18,212,025 BTC

40 германски банки искат да предлагат Биткойн услуги

Източник: за Cointelegraph от Marie Huillet |
Германски банки искат зелена светлина от регулатора, за да предлагат Биткойн попечителски услуги

Според различни репортажи, след гласуването на новите закони за борба с изпирането на пари, няколко германски банки търсят зелена светлина от регулаторите да предлагат услуги за цифрови активи.

 

Местният вестник Handelsblatt съобщи на 7 февруари, че германската федерална агенция за финансов надзор BaFin се занимава с поток от заявления от 40 банки, които искат да станат регулирани попечители на криптовалути.

 

От януари 2020 г. ново законодателство позволява на банките да разширяват своите предложения извън традиционните ценни книжа, като акции и облигации, за да включат криптовалути, като Биткойн (BTC), Етер (ETH) и XRP.

 

„И благословия, и проклятие“

 

Както отбелязва Handelsblatt, новото законодателство дава на тези институции, които вече са се занимавали с цифрови активи, преходен период, който продължава до ноември 2020 г. Въпреки това всички участници на пазара трябва да регистрират своя интерес в регулатора най-късно до края на март.

 

Според съобщенията, обемът на заявленията надмина очакванията на финансовото министерство. Депутатът Франк Шефлер от Свободната демократична партия заяви пред репортери:

 

Пазарът се разраства по-бързо, отколкото прогнозира Федералното министерство на финансите. Това е благословия и проклятие. Голямото търсене показва, че все повече и повече фирми приемат блокчейн технологията, но може също да се възприеме като резултат от новото законодателство.

Новото законодателство обхваща диапазона на крипто активите - от криптовалути до токени, като ги класифицира като цифрови изображения на стойност, които нямат статут на законно платежно средство.

 

Според репортажите, сред първите институции, които подали заявление в BaFin, е берлинската Solaris Bank, която вече има основан бизнес с фокус към крипто сферата. Михаел Оферман, ръководител на крипто банкирането в Solaris, каза пред Handelsblatt:

 

От година и половина се занимаваме интензивно с темата за крипто попечителството. Новият регламент в новия закон срещу прането на пари е подходящ момент да започнем практически. В крайна сметка ние не сме изследователски институт, а търговска банка.

„Крипто рай“

 

Както бе съобщено, още през есента на 2019 г. предложеното законодателство беше приветствано от някои в бранша като сигурна стъпка към превръщането на Германия в „крипто рай“.

 

Като премахва необходимостта банките да прибягват до външни попечители на криптовалута или специализирани дъщерни дружества, окончателният вариант на законопроекта е предназначен да оптимизира операциите на банките, свързани с криптовалути, и да спомогне лесното навлизане в сектора.

 

Асоциацията на германските банки - основна лобистка група, представляваща над 200 финансови институции, подкрепящи новото законодателство, тогава поддържаше мнението, че поднадзорните финансови институции имат опита и необходимите механизми за управление на риска, за да защитават клиентските активи.

 

По-рано тази седмица една от главните фирми за финансови услуги за цифрови активи BitGo разшири своя глобален обхват, като създаде две нови регулирани попечителски дружества в Европа, едното от които се намира в Германия.

 

Стани част от бъдещето и купи Биткойн бързо и лесно на xChange.bgВече можете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Биткойн Kеш и Рипъл.

 

Регистрирайте профила си на xChange.bg тук.

 

Статията е преведена и адаптирана от Cointelegraph.