18,212,025 BTC

Често задавани въпроси

Биткойн

Биткойн е виртуална валута, която за първи път е представена през 2008г. от Сатоши Накамото. Тя се разпространява в децентрализирана мрежа, т.е. не се управлява от централна банка както конвенционалните валути, а единствено от самите ѝ потребители. Всеки има достъп до отворения код на протокола, а защитата му се гарантира от това, че за да се поддържа Биткойн мрежата, всички трябва да приемат едни и същи правила.
Пускането на нови Биткойни в обращение се нарича изкопаване (на англ. "mining"). Тъй като хората изпращат Биткойни помежду си, някой трябва да следи за коректността на обмена, което е работата на копачите. Чрез изчислителна мощност автентичността на транзакциите се удостоверява, след което се вписват в "счетоводната книга" на Биткойн мрежата, т.н. блок-верига (блокчейн). В замяна копачите получават Биткойни, което ефективно увеличава предлагането на криптовалутата. Системата функционира по такъв начин, че количеството на нови Биткойни в обращение намалява с времето и никога няма да надвиши 21 милиона. Това от своя страна защитава от инфлация и обезценяване на валутата, за разлика от обикновените пари, които могат да се печатат необезпечено.

Може да платите чрез Биткойни във всяка една точка на света без големите банкови такси, без посредници и мигновено. Всяка транзакция е необратима, което защитава от измами, например срещани при кредитните карти, а Вашата лична информация е непроследима. Това се обуславя и от факта, че все повече и повече бизнеси в страната и чужбина приемат плащания чрез криптовалутата. Биткойнът е много удачно средство за международен трансфер на пари, тъй като се избягват високите банкови такси за такъв тип операция, особено когато е включена и обмяна на две валути. Тенденцията за растеж на цената, децентрализираната система, както и "имунизацията" от инфлация правят Биткойна апетитен като инвестиционна алтернатива и все по-често е сравняван със златото.

Биткойнът има волатилна цена. Това означава, че стойността на Вашия актив може както да намалее, така и да се увеличи в кратък период от време. Тенденцията от създаването на Биткойн е за постоянно покачване на цената, както и честа промяна – рязко увеличение, последваща негативна корекция и повишаване на цената в дългосрочен план. За съжаление, никой не може да предскаже дали този тренд ще продължи и в бъдеще, затова Биткойнът е считан за рискова инвестиция, но потенциалът на криптовалутата е огромен.
Цената на Биткойна се влияе от търсенето и предлагането на криптовалутата, които от своя страна зависят от многообразни фактори. Най-общо казано, оптимистичните възгледи за разпространението и използваемостта на Биткойна влияят положително на цената и обратно. Тъй като Биткойнът е "имунизиран" от инфлация, поради контролираното предлагането на нови Биткойни в мрежата и лимита на крайния им брой в обращение, се счита, че цената ще продължава да расте и в бъдеще, в случай че търсенето не намалее драстично.
1 Биткойн се разделя на 100млн. единици, наречени сатоши.

Уолет

Това е Биткойн еквивалентът на банкова сметка, където може да съхранявате Вашата виртуална валута. Биткойн портфейлът Ви е нужен, за да може да пращате и получавате биткойни. Всеки портфейл има публичен и собствен ключ, като само Вие знаете втория, който гарантира сигурността на Вашите Биткойни.
Съществуват както софтуерни, така и хардуерни решения, които позволяват съхранението на Вашите Биткойни. Имате пълната свобода да изберете портфейл, който отговаря на Вашите изисквания за удобство и сигурност. Нашето предложение е напълно безплатно и гъвкаво и се предлага от Jaxx.io. Биткойн уолетът в момента има 7 различни софтуерни варианта - мобилни приложения и десктоп версии за различни операционни системи, както и като разширение към Firefox и Chrome. Ако свалите десктоп приложението на флашка, може да го ползвате на различни устройства и като хардуерна опция. Работата на xChange.bg не зависи от това какъв ще бъде Вашият портфейл и не получава парична или друга материална облага за препоръките си.

xChange.bg

Можете да купувате с лева Биткойн, Етериум, Биткойн Кеш, Лайткойн и USDC, да продавате някоя от петте криптовалутите, а в замяна да получите лева, или да правите крипто-крипто обмен на Етериум, Биткойн Кеш, Лайткойн и USDC в Биткойн и обратно. Освен това, много лесно може да пратите пари на Ваши близки в България, като избегнете високите такси за международни трансфери. Просто при продажба на Ваши крипто активи, посочете данните на човека, на когото искате да изпратите пари. Също така можете да купите крипто с лева и да го изпратите на когото искате по света, а те да ги ползват или обменят на местна крипто ексчейндж платформа в желаната от тях валута.
Работим във Ваш интерес, като се стремим да предлагаме най-тесните спредове на българския пазар. Усъвършенстваната технология, която ползваме, осигурява на клиентите ни предимството да купуват по-евтино и да продават по-скъпо. Освен това, ползвате услугите ни бързо и удобно. Имате на разположение широк избор от методи за разплащане, като не изискваме допълнителна верификация за транзакции до 30 000 лв.
Не правим компромис с качеството и с клиентите си. Софтуерът за изпращане и получаване на криптовалути е изцяло разработен от нас, гарантирайки най-добри цени на българския пазар, както и пълна автоматизация на процесите по разплащания. Също така, предлагаме сигурна и надеждна система, използвайки SSL криптиране при пренос на данни, Cloudflare протекция против DDOS и др. атаки, както и криптирани Source Code и база данни.
При първата извършена от Вас транзакция ще получите на посочения имейл за връзка парола, чрез която ще имате достъп до профила си и до Вашата активност. Съветваме Ви да промените получената парола за по-голяма сигурност.

Бонус програма

Бонус програмата ни комбинира лоялна и реферална програма и от нея могат да се възползват всички верифицирани клиенти.
Всеки потребител с верифициран акаунт трупа бонус под формата на точки на базата на обема на собствените си изпълнените и завършени поръчки за покупка и продажба на криптовалута с български лева. Бонусът е в размер на 0,3% от обема на горепосочените поръчки. Освен това всеки клиент получава уникален реферален линк, чрез който може да кани други потенциални потребители да използват услугите на xChange.bg. Бонусът за препоръчване се равнява на 0,2% от всички изпълнени поръчки за покупка или продажба на криптовалута с български лева на поканените клиенти. За поканени клиенти се считат тези, които се верифицират и не са били клиенти на xChange.bg към момента, в който са били поканени.

Натрупаният бонус при участие в нашата програма е под формата на бонус точки като 1 лев бонус= 10 бонус точки.

Примерно изчисление: ако верифициран клиент е направил и изпълнил поръчка за 10 000 лева, то неговият бонус се равнява на 0,3% * 10 000 лв. = 30 лв., за което получава 30 лв. * 10 = 300 точки. Ако същият този клиент е препоръчал на свой приятел да търгува криптовалути на https://xchange.bg чрез своя реферален линк и последният се верифицира и изпълни поръчка за 2 000 лв., то освен тези 300 точки, първият ще получи 0,2% * 2 000 лв. = 4 лв. * 10 = 40 точки. Препоръчаният клиент също ще натрупа бонус точки: 0,3% * 2 000 лв. = 6 лв. * 10 = 60 точки.

Общо натрупаните, използваните и наличните точки могат да се проверят лесно в клиентския профил в раздел „Бонус програма“.
Може да използвате натрупаните бонус точки за покупка на една от поддържаните криптовалути на https://xchange.bg. Усвояването на бонус точките се случва в профила Ви в раздел „Бонус програма”.
За да използвате бонус за покупка на крипто, трябва да сте натрупали минимум 1 000 бонус точки.
Ако решите да усвоите бонус точките си, можете да използвате единствено и само цялото количество налични точки, натрупани до момента.

Търговия

xChange.bg работи на малка комисиона, която е включена в посочените цени за покупка, продажба и обмен на криптовалути, които виждате на страницата, но трябва да покриете таксата към копачите за обработване на Вашата транзакция, която е стойността в лева на 0.00015 Биткойна, 0.001 Етериума, 0.0002 Лайткойна, 0.0001 Биткойн Кеша и 0.005 USDC на база на избраната от Вас криптовалута. В зависимост от избрания метод за разплащане е дължима такса към съответната банка или разплащателна услуга.

Покупка

При покупка по банков път е необходимо да направите паричен превод от Вашата банкова сметка. Таксата за банков превод е дължима към Вашата банка и се определя от нея, като обикновено е около 1 лв. При международен превод трябва да покриете всички такси.

Таксата към EasyPay/bPay се равнява на 3,6% от общата стойност на транзакцията в лева и се добавя към общата дължима сума, ако сте посочили какво количество желаете да закупите. В случай че сте заявили определена сума в лева, то таксата ще бъде приспадната от броя крипто единици, които ще получите.

Таксата към Cashterminal се равнява на 1,5% от общата стойност на транзакцията в лева и се добавя към общата дължима сума, ако сте посочили какво количество криптовалута желаете да закупите. В случай че сте заявили определена сума в лева, то таксата ще бъде приспадната от броя крипто единици, които ще получите. Терминалите не връщат ресто. Ако сумата, която сте заплатили се различава от тази, която е посочена в поръчката Ви, то тя ще се преизчисли автоматично. Единственото условие е сумата, която внасяте на устройство на Cashterminal, да бъде равна или по-голяма от сумата в поръчката Ви.

Продажба

В случай че продавате криптовалута по банков път, таксата за банков превод се равнява на 1 лв., независимо от стойността на транзакцията и се приспада от сумата за получаване, ако сте посочили какво количество криптовалута желаете да продадете. В случай че сте заявили определена сума в лева, то таксата ще бъде добавена към броя крипто единици, които трябва да ни изпратите.

За разплащане през ePay не дължите нищо.

Таксата към EasyPay зависи от общата стойност на транзакцията в лева и се приспада от сумата за получаване, ако сте посочили какво количество криптовалута желаете да продадете. В случай че сте заявили определена сума в лева, то таксата ще бъде добавена към количеството криптовалута, което трябва да ни изпратите. За актуалните такси на EasyPay натиснете тук.

Обмен на една криптовалута в друга

Ако искате да обмените една криптовалута в друга, таксите, които дължите, са две и са изцяло в крипто: тази, с която изпращате количеството, което обменяте (например Биткойн), и таксата, с която ние изпращаме вече обменената криптовалута (например Етериум).

Трябва да имате предвид и че при изпращане на криптовалута през Вашия уолет, Вие дължите малка такса на копачите, които ще обработят Вашата транзакция. Цената зависи от това колко бързо желаете това да се случи или от таксата, определена от портфейла или борсата, от която изпращате количеството.

Чрез платформата xChange.bg имате възможност да купите, продадете или обмените минимално 0.01 Биткойна, 0.5 Етериума, 1 Лайткойн, 0.25 Биткойн Кеша и 40 USDC.
За да можете да изпратите пари от чужбина на Ваш близък в България и да избегнете ужасно високите банкови такси за международни преводи, трябва първоначално да сте закупили криптовалута, която да ни продадете. От наша страна, ние ще изпратим левовата стойност на продадените от Вас крипто активи на Вашите близки по метода, по който сте посочили.

След като се получат 2 потвърждения за Биткойн транзакцията или 12 за транзакция в мрежата на Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш и USDC, освобождаваме левовата стойност до 15 минути. Бързината, с която ще получите парите зависи от метода за получаване, който сте посочили.

Обикновените банкови преводи минават по системата БИСЕРА, която обработва транзакциите три пъти на ден:

Ако сте получили имейл за потвърждение, че крипто транзакцията Ви е одобрена:

- преди 08:30ч. на работен ден - на същия ден след 10:30ч.

- между 08:30ч. и 12:30ч. на работен ден - на същия ден след 14:00ч.

- между 12:30ч. и 14:30ч. на работен ден - на същия ден след 16:30ч.

- след 14:30ч. или по време на неработен ден - на следващия работен ден до 10:30ч.

Горепосочените времена са приблизителни и може да има разминаване с реалните часове на обработка от банките. xChange.bg не носи отговорност за забавяне на банков превод!

Ако сте посочили ePay или EasyPay, ще получите съответната сума веднага.

След като се уверим, че сме получили сумата по посочения от Вас метод, ще Ви изпратим количеството криптовалута автоматично. Технологично ще виждате закупената криптовалута във Вашия портфейл до 15 минути след като получим изпратената сума.

Молим да имате предвид, че ако плащате за първи път от даден IBAN, задържаме изпращането на криптовалутата до края на следващия работен ден! Курсът е фиксиран към момента, в който сме получили сумата в нашата сметка.

Приблизително време, за което ще получим изпратената от Вас сума:

- чрез банков превод по БИСЕРА преди 08:30ч. на работен ден - на същия ден след 10:30ч.

- чрез банков превод по БИСЕРА между 08:30ч. и 12:30ч. на работен ден - на същия ден след 14:00ч.

- чрез банков превод по БИСЕРА между 12:30ч. и 14:30ч. на работен ден - на същия ден след 16:30ч.

- чрез банков превод по БИСЕРА след 14:30ч. или по време на неработен ден - на следващия работен ден до 10:30ч.

- чрез банков превод по РИНГС (платежна система за брутен сетълмент в реално време) през работен ден (между 8:00 и 15:00ч.) - до 30-60 минути след самия превод

- на каса на EasyPay - до минути

- по ePay - до минути

- чрез устройство на Cashterminal - до минути

Горепосочените времена са приблизителни и може да има разминаване с начина, по който работи Вашата банка, затова Ви съветваме да се консултирате с тях.

В следствие на волатилността на крипто пазара, цената по време на поръчката за покупка, продажба или обмен може да се различава от цената в момента на извършване на самата транзакция. Курсът, по който се осъществява покупка на криптовалута, е актуалният към момента на получаване на сумата, изпратена от Вас. При продажба и крипто-крипто обмен, сумата или количеството, които ще получите, ще бъдат изчислени на база на актуалния курс към момента, в който изпратите количеството криптовалута за продажба или обмен. Молим да обърнете внимание, че сумата от продажбата/количеството криптовалута, получено при обмена, се изплащат, когато Вашата транзакция към наш адрес получи необходимите потвърждения (2 потвърждения за Биткойн транзакцията и 12 за транзакция в мрежата на Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш или USDC).

Можете да купите криптовалута при нас в три лесни стъпки:

Стъпка 1 - Изберете за каква сума искате да купите или желаното количество криптовалута. Двете полета са свързани и автоматично се преизчисляват спрямо текущия курс. Важно е да се отбележи, че таксите, дължими към третите страни, чрез които осъществяваме транзакциите по най-лесния и удобен начин за Вас, са включени в сумата, която виждате в полето BGN сума.

Стъпка 2 - Изберете по какъв начин искате да заплатите сумата, за която желаете да купите криптовалута. Предлагаме Ви разнообразие от опции.

- Ако изберете да платите по банков път, трябва да направите превод от Ваша сметка към нашата. Таксата се заплаща съответно към Вашата банка, обикновено около 1 лв. Максималната сума за една поръчка е 30 000 лв.

- Имате възможност да закупите криптовалута и чрез услугите на ePay - на каса на EasyPay или bPay - с карта на банкомат, като и при двата варианта таксата е 3% и максимумът е 5 000 лв. на една транзакция. Независимо коя от двете опции предпочитате, изберете опция "EasyPay".

- Може да закупите и чрез депозиране в брой на устройство на Cashterminal до 10 000 лв. наведнъж (1,5% такса).

Стъпка 3 - Попълнете уолет адреса, на който искате да получите заявеното количество криптовалута (Ваш или на друг човек, който искате да го получи), а на посочения имейл ще изпратим потвърждение за поръчката.

След като завършите трите стъпки, ще получите необходимата информация за завършване на транзакцията Ви както в следващия прозорец, така и на имейл. Ако сте избрали да направите покупката по банков път, то ще Ви предоставим информацията за нашата сметка, както и основанието, което е нужно да посочите, за да бъде Вашата транзакция обработена. За bPay, EasyPay и Cashterminal ще получите специално генериран код, който да предоставите при плащането. До 15-тина минути, след като Вашето плащане бъде потвърдено, ще Ви изпратим съответното количество криптовалута на посочения уолет адрес.

Обърнете внимание, че при разплащане чрез Cashterminal, устройствата не връщат ресто. Ако сумата, която сте заплатили се различава от тази, която е посочена в поръчката Ви, то тя ще се преизчисли автоматично. Също така при първо плащане от банкова сметка задържаме изпращането на закупената криптовалута до края на следващия работен ден, като курсът е фиксиран към момента, в който сме засекли плащането Ви.

Можете да продадете криптовалута в три лесни стъпки:

Стъпка 1 - Изберете за каква сума искате да продадете или желаното количество. При смяна на едно от полетата, другото автоматично се калкулира. Важно е да се отбележи, че таксите, които дължите, ще бъдат приспаднати от сумата, която ще получите. xChange.bg не удържа други такси, освен тези, дължими към третите страни, чрез които осъществяваме транзакциите по най-лесния и удобен начин за Вас.

Стъпка 2 - Изберете по какъв начин искате да Ви изплатим сумата, за която желаете да продадете крипто. Предлагаме Ви разнообразие от опции. Таксата за банков превод се равнява на 1 лв., а чрез EasyPay ще заплатите комисиона в зависимост от стойността на транзакцията. За подробности вижте тук. Ако изберете ePay, не дължите такса.

Стъпка 3 - Попълнете необходимата информация за получателя спрямо посочения метод за разплащане в предходната стъпка, а на посочения имейл ще потвърдим Вашата поръчка. Ако сте избрали банков превод, то ще трябва да предоставите IBAN и име на получателя, а за ePay - Клиентски Идентификационен Номер (КИН). Молим да имате предвид, че трябва да сте трето ниво потребител на ePay, за да получавате суми (ако сте надвишили лимита си за получаване на преводи по КИН за деня, сумата от продажбата няма да може да бъде наредена веднага). Ако разплащане на каса на EasyPay е избраният от Вас метод, името и ЕГН на получателя ще бъдат необходими, за да може да се изплати левовата сума.

След като завършите трите стъпки, ще получите информация за нашия уолет адрес, на който трябва да изпратите необходимото количество криптовалута. Курсът, по който се извършва поръчката е актуалният към момента, в който изпратите количеството. Когато крипто транзакцията получи необходимия брой потвърждения (2 потвърждения за Биткойн транзакцията и 12 за транзакция в мрежата на Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш или USDC), Ви изплащаме сумата в лева.

Нашата платформа позволява обмен на Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш и USDC в Биткойн или обратно. Може да направите поръчка в две лесни стъпки:

Стъпка 1 - Изберете количеството и криптовалутата, която искате да обмените (ако изберете Етериум, Лайткойн, USDC или Биткойн Кеш в първото поле, във второто поле единствената опция винаги ще бъде Биткойн) или вида криптовалута, която желаете да обмените, и количеството и вида на криптовалутата, която искате да получите (например избирате, че ще изпратите Етериум и желаете да получите 0.02 Биткойна). Двете полета са свързани и автоматично се преизчисляват спрямо текущия курс. Също така местата на криптовалутите могат да бъдат разменени посредством бутона "Размени" между двете полета.

Стъпка 2 - Попълнете уолет адреса в мрежата на съответната криптовалута, която желаете да получите, а на посочения имейл ще изпратим потвърждение за поръчката.

След като завършите двете стъпки, ще получите информация за нашия уолет адрес, на който трябва да изпратите количеството криптовалута, което желаете да обмените. Курсът, по който се извършва поръчката е актуалният към момента, в който изпратите количеството. Когато крипто транзакцията получи необходимия брой потвърждения (2 потвърждения за Биткойн транзакцията и 12 за транзакция в мрежата на Етериум, Лайткойн, USDC или Биткойн Кеш), Ви изплащаме количеството, получено при крипто-крипто обмена.

Можете да купите или продадете криптовалута в евро чрез банков превод. Пишете ни имейл на [email protected] за подробни инструкции.

Сигурност

xChange.bg ползва SSL криптиране, който е криптографски протокол, защитаващ всяка информация, предоставена от Вас на сайта xChange.bg. В същото време, xChange.bg не съхранява, анализира и използва статистическа и маркетингова информация, която включва Вашите лични данни, и няма възможност за индивидуално или групово идентифициране на нашите клиенти.