18,212,025 BTC

Бялата книга на Биткойн стана на 11 години

Източник: за Cointelegraph от Marie Huillet |
Преди 11 години на тази дата Сатоши Накамото публикува бялата книга на Биткойна

Днес, 31 октомври, се навършват единадесет години от публикуването на бялата книга на Биткойна от все още загадъчния човек или група от хора с псевдонима Сатоши Накамото.

 

Революционен текст

 

Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System (Биткойн: Peer-to-Peer система за електронни пари) - публикувана на 31 октомври 2008 г. - очертава защитен от външна намеса, децентрализиран „peer-to-peer“ протокол, който може да проследява и удостоверява цифровите трансакции, да предотвратява двойното харчене и генерира прозрачен запис, който всеки може да проверява в почти реално време.

 

Протоколът представлява криптографски защитена система - базирана на Proof-of-Work алгоритъм - в която Биткойните (BTC) се „копаят“ от отделни възли (нодове) срещу награда и след това се удостоверяват от други нодове в децентрализирана мрежа.

 

Тази система представя възможността за преодоляване на необходимостта от посредници като банки и финансови институции за улесняване и одит на трансакции и представлява голям пробив в една изолирана, монополизирана сфера на централизирана финансова мощ.

 

304 033 233% поскъпване

 

Единадесет години по-късно Биткойнът последователно поставя нови рекорди по отношение на хеш-рейта на своята мрежа. Хеш-рейтът е мярка за общата изчислителна мощност, която участва в потвърждаването на трансакции в блокчейна във всеки даден момент.

 

Повече мощност и участие създават по-голяма сигурност на мрежата и свидетелстват за широко признаване на потенциала за рентабилност на копаенето на Биткойни.

 

Към средата на този месец данните от мрежата показаха, че от създаването на първия блок в блокчейна на Биткойна на 3 януари 2009 г. - известен на технически език като „генезисен блок“ - миньорите са получили общи приходи от малко под 15 милиарда долара.

 

Сумата включва и двата типа блок награди - „нови“ Биткойни, изплащани на миньорите за валидиране на блок от трансакции - както и такси за трансакции, които надминаха прага от 1 милиард долара тази седмица.

 

Първата в историята цена на търгуване на Биткойна бе регистрирана на 17 март 2010 г. - на вече несъществуващата платформа за търговия bitcoinmarket.com. Тогава криптовалутата е струвала 0,003 долара.

 

Следователно поскъпването на Биткойна приблизително възлиза на изумителните 304 033 233% към днешна дата.

 

Към месец август тази година 85% от наличните Биткойни в обращение са изкопани. Това означава, че едва 3,15 милиона нови Биткойна предстоят да бъдат добити.

 

Единадесет години по-късно мистерията около автора на бялата книга остава все така неразгадаема. Цялата крипто общност, а и хората извън нея започнаха опити да разкрият самоличността на Накамото още през октомври 2011 г., само няколко месеца след като загадъчната личност изчезна от радара.

 

Стани част от бъдещето и купи Биткойн бързо и лесно на xChange.bgВече може да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Kеш и Рипъл.

 

Регистрирай профила си на xChange.bg тук.

 

Статията е преведена и адаптирана от Cointelegraph.