18,212,025 BTC

Биткойнизация на държава? Вече се случва във Венецуела!

Източник: cointelegraph.com от Джон Бък |
Венецуела протести Биткойн xChange.bg

През последните месеци купуването и копаенето на Биткойн става все по-популярно във Венецуела, а в интервю на Даниел Осорио, главният изпълнителен директор на Andean Capital Partners, сподели, че страната скоро може напълно да бъде „биткойнизирана“.

 

Осорио прекарва всеки месец по една седмица в южноамериканската държава и има преки наблюдения какво се случва там. Венецуела за съжаление е в плен на хиперинфлация. Един обикновен обяд струва около 200хил. боливара или между 8 и 10 долара, което е непосилно за голяма част от населението.

 

Биткойн на помощ

За да си платиш за обяд, местните са започнали да приемат единствено Биткойн и банкови трансфери с чужда валута.

 

Проблемът на Венецуела, според Осорио, е че държавата няма достатъчно резерви с долари или друга чуждестранна валута, за да могат някакси да стабилизират икономиката. По тази причина хората се обръщат напълно към Биткойн, за да могат да функционират от икономическа гледна точка. А изпълнителният директор на Andean Capital Partners сподели:

„Може би сме свидетели на първата „биткойнизация“ на суверенна държава.“

Тъй като Биткойн е независим от който и да било централен орган, а криптовалутата става все по-ликвидна и достъпна, то може би е първата от много последващи „биткойнизации“.

 

Станете част от бъдещето и купете Биткойн на изключително изгодни цени бързо и лесно на xchange.bg. Вече можете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Биткойн кеш и Рипъл

 

Статията е преведена и адаптирана от cointelegraph.com, а източникът на снимката е slate.com.