18,212,025 BTC

Крипто амбициите в Куба нарастват заради кризата

Източник: за NewsBTC от Martin Young |
Крипто амбициите в Куба нарастват

Броят на страните, изправени пред икономически проблеми, нараства драстично. За да смекчат въздействието на инфлацията, страните гледат на криптовалутите като едно от възможните решения и Куба е най-скорошният пример за държава, която се обръща към цифровите активи.

 

Като част от редица мерки за стимулиране на икономиката на страната, кубинското правителство заяви, че проучва използването на криптовалути. Този ход идва на фона на задълбочаващата се криза, засилена от санкциите на САЩ, които изглежда се разпространяват по целия свят, тъй като президентът Тръмп изостря своята ембарго политика.

 

Икономиката на островната държава се разпада поради спад в помощта, която получава от Венецуела, по-нисък износ и затягане на санкциите, твърди Ройтерс. Тази седмица президентът Мигел Диас-Канел обяви по държавната телевизия мерките, които също ще увеличат доходите за около една четвърт от населението и ще задълбочат пазарните реформи.

 

Министърът на икономиката Алехандро Гил Фернандес каза:

 

„Изучаваме потенциалната употреба на криптовалута ... в нашите национални и международни търговски сделки и работим по въпроса заедно с академичните среди.“

 

Няма повече подробности относно това дали Куба ще разработи своя собствена държавна криптовалута, подобна на венецуелското Петро, или ще се насочи към вече съществуващи.

 

Венецуела е изправена пред подобен проблем, тъй като хиперинфлацията ежедневно обезценява националната валута. Миналата седмица централната банка на страната отпечата още нови банкноти с номинална стойност 10 000, 20 000 и 50 000 боливара. Държавата обяви пускането на нов реденоминиран боливар, който премахна пет нули от националната валута по време на паричната реформа през миналата година.

 

Междувременно Джон МакАфий побърза да предложи услугите си на правителството на Куба, ако и когато то реши да продължи с крипто плановете си.

 

„Куба планира да използва крипто, за да преодолее 63-годишното икономическо задушаване, наложено на 14 милиона кубинци от лудостта на правителството на САЩ. Най-накрая едно широкомащабно приложение в реалния свят за криптовалутите. Ако Куба иска моята помощ, аз съм тук,“ каза МакАфий.

 

В момента той се крие някъде в Хавана в опита си да избегне дългите пипала на данъчния отдел на САЩ. Американските регулатори все още са предпазливи към нациите, които се опитват да избегнат санкции като използват криптовалути.

 

Докато президентът Тръмп продължава да демонстрира икономическите си сили, броят на страните, които искат да се дистанцират от Америка и долара, нараства. Куба е най-новата сред тези държави и се присъединява към редиците на Русия, Венецуела, Иран и Китай във все по-дългия списък на санкционираните страни.

 

Стани част от бъдещето и купи Биткойн бързо и лесно на xChange.bgВече може да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Kеш и Рипъл.

 

Регистрирай профила си на xChange.bg тук.

 

Статията е преведена и адаптирана от NewsBTC.