18,212,025 BTC

Биткойн като спасение от отрицателните лихвени проценти

Източник: за Cointelegraph от William Suberg |
Решение на немска банка подчертава предимствата на Биткойна

Германия, която подхожда предпазливо към Биткойна, стана свидетел на първото настояване от страна на местна банка обикновените спестители да ѝ плащат, за да съхранява парите им – макар и само 1 евро.

 

Според статии в множество местни издания от 19 ноември, включително Süddeutsche Zeitung, Volksbank Raiffeisenbank Fürstenfeldbruck (VRF) в Северна Бавария вече начислява 0,5% отрицателни лихви на най-малките депозити.

 

Банката по повод отрицателните лихви: „Трябваше да го направим”

 

Трябваше да го направим“, изданието цитира ръководството на банката.

 

Причината, според тях, е в разходите по съхранение на пари в Европейската централна банка (ЕЦБ).

 

В Германия отрицателните лихви по-рано засягаха само депозити над допустимия безлихвен праг от 100 000 евро. Ходът на VRF прави банката първият кредитор в страната, който се насочва към спестяванията под това ниво.

 

Напоследък все повече клиенти идват при нас от други банки, където те вече са изчерпали безлихвения праг“, добави ръководството.

 

Германия може да отвори път за банките

 

Отрицателните лихвени проценти са част от паричната политика на ЕЦБ. Това явление в крайна сметка означава, че част от спестителите трябва да плащат на банките, за да държат парите си при тях.

 

Критиците предупреждават, че подобни стъпки биха стимулирали обществото да премине към пари в брой, докато алтернативи като Биткойна (BTC) също се очаква да извлекат полза от възникналите обстоятелства.

 

За разлика от фиатните пари, Биткойнът не страда от инфлационно вмешателство в своята наличност и свързаното с такава намеса унищожаване на стойността, което означава, че хората, които държат Биткойн, никога не биха били принудени да плащат, за да го притежават.

 

Миналия месец предприемачът Камерън Уинкълвос отбеляза, че криптовалутата е идеалният метод за избягване на отрицателните лихви по облигациите, които представляват инвестиции на стойност 17 трилиона долара.

 

Междувременно, в изказване пред Süddeutsche Zeitung, изпълнителният директор на германски потребителски портал предупреди, че VRF може да отвори пътя и за други банки.

 

В момента наблюдаваме много движение на пазара“, каза Оливър Майер. Той отбеляза, че решението на ЕЦБ да промени основния си лихвен процент за банките до -0,5% от -0,4% е причината за вълнението.

 

Стани част от бъдещето и купи Биткойн бързо и лесно на xChange.bgВече може да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Kеш и Рипъл.

 

Регистрирай профила си на xChange.bg тук.

 

Статията е преведена и адаптирана от Cointelegraph.