18,212,025 BTC

Ще видим ли 4 000 долара за един Биткойн до края на годината

Източник: CNBC.com от Люк Грейам |
Биткойн - 2400 долара, 40 млрд. пазарна капитализация

Цената на Биткойн отново тръгна нагоре след като в края на миналата седмица се срина от рекордната стойност от почти 2 800 долара до 1 900 долара. В момента Биткойн се търгува за около 2 400 долара, а пазарната му капитализация е близо 40 млрд., наваксвайки половината от последната корекция. Предвид това въобще не е странно, че има прогнози за цената да достигне 4 000 долара до края на годината.

 

Ето и част от причините за съществения растеж тази година:

  • През април Япония прие криптовалутите за законно средство за разплащане, което доведе до увеличение на търсенето в Азиатските държави;
  • Комисията за ценните книжа и борсите в Америка (SEC) преразглежда предишното си решение да отхвърли създаването на първия Биткойн борсово търгуван фонд;
  • Други големи икономики като Русия също обсъждат варианти как да регулират Биткойн и как да го обложат с данъци; това може да доведе до увеличение в цената, поради легитимирането на криптовалутата.

 

Даниел Мастърс, председателят на XBT Provider, компания която предлага актив, следящ Биткойн, който се търгува на стокхолмския Nasdaq. Той смята, че до края на годината цената на Биткойн може да се изкачи до 4 000 долара.

 

Мастърс отчита, че тенденцията за висока волатилност намалява с по-широкото разпространение, с увеличения брой на свързани продукти и борси, търгуващи криптовалути, както и с възможността за къси продажби. Той сподели, че следващият катализатор за още една вълна ще бъде увеличеният обем на търговията.

 

Гарик Хилеман, икономически историк от университета в Кеймбридж и Лондонското училище  по икономика, също потвърждава, че сегашните обстоятелства в световен мащаб подхранват интереса към Биткойн. Въпреки това той изразява известни притеснения за потенциално разцепване на криптовалутата и как това може да доведе до негативни последствия за стойността на Биткойн. Той също допълва, че повърхностното отношение и липсата на анализ при първоначалното предлагане на монети (Initial Coin Offering – ICO) може да отдръпне регулаторите от света на криптовалутите, което и да доведе до съществен спад търсенето на Биткойн.

 

Статията е преведена и адаптирана от CNBC.com.