18,212,025 BTC

Не Биткойн а банките са виновни за замърсяването на околната среда

Източник: за Bitcoin.com от Mathew Di Salvo |
Обвинявайте банките за замърсяването на околната среда

Още една основна медия публикува статия, в която предупреждава читателите за заплахите, които Биткойнът крие за околната среда. Безброй пъти сме чували тези твърде опростени аргументи, но дори да се приеме, че потреблението на енергия на криптовалутата е значително, цифрата все пак бледнее на фона на традиционните финансови институции, чийто въглероден отпечатък е колосален.

 

„Биткойнът е нефт“

 

Миналата седмица Итън Лу, журналист, бивш копач на Биткойни и настоящ партньор в криптофирмата Ocuis, написа статия в The Guardian, в която казва: „Друго нещо, което може би не знаете за Биткойна: той убива планетата.“ В статията той твърди, че „всички, които се занимават с него ще се преродят като врагове на екологичното движение,“ точно като тези, свързани с петролната индустрия. Също така той сравнява Биткойна с черното злато, тъй като и двата актива са претърпявали сривове и са били обект на манипулация от страна на основни играчи.

 

Не днес, но може да дойде ден, когато петролната индустрия ще се смали или промени и ще стане по-малка цел за еколозите. Биткойнът е естественият следващ враг,“

 

В статията се добавя, че затварянето на Биткойн фабрики поради опасения, свързани с електроенергията, е допълнителна причина за тревога и, че фирмите ще продължат да се борят за правото си да копаят, тъй като приемането на криптовалутата неизбежно нараства. Тези компании също ще продължат да срещат отпор заради поведението си, твърди авторът. 

 

Докато учените и медиите отдавна обръщат внимание на потреблението на електроенергия на копачите, 2018г. е годината, в която екологичните и прогресивните издания започнаха да бият тревога,”

пише Лу.

 

Тогава защо не обвинявате банките?

 

Подобно на повечето клевети по адрес на Биткойна, опитът на The Guardian беше едностранчив. Вярно е, че копаенето на криптовалути използва много електроенергия. Със сигурност е вярно и, че еколозите критикуват Биткойна многократно напоследък. Но ако искаме да проведем интелигентен дебат, трябва да разгледаме всички факти. Атаката срещу криптовалутите на база предполагаемото им влияние върху околната среда е подвеждащо - особено когато банките допринасят за високото потребление на енергия.

 

Д-р Катрина М. Кели-Питу, научен сътрудник по електротехника и компютърно инженерство при Университета на Питсбърг, ясно заяви това в статията си Спрете да се притеснявате колко енергия използва Биткойнът, където твърди, че „дискусията около Биткойна и енергията е прекалено опростена”.

 

Банковият сектор консумира около 100 тераватчаса електроенергия годишно. Ако Биткойн технологията нарасне повече от 100 пъти сегашния си пазарен размер, тя все още би била равна само на 2% от цялото потребление на енергия,“

обяснява Кели-Питу.

 

Освен да се види колко енергия се използва от банките, важно е да се вземе предвид какъв вид енергия се използва. Копаенето на Биткойни обикновено използва енергия, която е останала в излишък и иначе би отишла на вятъра, и като цяло не употребява мръсна базова енергия каквито са въглищата. Банките, от друга страна, са наляли милиарди долари в сектора на изкопаемите горива - JP Morgan Chase например е критикувана заради финансиране на добив на нефт от битуминозен пясък и добив на въглища. Кели-Питу използва Исландия за пример – страна, в която копаенето на Биткойни набира популярност. Държавата разчита на почти 100% възобновяема енергия за своето производство и затова нейното потреблението на енергия е относително благоприятно от екологична гледна точка. Вместо да атакуват криптовалутите, медиите трябва да се съсредоточат върху основните индустрии - включително банковия сектор - чиято зависимост от изкопаеми горива трябва да бъде заменена с по-зелена алтернатива.

 

Иронично е, че Биткойнът, който представлява истински полезна и трансформираща финансова система, е критикуван, затова че не е достатъчно зелен, докато корумпираните институции, които упражняват хегемония над глобалната финансова система, са съучастници в изострянето на изменението на климата. За сравнение, Биткойнът оставя само едва доволим отпечатък вътху планетата Земя.

 

Станете част от бъдещето и купете Биткойн на изключително изгодни цени бързо и лесно на xchange.bg. Вече можете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Биткойн кеш и Рипъл

 

Статията е преведена и адаптирана от Bitcoin.com. Мненията, изразени в тази статия, са авторски. Bitcoin.com не потвърждава, нито подкрепя мнения или заключения, направени в тази публикация. Bitcoin.com не носи отговорност за съдържанието, точността или качеството в рамките на статията.