18,212,025 BTC

Биткойн през последната седмица - беше ли влакче на ужасите или нормална корекция?

Източник: cryptocoinsnews.com от Джоузеф Янг |
Биткойн влакче на ужасите

През изминалата седмица цената на Биткойн успя да се качи до над 2700 долара преди да се „сгромоляса“ до 1900, след като страховете се засилиха за съществуването на балон. Но въпреки спада от 800 долара, в момента изглежда, че цената се стабилизира около 2100-2200 долара след по-малко от 2 дни.

 

Всъщност корекцията, на която станахме свидетели, върна стойността само от седмица по-рано, а в момента Биткойн се търгува на цени с около 5-10% по-високи от тези преди 8 дни. Наблюдаваме и 10-процентно покачване спрямо събота, тъй като има увеличено търсене от големите Биткойн пазари. Япония и Южна Корея запазиха доста по-високите си цени от останалата част на света дори и по време на драстичните спадове, а в Китай обемът на търгуването не спря пътя си нагоре от средата на този месеца.

 

В момента най-многолюдната държава се нарежда на второ място след настоящия най-голям американски пазар. Търговията с Биткойн в Китай отговаря на 16% от общото потребление с дневен обем от около 129млн. долара, а 90% от сделките минават през OKCoin, BTCC и Huobi. Важно е да се обърне внимание на това увеличение, тъй като към момента трейдърите не могат да теглят капитала си до юни месец, когато Биткойн ще бъде поставен в законоустановена рамка. Така, че със сигурност можем да говорим за оптимизъм сред китайските инвеститори в краткосрочен и средносрочен план.

 

Популярността на Биткойн расте и в Индия и Южна Корея. Zebpay, една от най-големите борси в Индия обяви, че тяхното приложение е на четвърто място по теглене в Apple App Store. В Южна Корея пък борсите задържат с 600 долара по-високи цени от средното, поради огромния интерес от местните инвеститори.

 

Като цяло всеки, който не е купил през изминалата седмица, отбелязва ръст в активите си, въпреки "интересния" край на изминалата седмица.  Цената вече се стабилизира, така че ако това беше „пукането на балона“, можем да кажем, че мина леко, сравнено с края на 2013г. Има различни обяснения за 30-процентния спад, които обикалят Интернет пространството, но може би най-често цитираната причина е че доста трейдъри решиха да реализират печалбата си, предвид бързия скок, който Биткойн отбеляза през последните 7-8 дни.

 

Случилото се определено не е за първи път, както няма и да бъде последен. Това е за урок, че Биткойн е рискова инвестиция, но за сега хората, които държат криптовалутата дългосрочно, са на печалба, показвайки оптимизма и за бъдещето.

 

Статията е преведена и адаптирана от Cryptocoinsnews.com.