18,212,025 BTC

Идват ли по-добри дни за Биткойн и криптопазара?

Източник: newsbtc.com от Томас Делахънти |
 новината за продажбата на Биткойн и Биткойн Кеш

През последни дни цената на първенеца сред криптовалутите падна осезаемо. Поради свързаността на останалите криптовалути с Биткойн, сред които и Етериум, Биткойн Кеш и Рипъл, целият пазар излезе на червено. Много от анализаторите считат, че една от основните причини за резкия спад беше новината за продажбата на Биткойн и Биткойн Кеш на стойност около 400млн. долара от септември насам от отговорника за изплащането на кредиторите на фалиралата борса MtGox, Нобуаки Кобаяши.

 

MtGox и разпродажбата

 

Базирана в Токио, MtGox е създадена 2010г., а само 4 години по-късно 70% от Биткойн транзакциите минават през нея. За съжаление обаче през 2014г. борсата фалира, заради кражбата на 850 хил. Биткойна. Нищо, че са минали още почти 4 години, проблемът в момента е че кредиторите все още си търсят изгубените средства. По тази причина Нобуаки Кобаяши е продал близо 36 хил. Биткойна и малко над 34 хил. Биткойн Кеша на стойност около 400 млн. долара през последните 6-7 месеца. 

Действията на Кобаяши обаче бяха разкритикувани. Много хора от криптообщността го набедиха за високата волатилност от края на миналата година до сега. Същевременно Кобаяши отговаря за още 166 хил. Биткойна, които струват над 1.5 млрд. долара в момента, които също се очаква да бъдат продадени.

Това естествено привлече доста внимание, но пък добрата новина е че следващото съдебно производство е насрочено чак за 18 септември, което може да отложи последваща голяма продажба с още 6 месеца.

 

Какво се случи?

 

Детайлите с транзакциите на Кобаяши, които излязоха в публичното пространството миналата седмица, показват, че сериозните сривове през декември и януари са най-вероятно предизвикани от тях. Продажбата в такива обеми, особено по времето на регулаторни промени, хакнати борси и новини и слухове за измами, когато малко хора искат да купуват, определено имат силата да сринат пазара. Трейдърите, които следят пазара и видят такава активност, могат да я вземат за сигнал за последващ допълнителен срив и да продадат активите си преди цената да падне още, което следователно има лавинообразен ефект.

 

Какво следва?

 

Много хора са обнадеждени, поради факта че следващите съдебни процедури са след половин година, но има и слухове, че Кобаяши вече е оторизиран да продаде криптоактивите, за които е отговорен, и че няма нужда да чака до септември.
Все пак каквито и действия да бъдат предприети, надеждата е че ще бъдат много по-прозрачни и няма да допринесат за създаване на страх, несигурност и съмнение (съкратено от английски FUD – fear, uncertainty and doubt), които често движат пазара на криптовалутите.

 

Купете и продайте Биткойн на изключително изгодни цени бързо и лесно на xChange.bg, а вече можете да търгувате и Етер, Лайткойн и Рипъл.

 

Статията е преведена и адаптирана от newsbtc.com