18,212,025 BTC

Централната банка на Русия планира да приеме Биткойн като „дигитална стока“ и да го облага с данък

Източник: cryptocoinsnews.com от Самбурай Дас |
небе русия знаме биткойн xChange.bg

Руската централната банка обмисля да припознае криптовалутите като „дигитални стоки“ и да ги облага с данък по съответния начин. Заместник-председателят, Олга Скоробогатова, обяви, че работят по законодателство за приемане и регулиране на виртуалните валути, а предварителният проект ще може да бъде представен на долната камара на руския парламент още юни месец.

 

Планът също е бил съгласуван с Министерството на финансите, което преди време се беше опитало да криминализира Биткойн, Министерството на икономическото развитие, както и с други законодателни институции. 

 

Коментарът от  Скоробогатова съвпадна с изявлението на заместник-министъра на финансите, който се обърна на 180 градуса от предишното си мнение. Той разкри, че държавата иска да има контрол върху Биткойн транзакциите, регулирайки местния пазар. Обаче детайли как ще се случва това, няма. Не е и ясно как ще бъдат облагани двете различни дейности – търгуването и копаенето на криптовалутите.

 

Въпреки това промяната от враждебно отношение към „псевдо“ приемане е показателна и говори много за набиращите все повече популярност криптовалути. 

 

През февруари най-големият онлайн магазин в Русия, Улмарт, трябваше да се откаже от плановете си да приема плащания с Биткойн след като Централната банка се намеси. Три месеца по-късно обаче Улмарт пак обяви плановете си за разплащане с Биткойн от септември тази година.

 

ChronoPay, една от най-старите разплащателни услуги в Русия, също планира да интегрира Биткойн в портфолиото си. Павел Врублевски, основателят на компанията, разкри, че обмислят откриването и на Биткойн борса, виждайки оптимизма за бъдещето на криптовалутата.

 

Статията е преведена и адаптирана от Cryptocoinsnews.com.