18,212,025 BTC

Биткойн балон? Не! По-добре се притеснявайте за имотите и акциите

Източник: cointelegraph.com от Джейкъб Джей |
растеж в цената на криптото

Изключително бързият растеж в цената на криптовалутите през 2017г. накара мнозина да обявят технологията за балон и я обрекоха на провал. Но изглежда, че е по-логично да се страхуваме от прекомерното надуване на цените при акциите и имотите, отколкото при Биткойн и останалите алткойни.

 

 

 

Лесни пари

 

От 2008г. насам непрестанно се отбелязват нови рекордни стойности от най-различни активи.

 

След фалита на Леман Брадърс и последвалия финансов колапс, централните банки по света се обърнаха към парични политики, които своеобразно доведоха до неограничено печатане на фиатни пари. Изтъкнатата причина за това беше фактът, че финансовата система е „зациклила“ и трябва да бъде „смазана“ с вкарване на свежи пари в обращение.

“Политиката на лесни пари на централните банки подкрепи цените на активите, предпазвайки хората, които бяха инвестирали, от загуба на цялото им финансово състояние.“

Следователно финансовите пазари се чувстваха сигурни. Каквото и да стане, тази монетарна политика ще продължи, докато централните банки не се уверят, че втора рецесия не е на път. И въпреки, че прекомерното вливане на пари в системата вече приключи, ще отнеме доста време докато тази допълнителна ликвидност бъде „изсмукана“ от пазара.

 

Акции и недвижими имоти

 

Факт е че анализирането на цената на криптовалутите е доста трудно, тъй като няма определени методики или основи, на които анализаторите да базират прогнозите си. От друга страна, акциите и недвижимите имоти са много по-лесни за оценяване. Средностатистически, цените на имотите се очаква да се покачват със скоростта на растежа на БВП на икономиката, а ценността на една компания се определя основно от печалбите ѝ.

 

Основите

 

Въпреки това в последните години сме свидетели, че тази „фундаментална връзка“ все повече се разкъсва.

„Фондовите борси, както и цените на недвижимите имоти постоянно отбелязват рекорди и изглежда, че не ca свързани с представянето на икономиката.“

Анализаторите говорят за балон в цените на недвижимите имоти в градове като Торонто и Лондон още от 2014г., а от тогава стойностите им скочиха двойно.

 

Прохождаща фаза

 

Криптовалутите са едва в прохождаща фаза, а най-старата от тях, Биткойн, съществува от по-малко от 10 години. Логично е да се очаква, че инвестициите в зараждащи се компании и технологии могат да донесат големи печалби, идващи и с големия риск.

 

Криптовалутите не са по-различни. Тези, които са се усетили навреме и са купили биткойн, когато е струвал стотинки, в момента са милионери. А само поради това, че възвръщаемостта е добра, не означава че се образува балон. Напротив. Това всъщност може да е сигнал, че технологията зад „актива“ все повече се утвърждава и приема, а същевременно рисковете намаляват. Даже след бързото покачване на цената, цялата пазарна капитализация на всички криптовалути е значително по-малка, сравнена с тази на акциите, облигациите и имотите. Само Apple е 5 пъти по-голяма.

 

Ефектът от пукането на балона

 

„Въпреки бързия растеж в цената, Биткойн привлече доста нови инвеститора към криптовалутите. Но е малко вероятно някой (изключае върлите комарджии) да заложи всичкото си състояние“.

Това контрастира със ситуацията при фондовите пазари, където хората инвестират огромна част от спестяванията си от ранните си години. Те са научени, че най-добрата инвестиция в дългосрочен план е диверсифицираното портфолио. А и същите хора гледат на купуването на недвижим имот като инвестиция, която ще могат да предадат и на следващите поколения.

 

Така че срив, в който и да е от тези пазари, има потенциала да унищожи всички спестявания на голяма част от хората, а ефектът върху икономиката ще бъде сериозен. От друга страна, ако нещо се случи с пазара на криптовалутите, то никое правителство няма да е нужно да се намесва, тъй като средностатистическият инвеститор не е вложил всичките си спестявания в тях, поради все още рисковия характер. Та от кое трябваше да се притесняваме?

 

Станете част от бъдещето и купете Биткойн на изключително изгодни цени бързо и лесно на xchange.bg. Вече можете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Биткойн кеш и Рипъл
 

Статията е преведена и адаптирана от cointelegraph.com.