18,212,025 BTC

Биткойн, Dogecoin, Robinhood: Седмицата в 3 думи – Анализ – 1 февруари

графика търговия стоков пазар акции финанси

В четвъртък приложението Robinhood спря покупките на акции на GameStop, AMC и BlackBerry на фона на скок в търговията на фондовия пазар сред потребителите на дребно. Много клиенти започнаха да се оплакват, че не могат да търгуват GameStop и други акции, както и че функционалностите в платформата Robinhood са ограничени.

 

Това събитие привлече вниманието на крипто общността веднага, защото е типичен пример за това как централизираните финансови пазари могат да наказват своите участници - в повечето случаи малките инвеститори.

 

Много критпо ентусиасти видяха това събитие като началото на края на господството на Уолстрийт във финансовия свят. Тайлър Уинкълвос, известният крипто бик и основател на крипто борсата Gemini, каза, че оттеглянето от Уолстрийт към Биткойн и крипто е започнало:

 

Биткойн Туитър Тайлър Уинкълвос

 

Източник: Twitter

 

Основателят на Tesla Илон Мъск, който през януари стана най-богатият човек в света, добави Биткойн към описанието на своя профил в Twitter:

 

Биткойн Илон Мъск Туитър

 

Източник: Twitter

 

Освен това милиардерът подчерта, че този ход е неизбежен:

 

Биткойн Илон Мъск Туит

 

Източник: Twitter

 

Това беше първият път, в който Мъск открито заяви своята подкрепа за пазара на криптовалути - дългоочаквано събитие от крипто общността. Незабавно пазарът реагира много положително. Например цената на Биткойна скочи от 32 000 на 38 000 долара само за няколко часа.

 

Ясно е едно - въпрос на време е да започне масовата миграция на инвеститорите на дребно от стоковия пазар в крипто сектора.

 

След поредната нестабилна седмица за крипто пазара, понеделник започва с консолидация на цените. Към момента на съставяне на анализа, според Coin360.com, един Биткойн струва 28 301,24 евро (+2,86%), един Етериум - 1 094,82 евро (-1,25%) и един LINK - 18,45 евро (-2,54%):

 

Биткойн цена Етериум цена графика 1 февруари 2021г.

 

Източник: Coin360.com

 

Сега нека разгледаме графиките на цените на най-популярните криптовалути в ключовите времеви рамки.

 

BTC/EUR

 

В месечната времева рамка (MN) двойката BTC/EUR формира свещ, подобна на модела Shooting Star за януари:

 

Биткойн цена графика 1 февруари 2021г.

 

Според теорията за техническия анализ, Shooting Star е мечи модел с дълга горна сянка и относително малко тяло на свещта. Това се случва след значителен ценови растеж и показва, че цената може да започне да пада.

 

Търговците обаче обикновено чакат потвърждение - ако следващата свещ е меча, те могат да започнат да отварят къси позиции.

 

Въпреки това, ние все още смятаме, че настоящата свещ само показва, че биковете временно са изправени пред съпротива и все още е възможно възходящият тренд да се възобнови. В 4-часовата диаграма (4H) двойката BTC/EUR все още е в Низходящия триъгълник - модел на продължаване на тенденцията:

 

Биткойн цена графика 2 1 февруари 2021г.

 

Според графиката по-горе, двойката BTC/EUR в момента е на долната линия на триъгълника. Ако излезе успешно от триъгълника, много търговци ще започнат да отварят дълги позиции отново.

 

ETH/EUR

 

Януари беше изключително положителен месец за Етериум. Двойката ETH/EUR формира голяма бича свещ, която успя да надмине ключовото ниво от 889 евро, ниво, равно на цената на затваряне през януари 2018 г. и цената на отваряне през 2018 г. - период, когато се формира предишният рекорд за всички времена:

 

Етериум цена графика 1 февруари 2021г.

 

Според нас бичата свещ от януари потвърждава продължаването на положителното настроение спрямо цената на криптовалутата. Следователно възходящият тренд в месечната времева рамка остава в сила. Нивото от 889 евро за един Етериум ще служи като силна подкрепа.

 

В 4-часовата графика (4H) двойката ETH/EUR продължава да се движи напред в рамките на Възходящия клин:

 

Етериум цена графика 2 1 февруари 2021г.

 

Ако цената отскочи от долната линия (линията на подкрепа) на клина, тогава може да настъпи благоприятен момент за отваряне на дълга позиция.

 

LINK/EUR

 

В 4-часовата диаграма двойката LINK/EUR продължава да се колебае във възходящия канал (възходящ тренд):

 

LINK цена графика 1 февруари 2021г.

 

Пазарните настроения остават бичи. В момента обаче двойката LINK/EUR е на долната линия на канала. Ако не получи достатъчно подкрепа и не отскочи, тогава може да се стигне до ликвидация и двойката LINK/EUR може да се върне в стария възходящ канал (стар възходящ тренд).

 

Без значение по кой от възходящите канали LINK/EUR продължава да се движи, търговците ще се опитат да се възползват от бичия тренд и да купят още LINK.

 

Как да търгуваме при възходящ канал вече обяснихме в един от един от предишните ни анализи.

 

DOGE/USD

 

Dogecoin беше сред най-добре представящите се криптовалути през изминалата седмица. Цената се увеличи почти десетократно от 0,007 на 0,07 долара няколко часа след като Мъск постави логото на Биткойн в описанието на своя профил в Twitter. Известно е, че Dogecoin е токен, за който Мъск обича да туитва.

 

И така, в 1-часовата графика (1H), двойката DOGE/USD скочи рязко:

 

Dogecoin цена графика 1 февруари 2021г.

 

Както се вижда от графиката, сега цената на Dogecoin претърпява корекция. Преди няколко часа обаче DOGE/USD успя да пробие линията на съпротива и се опитва да възобнови увеличението на цената. Няма съмнение, че някои по-агресивни търговци ще се опитат да навлязат отново на пазара и да направят бърза възвръщаемост от 20-40%.

 

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.

 

Анализът е само и единствено с информативна цел и не представлява съвет, препоръка или предложение за покупка или продажба на Биткойн, която и да е друга криптовалута или финансов инструмент. "Глобал Ексчейндж" ООД не носи отговорност за загуби след използването на текущия анализ. Инвестирайте разумно и само суми, които може да си позволите да загубите.