18,212,025 BTC

Биткойн е инвестицията на десетилетието

Източник: за Forbes от Катина Стефанова |
Инвестицията на десетилетието: Залагането на Биткойн

Въпреки кървавата баня на пазара на криптовалутите тази година, индустрията вероятно ще продължи да генерира значителни печалби за инвеститорите си в дългосрочен план. Всъщност инвестиция в криптоактивите с най-голяма пазарна капитализация (основно Биткойн) има шанс да осигури най-високата възвръщаемост.

 

Съобразена с риска, през следващите 10 години, особено в сравнение с доста по-малко противоречивите фаворити като акциите на Amazon, десетгодишните американски държавни ценни книжа, апартамент в Манхатън или други активи, които масово се считат за такива с добър потенциал. 

 

Основните предимства, които биха били движещата сила за покачаването на стойността им

 

Биткойн като макроикономическо средство за хеджиране и "Светият Граал" на активите

 

Биткойн е актив, който има крайно ограничено количество и не е обвързан с никакви дългове, в свят, в който всеки и всичко все повече задлъжнява. Световният дълг достигна 250 трилиона щатски долара (70 трилиона долара повече от 2008 г.); САЩ имат дефицит в размер от трилиони долари, пенсионните фондове са недостатъчно финансирани насред застаряващото население, а студентският дълг в САЩ се е покачил до над 1.5 трилиона щатски долара, като 9 от 10 кредитополучатели едва успяват да покрият вноските си. Всичко това поставя натиск върху централните банки да печатат все повече банкноти, като по този начин обаче обезценяват фиатните пари – стоките и услугите поскъпват, а с нашите спестявания можем да си купим все по-малко.

 

По тази причина “умните” пари все повече ще започват да се насочват към активи без ливъридж (необвързани с дългове), които имат ограничено предлагане като златото, Биткойна или други алтернативни активи, които не са част от общоприетия инвестиционен свят. Традиционните активи като акции, държавни/корпоративни облигации и недвижимо имущество към момента са изложени на прекалено висок кредитен риск.

 

Освен това, Биткойн е актив, чиято стойност, въпреки че е силно волатилна (променлива), е несвързана с традиционните инструменти. Тоест ако последва нова финансова криза, то най-вероятно няма значение дали сте инвестирал в Амазон, дали сте купили държавните облигации на САЩ или имот във Франция, то най-вероятно цената на всички ще се срине. Биткойн обаче е доказал, че може да устои при такива сътресения; например при банковата криза в Кипър през 2013г. потреблението и цената на Биткойн се увеличи многократно. Следователно добавянето на Биткойн към инвестиционния портфейл е добър метод за диверсифициране (разсейване) на риска, подобрявайки цялостното съотношение между него и доходността.  

 

Блок-веригата е изградена на основата на социалната способност за разрастване

 

Историята на хората е история на мрежите - от хилядолетия се организираме в мрежи, които използваме, за да успеем да постигнем нещо. Сътрудничеството много често не познава граници и по този начин е създало нации, компании и други важни институции, но за да се случи, обаче, всички участници в мрежата трябва да спазват едни и същи правила.  Традиционно винаги е имало и контролен орган, за да следи за спазването на „установения протокол“, тъй като все някой някога се опитва да измами системата.  

 

От историческа гледна точка този орган е бил цар, елит, корпорация или тълпата. Проблемът е, че ако цар бъде поставен начело, то се проправя път за тирания; ако бъде поставен един елит, създава се несправедлива аристокрация; ако пък бъде сложена корпорация, резултатът ще бъде монопол, търсещ печалба. Ако централна банка бъде начело, тя ще управлява паричното предлагане, за да оптимизира здравето на своята собствена валута и баланс, но не задължително в полза на индивидуалния човек, който е спестовник и/или инвеститор. Такава централна банка работи за собственото си оцеляване, но не и за нашите спестявания, обезценявайки ги с необезпечено печатане на фиатни пари.

 

В същото време имаме отворени протоколи, в които участниците в дадена мрежа могат да взаимодействат един с друг без разрешение и без някой да следи за спазването на техните правила. Английският език например е такъв отворен протокол, тъй като той не е собственост на никого (например нямаме нужда от одобрението на правителството да разговаряме на английски или да добавяме нова дума към езика).

 

Части от днешния интернет също са отворени протоколи. Технологията на блок-веригата (блокчейн) позволява да се използват отворени протоколи почти навсякъде, без да е нужно да има централизиран контролен орган. Все пак е нужно да се отбележи, че за разлика от чистата демокрация, участниците в тези мрежи не са напълно равни – тоест системата е такава на меритокрация.

 

В мрежата на Биткойн колкото по-голяма сигурност предлага някой, толкова повече Биткойни получава и толкова повече тежест има във вземането на важни решения за мрежата. Системите, базирани на блокчейн технологията, позволяват на хората да продължават да формират ценни и ефикасни връзки помежду си, избягвайки недостатъците на съществуването на централен контролен орган.

 

Технологията на блок-веригата дава възможност за участие във финансовия свят без посредници, търсещи печалба

 

Като последица от последната точка, блокчейн технологията позволява съществуването на финансова мрежа, отделена от контрола на „царе“ и централни банки. Освен това криптоактивите също подпомагат достъпа до капитал за „финансово пренебрегнатите джобове“ на света извън елита на Wall Street.

 

Без да навлизаме в технологичните детайли, технологията на блок-веригата съчетава софтуерно инженерство, икономика, психология на поведението, и други области, за да създаде отворен децентрализиран регистър, неизискващ централизиран контрол, който всеки човек по света може да преглежда и следи отвсякъде. Четирите основни предимства на блок-веригата включват:

  • Устойчивост срещу цензура
  • Децентрализация, от което следва, че мрежата е устойчива на повреда и спиране на работа
  • Неотменимост на транзакциите
  • И може би най-важното, не е базирана на доверие. Този аспект на криптовалутите, който най-сериозно променя играта, е че те позволяват програмирането на стимулите, които влияят на човешката природа; а ако можете да програмирате стимулите, можете да програмирате и човешкото поведение и в крайна сметка да премахнете необходимостта от доверена трета страна, която да поема ролята на контролния орган.

 

Вземете например Биткойна. Той е по-бърз/по-евтин за изпращане, дефлационен по своята същност, по-лесен за съхранение/разделяне и е актив за диверсификация на риска. За разлика от златото или щатския долар, той работи през уикендите, 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината. Той е устойчив на цензура, не подлежи на капиталов контрол, банкови ограничения или замразяване на активите. Той не се базира на доверие, тъй като доверена трета страна не е необходима да управлява вашите активи, а и не е нужно да се доверявате на правителство да запази стойността на спестяванията и инвестициите ви вместо вас.

 

Историята показва техния провал; например Федералният резерв наля трилиони щатски долари в последната рецесия, за да девалвира долара, Индия извади от употреба определени банкноти, като по този начин ликвидира стойността им своеволно, а какво ще кажете за хиперинфлацията във Венецуела?

 

Криптовалутите и техният асиметричен потенциал за растеж

 

Криптовалутите имат невероятно огромен пазар за разрастване – общо взето навсякъде, където има доверена трета страна, която упражнява контрол – например застрахователната индустрия, банковата индустрия, хазартът, недвижимите имоти и т.н. Това може да се равнява на най-малко една трета от световния БВП (80 трилиона щатски долара), плюс немалка сума от световното богатство (300 трилиона щатски долара).

 

Ако приемете, че Биткойн превъзхожда златото, може би общият потенциален пазар, който блокчейн технологията може да завземе, при най-доброто стечение на обстоятелствата, се равнява на около 400 трилиона щатски долара след 10 години. Ориентировъчно, ако криптовалутите вземат само 2% от този общ достъпен пазар, то пазарната им капитализация ще достигне 8 трилиона щатски долара, за сравнение сега е около 150 милиарда долара. Ако имате шанс да инвестирате в нещо, което може потенциално да се увеличи 50 пъти, трябва да сте 98% сигурни, че това няма да се случи, за да не вложите никакви пари.

 

Често хората гледат на инвестирането в криптовалути двустранно – дали да инвестират предвид потенциала за растеж или дали да не инвестират, предвид че стойността им може да достигне до нула? Но това е фалшива дилема. Въпросът е в размера. Трябва да се запитаме, дали си струва да вкараме 1 долар в пазара? Отговорът несъмнено е "да". А два долара? Три? Четири...? Всеки добре балансиран портфейл включва перо за криптоактиви и единственият въпрос е какъв размер да заема то.

 

Катина Стефанова е изпълнителен директор и главен директор по информационни технологии в Marto Capital.

 

Станете част от бъдещето и купете Биткойн на изключително изгодни цени бързо и лесно на xchange.bg. Вече можете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Биткойн кеш и Рипъл

Статията е преведена и адаптирана от forbes.com.