18,212,025 BTC

Крипто, блокчейн решения за обществени услуги изпробват в турски град

Източник: за Cointelegraph от Erhan Kahraman |
Турция крипто блокчейн

Коня, градът на световноизвестния поет Руми, може да не се появи в съзнанието ви, когато говорим за технологии, особено блокчейн и криптовалути. Като един от основните културни центрове на Турция, Коня е известен с богатата си история, внушителните джамии и историческите места.

 

Но това не спира анадолския град да създаде своя собствена научна и технологична долина ("Science and Technology Valley") под егидата на научния център на Коня и да изгради екип, който да прилага блокчейн в общинските услуги.

 

За първи път за проекта говори кметът на Коня Уур Ибрахим Алтай по време на местен конгрес за умни градове в Анкара на 16 януари. Турският град търси начини да разработи „City Coin“ и да създаде около него финансова екосистема, базирана на блокчейн.

 

Cointelegraph се обърна към д-р Али Осман Чъбъкдикен, ръководител на Science and Technology Valley в Коня, относно напредъка по така наречения проект „City Coin“. Чъбъкдикен, който е също и консултант по няколко блокчейн проекта като TrueFeedBack, каза, че първото нещо, което екипът от седем блокчейн разработчици е направил, е „да търси начини за използване на блокчейн технологията за финансиране на социални програми“.

 

Проектът ще даде възможност на участници от местната власт и други сфери да управляват резервния фонд за социална помощ върху блокчейн. Градът има за цел да пусне прототип в рамките на шест месеца и да даде официален старт до една година. С проекта City Coin Коня се надява да послужи като глобален модел за местните власти. Чъбъкдикен каза:

 

Криптовалутата, която разработваме в момента, ще бъде използвана в програми за социално подпомагане, дейности на общински корпорации, обществен транспорт и екологични услуги. Тази локална екосистема, базирана на блокчейн, ще обслужва гражданите на Коня. Проектът ще включва и развитието на платежна система, за да интегрира криптовалутата в много общински услуги.

 

Блокчейн решения за умен град

 

Като град с население над 2,4 милиона, Коня разполага с достатъчно хора, които да изпробват блокчейн в обществените услуги в значителен мащаб. На всичкото отгоре, Коня има предимство, когато става въпрос за приложения в сферата на концепцията за умен град.

 

Според подробен доклад от търговската камара на Коня, градът има над 10 различни проекта за умен град - от платежна система за използване на безконтактни кредитни карти в градския транспорт до приложение за смартфон за покриване на функциите на електронната община.

 

Коня дори има приложение, наречено Mobile Mesnevi, за да представи най-добрите стихове на Руми на различни езици. Базираният на блокчейн City Coin може да бъде добавен в бъдеще като метод за плащане за обществени услуги като споделени велосипеди, умен транспорт, електрически автобуси и т.н.

 

Турция на пълна блокчейн мощност

 

След обявяването на национална блокчейн инфраструктура Турция ускори своите усилия в посока блокчейн. Страната изготви планове за цифрова лира през 2020 г., а турската Takasbank стартира платформата BiGa Digital Gold, за да предостави система за трансфер на злато, базирана на блокчейн, за банковата индустрия.

 

BlockchainIST Center, център, финансиран с университетски средства, в Истанбул, наскоро обяви планове за разработване на блокчейн проекти от следващо поколение на платформата Ava на професора от университета „Корнел“ Емин Гюн Сирер, съобщи Cointelegraph.

 

Положителните събития в Турция се забелязват от световните крипто борси, които откриват местни офиси в страната. Както Cointelegraph съобщи миналата година, Huobi беше първата борса, последвана от Binance. Наскоро Huobi се присъедини към Blockchain Turkey Platform, за да си сътрудничи с местната екосистема по отношение на блокчейн разработки.

 

Стани част от бъдещето и купи Биткойн бързо и лесно на xChange.bgВече може да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Kеш и Рипъл.

 

Регистрирай профила си на xChange.bg тук.

 

Статията е преведена и адаптирана от Cointelegraph.