им и можем само да гадаем какво ни очаква в следващите 10 години от живота им. Едно нещо е сигурно обаче – Биткойн и останалите криповалути стават все по-силни и ще участват във все по-голяма част от живота ни.

 

Станете част от бъдещето и купете Биткойн на изключително изгодни цени бързо и лесно на xchange.bg. Вече можете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Биткойн кеш и Рипъл

 

Статията е преведена и адаптирана от bitcoinimperia.com