18,212,025 BTC

Биткойн пак ще се разцепва. Кой ще поддържа новия?

2017-та е годината на разцепванията в света на Биткойн

Спокойно можем да кажем, че 2017-та е годината на разцепванията в света на Биткойн. След като станахме свидетели на разделянето на мрежата на първата криптовалута на две отделни – оригиналната и тази на Bitcoin Cash (BCH/BCC), то сега сме в очакване на още два нови Биткойна – Bitcoin Gold (BTG) и Bitcoin SegWit2x (B2X).

До създаването на Bitcoin Gold има още съвсем малко време. За сега това трябва да се случи при 491407-ия блок, който би трябвало да бъде изкопан на 25-ти октомври – точно след 5 дни.

 

 

Биткойн срещу централизацията на копачите и ASIC производителите 

 

Докато Bitcoin Cash и SegWit2x са основно базирани на увеличаването на блока, то идеята на “златния” Биткойн (BTG) е по-различна. Хората, стоящи зад проекта искат да се преборят  с централизацията на изчислителната мощ, която „копае“ Биткойн.

Има няколко големи китайски басейна, които контролират по-голямата част от тази мощност, а ASIC чиповете, с които това се случва, се произвеждат от само няколко компании. Една от тях е BITMAIN и спокойно може да се каже, че са монополисти на пазара.

По тази причина, екипът зад Bitcoin Gold създава алгоритъма на мрежата по такъв начин, че да може криптовалутата да се копае с видеокарта. По този начин няма да е нужна инвестиция от хиляди левове, а копаенето на Биткойн ще бъде достъпно за един обикновен човек. Ethereum, ZCash и Monero са например такива криптовалути. 

Пълното избягване от ASIC чиповете обаче е невъзможно, тъй като в един момент ще бъдат създадени специализирани процесори, които да копаят BGold. Ако това се случи, то ще станем свидетели на още един форк с нов алгоритъм, отново подходящ за копаене с графичен процесор.

 

Предварително изкопаване или не?

 

Идеята им звучи добре, но все още има доста неясноти в проекта им. До скоро дори се считаше, че форкът вече се е случил и че определено количество от новата криптовалута е било предварително изкопано и раздадено на основателите преди официалния старт.

За сега изглежда, че екипът няма да продължи с първоначалния план, но и не изключват напълно тази възможност. Преди няколко дни те споделиха:

„Не изключваме напълно възможността за скромно предварително изкопаване, за да дадем основно финансиране на проекта, но ако го направим, ще бъдем прозрачни към света и ще представим детайлен план как ще бъдат използвани средствата.“

Кой ще поддържа новия Биткойн и как да го получим 1:1?

 

Приемайки, че всичко ще бъде по план, форкът трябва да се случи на 25-ти октомври. Чудите ли се как да получите и от новия Биткойн, както от Bitcoin Cash?

 

За да се сдобиете с Bitcoin Gold в съотношение 1:1 с количеството оригинален Биткойн, който имате, то:

 

  • Трябва да държите Биткойна си в борса, която със сигурност ще поддържа новия Биткойн.
  • Трябва да съхранявате Биткойна си в портфейл до чиите частни ключове имате достъп, независимо дали този портфейл ще поддържа Биткойн Голд в последствие.

 

На официалният им сайт най-накрая съобщиха кои борси и портфейли ще поддържат BGold. От борсите това са HitBTC, Yobit, Bitstar, BitBay, Paribu, Abucoins, BeatCoin и Bitcoin India, така че се предполага, че ако имате Биткойн на тези борси по време на разцепването, то ще получите същото количество от новия. За съжаление, най-използваните борси като Bittrex, Bitstamp, Kraken, Poloniex и Bithumb не са в списъка и не можем да гарантираме за коректността на тези, които са.

 

Най-сигурният вариант е да съхранявате Биткойна си в софтуерен портфейл (например Coinomi, Jaxx, Exodus) до чиито частни ключове имате достъп или хардуерен портфейл като Trezor и Ledger, тъй като по този начин не сте зависими от трети страни. Винаги може да използвате частните ключове от портфейлите си, в които сте държали Биткойна по време на форка, в портфейл, който ще поддържа BGold. За сега на сайтът на Bitcoin Gold е споменат единствено Guarda като портфейл, който ще го интегрира.

 

СПЕЧЕЛИ НАЙ-СИГУРНИЯ ХАРДУЕРЕН ПОРТФЕЙЛ TREZOR ОТ EXCHANGE.BG - ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ТУК

НЕ ЧАКАЙ, ИМАШ ВРЕМЕ САМО ДО 31 ОКТОМВРИ!

 

Станете част от бъдещето и купете Биткойн на изключително изгодни цени бързо и лесно на xchange.bg. Вече можете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Биткойн кеш и Рипъл