18,212,025 BTC

Криптовалутите са възможност, която струва 278 трилиона долара

Източник: Micky |
Защо вярвам, че криптовалутите са възможност, която струва трилиони

Известен криптоикономист обяснява как израстването в Русия през 90-те години на миналия век формира убеждението ѝ, че криптовалутите могат един ден да се превърнат в клас активи, струващи трилиони долари.

 

Аня Нова, която е криптоикономист в базирания в Пърт блокчейн проект Power Ledger, твърди, че в детството си е преживяла изключителна хиперинфлация и е разбрала, че парите са „ресурс, който правителството контролира, а понякога управлява зле“.

 

Руското правителство отпечата твърде много пари и те се обезцениха пред очите ми,“ каза Нова.

 

Спомням си как майка ми ме изпрати да купя хляб от местен магазин.

 

Предишния ден един хляб струваше 60 цента, днес той беше 3.40 долара. Това не беше незначителна разлика за самотната ми майка и за мен.

 

Пътят към криптосектора

 

Превъртаме лентата напред до 2019г., когато Нова не може да разбере защо хората не приемат Биткойна по-сериозно.

 

Чувам хората да казват, че Биткойнът никога няма да замени фиатните пари, защото 'не е реален', но фиатните пари са някак си 'реални'. Това ми звучи неправилно,“ казва тя.

 

Ако някога сте държали в ръката си голяма пачка пари без никаква стойност, знаете за какво говоря.

 

Нова казва, че е била очарована от криптовалутите и въпросите, които повдигат относно традиционното финансиране.

 

„Как работят парите? Кой ги контролира? Защо някои хора имат повече от други?“ - пита тя.

 

Еволюцията на криптовалутите

 

Нова казва, че наблюдава внимателно еволюцията на криптовалутите: от Биткойна до първичните публични предлагания на дигитални монети (ICOs) и на токенизирани ценни книжа (STOs) сега.

 

Истинската причина, поради която виждаме бунт на токенизираните ценни книжа, е в това, че регулаторните органи, като Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC), упражняват строг контрол върху проекти, които не спазват съществуващите правила за набиране на средства,“ заявява тя.

 

Ето защо в основата си токенизираните ценни книжа представляват връщане към начини за набиране на средства, съвместими с регулациите.

 

Нека да изясним, продажбата на тоукъни, която е в съответствие с регламента за набиране на средства, не е по-добра инвестиция от тази, която не спазва правилата.

 

Регулациите за набиране на средства имат много проблеми, като започнем от това как се определя нивото Ви на опитност като инвеститор (това е Вашата нетна стойност, а не инвестиционните Ви умения), и стигнем до това как работят документите, предоставящи съществена информация за даден финансов продукт (те не работят, защото хората не ги четат).

 

Добрата инвестиция е тази, при която правилният екип решава правилния проблем в подходящия момент, независимо дали самата инвестиция отговаря на правилата за набиране на капитал или не.

 

Ще проработят ли токенизираните ценни книжа?

 

Нова казва, че следи внимателно токенизираните ценни книжа и е била свидетел на някои „доста противоречиви идеи… и доста колоритни образи“.

 

Някои твърдят, че токенизираните ценни книжа ще сложат край на бедността, каквато я познаваме,“ сподели тя.

 

Това е хубава мисъл, но бедността има много причини и достъпът до възможности за инвестиции или липсата на такъв е само една от тях.

 

Ако вземете една лоша инвестиция и сложите тоукън върху нея, това си остава лоша инвестиция.

 

Песимистично мнение е, че токенизираните ценни книжа ще доведат до много безполезни инвестиции, които ще се конкурират за нашето внимание във вече пренаселено пространство.

 

Клас активи, струващи няколко трилиона долара

 

Нова споделя, че токенизираните ценни книжа няма да демократизират финансите и да измъкнат милиони от бедността веднага, но ще преобразят начина ни на живот.

 

Има толкова много неща, които могат да се токенизират.“ - каза тя.

 

217 трилиона долара в недвижими имоти, 55 трилиона долара в акции, 6 трилиона долара в злато.

 

Щяха ли токенизираните ценни книжа да могат да спасят Русия през 90-те години?

 

90-те години не бяха добри времена в Русия,“ казва Нова.

 

В допълнение към хиперинфлацията, милиарди долари бяха откраднати чрез неуспешна приватизация на публични активи като фабрики, мини и ферми.

 

Приватизацията беше като раздробяване на стероиди, икономически експеримент в безпрецедентен мащаб, при който обикновените граждани получиха сертификати, представляващи част от националната инфраструктура.

 

Нова допълва, че ако токенизираните ценни книжа са съществували по онова време, „приватизацията би била най-добрият случай да се демонстрират свойствата на прозрачност и неотменимост, които обичаме в блокчейн технологията“.

 

Всеки, който има достъп до блокчейн експлорър, като свободно достъпния Etherscan, би могъл да потвърди, че дадена фабрика или рудник, или ферма е раздробена на определен брой фракции, че всяка фракция е отчетена и, най-важното е, че фракциите са били справедливо разпределени между всички граждани, както е било предвидено.

 

Вместо това, тъй като процесът е бил неясен, с него е била извършена злоупотреба и собствеността върху активите на страната се оказва в ръцете на малкото, което води до появата на олигарсите и някои от най-лошите финансови неравенства, наблюдавани по света.

 

Всъщност може да се каже, че кражбата на обществена инфраструктура беше по-лоша за моето семейство и моето поколение, отколкото предществащата я хиперинфлация.

 

Обещанието на токенизираните ценни книжа е, че такива епизоди в общата ни икономическа история никога няма да се повтарят.

 

Станете част от бъдещето и купете Биткойн на изключително изгодни цени бързо и лесно на xchange.bg. Вече можете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Биткойн кеш и Рипъл

 

Статията е преведена и адаптирана от Micky.