18,212,025 BTC

Биткойн - класът активи с най-добро представяне през последните 10 г.

Източник: за Cointelegraph от Marie Huillet |
Биткойнът е най-добре представящият се клас активи през последните 10 години

Инвеститорът от крипто индустрията Антъни Помплиано казва, че Биткойнът (BTC) вероятно ще падне до 85% под най-високите си нива някога - около 3 000 щатски долара. Помплиано даде прогнозата си по време на интервю за програмата Squawk Box на CNBC на 26 ноември.

 

Помплиано, който е партньор в крипто инвестиционната фирма Morgan Creek Digital Assets, твърди, че докато "Биткойнът е бил надценен през декември 2017 г.", то има няколко важни фактора, свързани с дългосрочната стойност на актива, които трябва да се помнят:

 

"На първо място, Биткойнът е най-сигурната система за плащане на транзакции в света. Това е най-добре представящият се клас активи през последните десет години – той задминава S&P, DOW, NASDAQ и т.н. по време на най-дългия период на покачване на цените на пазара. През това време той преживя два спада от 85 процента, но през последните две години все още отбелязва ръст от над 400 процента."

 

Помплиано добави, че всички движения на цената на Биткойна през последните години се провокират от инвеститори на дребно - преди всяка значима намеса от страна на големи институционални играчи, като тези, които сега се готвят да влязат в крипто пространството през следващата година. Сред големите играчи са Fidelity и операторът на Нюйоркската фондова борса (NYSE), Intercontinental Exchange (ICE).

 

Според Помплиано, скорошните спадове на крипто пазарите са барометър на моделите на поведение на инвеститорите на дребно; през цялата си история, задвижвана от търговията на дребно, и през 2017 г., Биткойнът се търгува като "силно променлив спекулативен актив". От друга страна, повишеното участие на институциите в последно време се осъществява предимно чрез по-малко прозрачни, извънборсови сделки (OTC), в които тенденциите не стават очевидни веднага и в които е по-трудно да се вникне.

 

Накрая на участието си в Squawk Box Помплиано бе попитан за намаляващите маржови показатели на печалба за копачите на криптовалутата, тъй като стойността на актива пада. Той призна, че извън районите с изобилие от нискотарифно електричество, като например Китай - където той твърди, че миньорите могат да изкопаят Биткойн само за 2 000-2 500 щатски долара - се наблюдава отдръпване на копачите в области, където цената за електроенергия приближава разходите по-близо до 6 000 или 6 500 щатски долара. Последните, каза той, "сега са затънали".

 

 

Станете част от бъдещето и купете Биткойн на изключително изгодни цени бързо и лесно на xchange.bg. Вече можете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Биткойн кеш и Рипъл

 

Статията е преведена и адаптирана от cointelegraph.com.