18,212,025 BTC

Миналата седмица започна положително за крипто пазара, но как завърши? – Aнализ – 19 април

бикове мечки скок стоков пазар

Положителните новини на крипто пазара продължиха да преобладават през първата част на изминалата седмица. Във вторник, 13 април, ConsenSys, една от водещите компании за разработване на софтуер в блокчейн пространството, основана от съоснователя на Етериум Джоузеф Любин, обяви, че е успяла да събере 65 милиона долара, за да ускори развитието на DeFi и децентрализирани приложения върху Етериум блокчейна. Интересното е, че много от инвеститорите, които предоставят началния капитал, са добре познати компании от традиционния централизиран финансов свят, като JP Morgan, Mastercard, UBS и др.

 

В сряда, 14 април, Coinbase, най-голямата крипто борса в САЩ, стана публично търгувана компания чрез директен листинг на NASDAQ. Цената на акциите скочи от референтната цена от $250 на над $400 първоначално, което прави първичното предлагане на Coinbase едно от най-големите в интернет индустрията и сравнимо с това на Facebook през 2012 г. Въпреки че не е привърженик на централизираните стокови борси, крипто общността приветства дебюта на Coinbase, защото това събитие бележи началото на изграждането на първия значим мост между централизирания финансов свят и децентрализираното пространство, базирано на блокчейн технологията.

 

Същия ден беше потвърдено назначението на Гари Генслер като нов председател на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC). Той е бивш държавен служител, добре известен с разбирането на потенциала на блокчейн технологията и с положителното си отношение към криптовалутите. Според крипто общността това е сигнал, че САЩ, най-голямата икономика в света, ще станат още по-добре настроени към криптовалутите и ще възприемат новата технология.

 

В четвъртък, 15 април, Berlin Upgrade започна да работи върху основната мрежа на Етериум относително гладко, въпреки че имаше много скептици, които очакваха криптовалутата да рухне и да тласне крипто пазара в дълбока корекция.

 

В петък, 16 април, Робърт Каплан, председател на Федералния резерв за Далас, заяви: „В момента е ясно, че той е средство за съхраняване на стойност“ (показател, че някои от служителите на Федералния резерв на САЩ също са добре настроени към криптовалутите).

 

През последните дни от седмицата обаче се появиха някои негативни новини, които засенчиха първоначалните положителни настроения. Например в края на седмицата централната банка на Турция обяви, че ще забрани използването на криптовалути за плащания за стоки и услуги.

 

Освен това в неделя в крипто общността в Twitter се появиха някои непотвърдени слухове, че министерството на финансите на САЩ ще повдигне обвинение срещу няколко финансови институции за пране на пари с помощта на крипто:

 

Туитър пост 18 април 2021

 

Източник: Twitter

 

Въпреки че миналата седмица започна доста положително за крипто пазара и повечето от водещите криптовалути регистрираха нови рекорди за всички времена, в края на седмицата негативното настроение отмени скока в цените и предизвика дълбоко отдръпване. Рано в понеделник сутринта, крипто пазарът започна да се възстановява. Към момента на съставяне на анализа, според Coin360.com, един Биткойн струва 47 499,22 евро (+1,89%), един Етериум - 1 881,47 евро (+2,93%) и един LINK - 33,89 евро (+14,19%):

 

Биткойн цена 19 април 2021

 

Източник: Coin360.com

 

Сега, нека анализираме графиките на цените на водещите криптовалути спрямо еврото в най-важните времеви рамки и да се опитаме да разберем дали тенденцията се променя.

 

BTC/EUR

 

Поради скорошния рязък ценови срив, в дневната времева рамка (1D), двойката BTC/EUR спадна под линията на тренда и 30-дневната подвижна средна стойност (MA 30):

 

Биткойн цена графика 19 април 2021

 

Както се вижда от графиката, към момента двойката BTC/EUR все още е малко под тенденцията. Въпреки това, според нас възходящият тренд остава в сила и само неговият наклон се променя. Променящата се траектория на възходящия тренд е видима в 4-часовата диаграма (4H):

 

Биткойн цена графика 2 19 април 2021

 

Ако цената на Биткойна отскочи от долната линия на новия Възходящ канал, тогава много търговци ще започнат да навлизат на пазара чрез отваряне на дълги позиции.

 

ETH/EUR

 

В дневната графика (1D) двойката ETH/EUR успешно излезе от Симетричния триъгълник. Сега криптовалутата формира Възходящ канал (възходящ тренд):

 

Етериум цена графика 19 април 2021

 

Както се вижда от графиката, двойката ETH/EUR удари горната линия на канала и след това започна корекция. Двойката вероятно ще получи подкрепа при 30-дневната подвижна средна стойност (MA 30) и долната линия на канала (линия на тренда). След това цената може да отскочи от линията на тренда и много търговци ще започнат да отварят дълги позиции, опитвайки се да хванат следващата вълна във Възходящия канал.

 

LINK/EUR

 

Миналата седмица в дневната графика (1D) двойката LINK/EUR излезе от диапазона на консолидация:

 

LINK цена графика 19 април 2021

 

Както се вижда от графиката, текущата цена на криптовалутата е значително над горната граница на диапазона - първоначален сигнал, че двойката LINK/EUR се опитва да възобнови движението нагоре във Възходящия канал. Според нас цената на криптовалутата ще продължи да се движи напред в рамките на канала. В долната му граница има натрупване на много технически индикатори - като MA 30, MA 90 и линията на тренда, които ще подкрепят продължаването на възходящия тренд.

 

Седмичната времева рамка (1W) също потвърждава бичите настроения. Двойката LINK/EUR започна да формира последователност от бичи свещи с възходящи местни низини и върхове:

 

LINK цена графика 2 19 април 2021

 

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, USDT, USDC, LINK и Dogecoin. Свали приложението ни за Android и iOS.

 

Анализът е само и единствено с информативна цел и не представлява съвет, препоръка или предложение за покупка или продажба на Биткойн, която и да е друга криптовалута или финансов инструмент. "Глобал Ексчейндж" ООД не носи отговорност за загуби след използването на текущия анализ. Инвестирайте разумно и само суми, които може да си позволите да загубите.