18,212,025 BTC

Биткойн: Русия е на път да инвестира 10 милиарда долара в криптовалутата

Източник: за CryptoDaily от Robert Johnson |
Русия на път да инвестира 10 милиарда долара в Биткойн

По-рано тази седмица нови публикации съобщиха, че 12-тата по големина икономика в света е на прага да инвестира 10 милиарда щатски долара във водещата криптовалута, Биткойн.

 

Слуховете идват от руски икономист и преподавател Руската президентска академия на националната икономика и публична администрация в Москва. Владислав Гинко заяви, че санкциите на САЩ принуждават Русия да диверсифицира.

 

В изявление за австралийската криптомедия Micky Гинко каза, че вярва, че Русия няма други опции:

 

„Американските санкции могат да бъдат смекчени само чрез използването на Биткойни. Поради санкциите на САЩ елитът на Русия е принуден да изоставя американски активи и щатски долари и да инвестира големи суми в Биткойни. Централната банка на Русия разполага с резерви от 466 млрд. щатски долара и трябва да диверсифицира, в случай че има ограничени възможности за това.”

 

Последните доклади показват влиянието на санкциите на САЩ върху Русия:

 

„Санкциите и изолацията оказват влияние върху руската икономика. Въпреки че Русия не е голям износител за САЩ, отменените договори за енергия и отбрана в Европа, както и забраната за финансиране на ключовите кредитори на Русия се отразяват върху икономиката. Какво друго би могло да бъде обяснението за вялата история на растеж в страната от 2014 г. насам? Дори по-високите цени на петрола не доведоха до нищо, за да вдигнат руската икономика.“

 

През лятото на миналата година, по спонсорирания от държавата руски новинарски канал RT, президентът на Русия Владимир Путин държа реч, за да оповести необходимостта от алтернативни резервни валути в световните сделки.

 

„Що се отнася до нашите американски партньори, които поставят ограничения, включително тези за доларовите транзакции, смятам, че е голяма стратегическа грешка. По този начин те подкопават доверието в долара като резервна валута.“

 

Както съобщава Daily Hodl, тогава Путин заяви, че Русия няма никакви намерения да спре да използва щатския долар, освен ако не бъде възпрепятствана да го прави.

 

Президентът на Венецуела Николас Мадуро наскоро обяви, че страната е създала своя собствена криптовалута, наречена Петро. Това е официална валута на правителството, подкрепена от петролните запаси на страната. След старта на Петро, президентът на Съединените щати Доналд Тръмп забрани на американските граждани да инвестират в криптовалутата, като твърди, че тя е предназначена за избягване на щатските санкции.

 

 

Станете част от бъдещето и купете Биткойн на изключително изгодни цени бързо и лесно на xchange.bg. Вече можете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Биткойн кеш и Рипъл

 

Статията е преведена и адаптирана от cryptodaily.co.uk.