18,212,025 BTC

Биткойн наближава рекордните си стойности от май и се търгува за малко над 2 570 долара

Източник: BusinessInsider.com от Джонатан Гарбер |
Биткойн срив

След като стойността на Биткойн се срина от почти 2800 долара до 1900 долара преди две седмици, на пръв поглед криптовалутата се съвзе от разпродажбата. В момента Биткойн се търгува за малко над 2570 долара (по данни на coinmarketcap.com).

 

Положителната промяна този понеделник не е продиктувана от нещо специално. Изглежда, че ефектът от развитията от миналата седмица продължава– най-големите китайски борси обявиха, че преустановяват забраната от февруари месец, която направи невъзможно клиентите им да теглят средствата от собствените си акаунти. Когато спряха тегленията, цената на най-популярната криптовалута падна с повече от 10%.

 

Все пак последните четири месеца бяха добри за Биткойн, което се вижда и от положителния тренд на цената. Япония го прие за законно средство за разплащане, Австралия обяви, че ще ги последва, Русия също прави стъпки, макар и по-плахи, а на всичкото отгоре изглежда и че може би най-накрая има прието решение как да се увеличи капацитетът на мрежата - SegWit. Активацията е насрочена за 1 Август, а самата технология позволява по-бързото обработване на транзакциите, тъй като подписът на всяка една се съхранява по такъв начин, че един блок може да побере повече сделки.

 

В момента се очаква да се разбере дали Комисията за ценните книжа и борсите в Америка (SEC) ще приеме създаването на първия Биткойн борсово търгуван фонд. При положително решение, макар и малко вероятно, цената ще скочи драстично предвид това, че институционалните инвеститори ще могат да влязат в играта.

 

Въпреки че имаше голям спад през май, Биткойн отбелязва над 170% ръст за тази година.

 

Статията е преведена и адаптирана от BusinessInsider.com.