18,212,025 BTC

Биткойн – по пътя към към широкото разпространение и приемственост

Източник: cointelegraph.com от Лиса Фролинг |
Биткойн е вече на 8 години

Въпреки, че Биткойн е вече на 8 години, пътят му към широкото разпространение и приемственост едва сега започва. През последната година стойността му скочи 7 пъти, основно поради факта, че успя да привлече интереса на обикновения човек.

 

Предимствата на Биткойн

 

Мрежата на Биткойн се основава на технологията на блокверигата, която осигурява сигурни и бързи транзакции без нуждата от банки и кредитни карти. А в интервю на Дон Тапскот, авторът на книгата „Блокчейн революцията: Как технологията зад Биткойн променя парите, бизнеса и света“, обсъжда потенциалните ѝ приложения.

 

Докато Биткойн набира скорост, много от професионалните инвеститори го заклеймяват, че е балон, който ще се спука всеки момент и мнозина се питат дали такъв растеж е здравословен. В същото време Тапскот обяснява, че блокчейн технологията е толкова революционна, че въпросът им е дефакто безсмислен.

 

С бързото разпространение на Биткойн, банките могат да бъдат изкарани от играта. Виртуалната валута премахва нуждата от посредника, предоставя възможността за парични преводи на тези, които нямат лесен достъп до такава услуга и предлага като цяло по-сигурни транзакции.

 

Премахване на посредника

 

Таксите към банките растат стремглаво и към този момент те съставляват около 40% от доходите им. А обещанието на Биткойн е просто: да премахне посредниците (заедно с високите им такси) и да подпомогне финансовите транзакции чрез децентрализирана система, в която се пазят абсолютно всички движения, които някога са правени с криптовалутата.

 

Финансови услуги за тези, които нямат достъп до тях

 

В сегашния модерен свят над 2 милиарда човека нямат банкова сметка, а броят им не изглежда да намаля. Същевременно Биткойн набира скорост в развиващите се страни, където им предлага един по-добър начин за изпращане на пари, особено в крайно изолираните места, където банките са рядко срещани.

 

По-сигурни транзакции

 

Всяка година търговците плащат над 7 милиарда долара за такси за връщане на пари към техни клиенти, които са внесли измамни заявки за получаване на изпратените средства обратно. Биткойн има отговор и за този проблем, тъй като Биткойн транзакциите са необратими.

 

Разбира се има и случаи, в които възможността парите да могат да бъдат върнати е нужна. Затова има различни стартъпи и компании, които предлагат escrow системи, гарантирайки на двете страни, че ако задълженията по договорката им не бъдат изпълнени, то ще си получат средствата обратно. Също така се разбработва и технологията на "умните договори", която трябва да позволи създаването на такава услуга на мрежата на Биткойн.

 

Транзакциите са и по-сигурни. Математически погледнато, мрежата на Биткойн не може да бъде хакната.

 

Кога Биткойн ще достигне нови върхове?

 

Биткойн е нещо толкова различно от всичко познато до сега. Затова е нормално хората да бъдат първоначално недоверчиви, докато разберат технологията. Добрата новина е че потребителите и търговците започват малко по-малко да експериментират с криптовалутата и да осъзнават предимствата ѝ, а с това расте разпространението и стабилността на Биткойн.

 

 Станете част от бъдещето и купете Биткойн на изключително изгодни цени бързо и лесно на xchange.bg. Вече можете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Биткойн кеш и Рипъл

 

Статията е преведена и адаптирана от cointelegraph.com.