18,212,025 BTC

НАСА планира да използва технологията на Биткойнa

Източник: за Express.co.uk от Tom Fish |
НАСА планира да използва технологията на Биткойн блокчейна

Блокчейн технологията е гръбнакът на процъфтяващата Биткойн (BTC) и криптоиндустрия. Блокчейнът е революционен начин за съхраняване на огромни количества данни - тъй като се държат на различни места, записите, които технологията съхранява, са наистина публични и лесно проверими. В тази връзка сега се проучват неочаквани приложения на високата технология.

 

Американската космическа агенция НАСА също обмисля ползите от блокчейна.

 

Инженерът в НАСА Роналд Райсман вярва, че комуникационните системи, базирани на блокчейн, могат да бъдат ключови за спиране на спуфинг атаки и такива за отказ на услуга (DoS) срещу американската система за контрол на въздушния трафик.

 

Предполага се, че очакваната ADS-B система ще влезе в употреба през 2020 г., но Райсман смята, че системата вече е изложена на риск от кибератака.

 

ADS-B е технология за наблюдение, при която въздухоплавателното средство определя своята позиция чрез спътникова навигация и позволява да бъде проследявано.

 

Въпреки това ADS-B не осигурява полетни планове и позиции на въздухоплавателните средства, което крие в себе си множество проблеми. Според Райсман, блокчейн технологията може да бъде решението.

 

Говори се, че НАСА подготвя използването на разрешен блокчейн фреймуърк с отворен код с цел справяне с уязвимите аспекти на ADS-B.

 

Блокчейн архитектурата може да осигури и подобри комуникацията между упълномощените лица и да сведе до минимум риска от лесен достъп за технически грамотни престъпници.

 

Предложението на Райсман използва „сертифициращ орган, интелигентна поддръжка и комуникационни канали с по-висока честота“, за да се гарантира, че комуникациите между въздухоплавателни средства и агенти като тези, които упражняват контрол на въздушния трафик, остават сигурни.

 

„Системата предлага използването на корпоративен блокчейн фреймуърк с отворен код и индустриална мощ, наречен Hyperledger Fabric, за да демонстрира потенциални решения за неприятни технически проблеми, които застрашават приемането на ADS-B от военни, корпоративни и други оператори на въздухоплавателни средства, които не искат техните дейности и движения да се забелязват от широката общественост,“ Райсман каза.

 

Hyperledger Fabric е блокчейн, разработен далеч от финтех (FinTech) сектора и предназначен за използване от компании.

 

Въпреки че подходът „не е усъвършенстван“, той е „базиран на наличните технологии“, се казва в документ по темата.

 

Това се тълкува като знак за одобрение на готовността за по-широко използване на блокчейн технологията по света.

 

Освен това, Райсман вярва, че предложеният блокчейн прототип може да бъде разгърнат в мащаб „икономично и бързо“.

 

Той цитира използването на Hyperledger Fabric в сектори извън финансовия и смята, че нещо подобно може да се приложи и в авиационната индустрия.

 

Honeywell, основен производител на части за въздухоплавателни средства, е поредното голямо име в сектора, което е уверено, че блокчейнът може да изиграе роля в авиационно-космическата индустрия.

 

Станете част от бъдещето и купете Биткойн на изключително изгодни цени бързо и лесно на xchange.bg. Вече можете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Биткойн кеш и Рипъл

 

Статията е преведена и адаптирана от Express.co.uk.