18,212,025 BTC

Стойността на един Биткойн реално може да достигне 500 хил. долара, смята първият инвеститор в SNAPCHAT

Източник: BusinessInsider.com от Джонатан Гарбер |
часовник биткойн

Биткойн е най-добре представящата се валута в световен мащаб през шестте от седемте години, в които съществува, достигайки стойност от около 1190 долара. Въпреки това, Джеръми Лю, първият инвеститор, повярвал в Snapchat,  и Питър Смит, съосновател и главен изпълнителен директор на Blockchain, смятат че Биткойн е все още далеч от пълния си потенциал. Всъщност те очакват стойността да достигне до 500хил. долара до 2030. При около 20млн. биткойна в обращение, пазарната капитализация на блок-веригата ще достигне 10 трилиона долара.

 

Двамата FinTech ентусиасти излагат своите аргументи на базата на нарастващия интерес към криптовалутата.

 

Международен трансфер

Парите, които изпращаме от една държава в друга се е удвоил в последните 15 години, по данни на Световната банка. Те твърдят че,

Хората, живеещи в чужбина, намират евтин начин да пращат пари вкъщи чрез Биткойн, а процентът ще се увеличи драстично, след като Биткойн стане още по-популярен и разпознаваем

 

 

Несигурност

Двамата също споделят, че увеличаващата се политическа нестабилност в Обединеното Кралство, Щатите и развиващите се държави ще увеличи интереса към Биткойн.

Вярваме че по-голямата осведоменост за Биткойн, ликвидността, леснотата на изпълнение на транзакциите и много по-доброто представяне от валутния пазар в свят, в който геополитическите проблеми се изострят, ще насочат вниманието както на обикновения потребител, така и на институционалните инвеститори към Биткойн."

 

Проникването на мобилните телефони

Двамата вярват, че процентът на некешовите транзакции ще се покачи от 15% на 30% през следващите 10 години, предвид растящото потребление на смарт телефоните. Смята се, че броят на хората, които притежават умен телефон ще се увеличи с 1 милиард до 2020 г., растеж главно диктуван от развиващите се страни.

Това ще позволи на всеки да носи „банковата си сметка“ в джоба, което ще даде тласък и на Биткойн. Двамата смятат, че половината от транзакциите през мобилен телефон, ще бъдат свързани с криптовалутата.

 

Моделът, с който Лю и Смит изчисляват стойност от 500хил.долара към 2030г., се диктува от следното:

  • Цена на биткойн от 1000 долара през 2017г.
  • Растеж на Биткойн потребителите от 6100% до 2030г., които ще бъдат 5% от световното население (около 400 млн. човека). В момента има около 6,5 мил потребители, което е 54 пъти повече от броя им през 2013.
  • Средностатистическият потребител ще държи 25хил. долара в Биткойн, а в момента тази стойността е десет пъти по малко - около 2500 долара.
  • Пазарната капитализация към 2030г. се определя от броя потребители и средната стойност на техните Биткойн активи.
  • Ще има около 20млн. биткойни в обращение.
  • Цената на биткойн през 2030 ще е 500хил.долара, а броя на потребителите 400млн. Стойността на криптовалутата е изчислена предвид пазарната капитализация от 10 трилиона долара и броя на изкопаните биткойни.

 

Важно е да се отбележи, че много може и да се обърка. Напоследък новините за Биткойн са по-скоро негативни – три от най-големите Биткойн борси в Китай въведоха 0.2% такса върху всяка транзакция и блокираха изтеглянето на средствата от сметките на потребителите им. И още комисията по ценните книжа в САЩ (SEC) отхвърли създаването на първия Биткойн борсово търгуван фонд. Смит смята, че Биткойн е все още в много ранен стадий от развитието си и с времето ще станем свидетели на по-сложни финансови продукти, обвързани с него.

 

Главната заплаха за бъдещето на Биткойн е „разцепването“ му на две отделни криптовалути, тъй като разработчиците не могат да се обединят в това как да подобрят протокола, така че да може да поддържа растящия брой потребители и транзакции. Въпреки това Смит уверява, че няма от какво да се притесняваме.

"Икономически погледнато, няма стимул това да се случи", каза той за „разцепването“. 

 

Ако през последните две години на спорове сме научили нещо, то е че Биткойн е изключително устойчив и стабилен. В действителност, блок-веригата работи повече от 7 години без нито секунда прекъсване, а това е нещо невиждано за система с такива мащаби.“

 

Все пак всеки, който се интересува, трябва да има предвид високата волатилност, която е доста по-рядко срещана при традиционните валути. За пример, Биткойн драстично се увеличи с 20% през първата седмица на 2017, но след това цената се сгромоляса с 35% след като стана дума, че Китай може да предприеме сериозни мерки срещу търгуването на криптовалутата.

В крайна сметка стойността на Биткойн е обратно към високите си нива и в момента е с общ 25-процентов ръст от началото на годината.

 

Статията е преведена и адаптирана от BusinessInsider.

 

Смятате ли, че такава стойност е реалистична? Коментирайте под статията.