18,212,025 BTC

Какво е Биткойн?

Биткойн е виртуална валута, която за първи път е представена през 2008г. от Сатоши Накамото. Тя се разпространява в децентрализирана мрежа, т.е. не се управлява от централна банка както конвенционалните валути, а единствено от самите ѝ потребители. Всеки има достъп до отворения код на протокола, а защитата му се гарантира от това, че за да се поддържа Биткойн мрежата, всички трябва да приемат едни и същи правила.
Пускането на нови Биткойни в обращение се нарича изкопаване (на англ. "mining"). Тъй като хората изпращат Биткойни помежду си, някой трябва да следи за коректността на обмена, което е работата на копачите. Чрез изчислителна мощност автентичността на транзакциите се удостоверява, след което се вписват в "счетоводната книга" на Биткойн мрежата, т.н. блок-верига (блокчейн). В замяна копачите получават Биткойни, което ефективно увеличава предлагането на криптовалутата. Системата функционира по такъв начин, че количеството на нови Биткойни в обращение намалява с времето и никога няма да надвиши 21 милиона. Това от своя страна защитава от инфлация и обезценяване на валутата, за разлика от обикновените пари, които могат да се печатат необезпечено.

Може да платите чрез Биткойни във всяка една точка на света без големите банкови такси, без посредници и мигновено. Всяка транзакция е необратима, което защитава от измами, например срещани при кредитните карти, а Вашата лична информация е непроследима. Това се обуславя и от факта, че все повече и повече бизнеси в страната и чужбина приемат плащания чрез криптовалутата. Биткойнът е много удачно средство за международен трансфер на пари, тъй като се избягват високите банкови такси за такъв тип операция, особено когато е включена и обмяна на две валути. Тенденцията за растеж на цената, децентрализираната система, както и "имунизацията" от инфлация правят Биткойна апетитен като инвестиционна алтернатива и все по-често е сравняван със златото.

Биткойнът има волатилна цена. Това означава, че стойността на Вашия актив може както да намалее, така и да се увеличи в кратък период от време. Тенденцията от създаването на Биткойн е за постоянно покачване на цената, както и честа промяна – рязко увеличение, последваща негативна корекция и повишаване на цената в дългосрочен план. За съжаление, никой не може да предскаже дали този тренд ще продължи и в бъдеще, затова Биткойнът е считан за рискова инвестиция, но потенциалът на криптовалутата е огромен.
Цената на Биткойна се влияе от търсенето и предлагането на криптовалутата, които от своя страна зависят от многообразни фактори. Най-общо казано, оптимистичните възгледи за разпространението и използваемостта на Биткойна влияят положително на цената и обратно. Тъй като Биткойнът е "имунизиран" от инфлация, поради контролираното предлагането на нови Биткойни в мрежата и лимита на крайния им брой в обращение, се счита, че цената ще продължава да расте и в бъдеще, в случай че търсенето не намалее драстично.
1 Биткойн се разделя на 100млн. единици, наречени сатоши.
Това е Биткойн еквивалентът на банкова сметка, където може да съхранявате Вашата виртуална валута. Биткойн портфейлът Ви е нужен, за да може да пращате и получавате биткойни. Всеки портфейл има публичен и собствен ключ, като само Вие знаете втория, който гарантира сигурността на Вашите Биткойни.
Съществуват както софтуерни, така и хардуерни решения, които позволяват съхранението на Вашите Биткойни. Имате пълната свобода да изберете портфейл, който отговаря на Вашите изисквания за удобство и сигурност. Нашето предложение е напълно безплатно и гъвкаво и се предлага от Jaxx.io. Биткойн уолетът в момента има 7 различни софтуерни варианта - мобилни приложения и десктоп версии за различни операционни системи, както и като разширение към Firefox и Chrome. Ако свалите десктоп приложението на флашка, може да го ползвате на различни устройства и като хардуерна опция. Работата на xChange.bg не зависи от това какъв ще бъде Вашият портфейл и не получава парична или друга материална облага за препоръките си.