18,212,025 BTC

Биткойнът е решението за настъпващата глобална рецесия

Източник: за BeInCrypto от Jon Buck |
Биткойнът може да бъде единственото решение на настъпващата глобална рецесия

Докато фондовата борса продължава да отчита исторически върхове, икономистите предполагат, че световната икономика се движи към рецесия. Множество показатели сочат към глобални финансови проблеми, а правителствата изглеждат безсилни да ги спрат. Може ли Биткойнът да се намеси?

 

Най-фрапиращите проблеми включват увеличаващите се коефициенти на задлъжнялост по света и „деглобализацията“ на световната икономика. И двата големи проблема сочат към предстояща рецесия, а инструментите за решаването им са оскъдни.

 

Дълг и разединяване

 

Глобалният дълг достигна епидемични размери. В момента правителствата по света дължат зашеметяващите 244 трилиона долара - най-високото ниво досега. От Първата световна война насам дългът не е бил близо до сегашното ниво.

 

Дългът набъбна до голяма степен поради опитите на централните банки да предотвратят рецесията с парична политика. Понижаването на лихвените проценти с цел увеличаване на ликвидността и политики като количественото облекчаване преместиха дълговете в държавните счетоводни книги. И най-лошото тепърва предстои, ако рецесията започне през 2020 г.

 

Освен това световната икономика започна процеса на „деглобализация“. Вземете например излизането на Великобритания от Европейския съюз и търговските войни между САЩ и Китай. И двата примера разкриват фундаментално разединяване, което се разраства между световни икономики.

 

Каквото и да се мисли за глобализацията, тя доведе до по-ранния ръст на икономиката. Дори при усложнената обстановка покрай коронавируса световната икономика успява да поддържа търговията и дейността си. Политическо обръщане на тази стабилност може да предвещава катастрофа.

 

Централните банки по света ефективно използваха всички свои оръжия, за да изградят защита срещу рецесията. Общото убеждение е, че намаляването на лихвите и вкарването на ликвидност чрез заеми ще защити икономиката.

 

Лихвите обаче вече са на рекордни нива. В Европа няколко централни банки свалиха лихвите под нулата – нещо, което се случва за пръв път в световната икономика. Ставките в САЩ вече са с исторически ниски стойности, въпреки няколкото увеличения миналата година.

 

Освен това вливането на средства чрез дълг вече е изпробвано без успех. Сегашните коефициенти на задлъжнялост са толкова високи именно заради този проблем - че централните банки остават без козове.

 

Биткойн идва на помощ?

 

В този хаос Биткойнът предлага потенциално решение. Тъй като цифровата валута може да функционира и като актив, смятан за сигурно убежище, и като платформа за разплащане, тя осигурява както ликвидност, така и стабилност.

 

Като платформа за разплащане Биткойнът може да се използва за плащане за транзакции от всеки. Това осигурява глобална ликвидност, като по този начин обръща тенденцията за деглобализация в обратна посока.

 

Като актив, смятан за сигурно убежище, Биткойнът предлага инструмент за съхранение на стойност, който не се влияе от правителствената фискална политика. Никакъв размер на дълга на централните банки не може да накара Биткойна изкуствено да увеличи броя си. По този начин Биткойнът осигурява глобална фискална стабилност.

 

Ако обединим тези два фактора, Биткойнът може да бъде последната надежда за правителствата, които се стремят да избегнат рецесията. Като използват цифровата валута като друг „златен стандарт“, централните банки може да могат да предотвратят катастрофата.

 

Стани част от бъдещето и купи Биткойн бързо и лесно на xChange.bg. Вече можете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Биткойн Kеш и Рипъл.

 

Регистрирайте профила си на xChange.bg тук.

 

Статията е преведена и адаптирана от BeInCrypto.