18,212,025 BTC

Блумбърг: Япония оценява интереса към борсово търгувани Биткойн фондове (ETFs), докато експерти изказват съмнения относно слухове за одобряване на такива фондове с САЩ

Източник: за Cointelegraph от William Suberg |
Япония оценява интереса към борсово търгувани Биткойн фондове

Японският финансов регулатор обмисля да разреши борсово търгувани Биткойн фондове (ETF), анонимен източник сподели за Bloomberg на 7 януари.

 

Като се позовава на човек, запознат с въпроса, изданието съобщава, че японската агенция за финансови услуги (FSA) изпробва интереса към такива фондове с цел потенциално даване на зелена светлина на търговията им на вътрешните пазари.

 

Този ход ще постави Япония в пряк противовес със Съединените щати, където регулаторите не са склонни към риск по отношение на Биткойн ETF, но позволяват физическата търговия с фючърси на Биткойна - нещо, което FSA отхвърля. Bloomberg отбелязва, че японският регулатор смята, че подобни продукти едва ли ще постигнат друго освен да подклаждат спекулация.

 

Настроенията по отношение на Биткойн ETF по света остават смесени. Докато някои защитници на криптовалутите твърдят, че одобрението на такива фондове би помогнало на имиджа и популярността на Биткойна, други хора от индустрията твърдят, че увеличените спекулации и липсата на физическо владение на Биткойни биха имали пагубен ефект.

 

Обсъждайки позицията на САЩ спрямо ETFs, адвокатът, специализиращ ценни книжа, Джейк Червински твърдо се придържа към мнението си, че е малко вероятно законодателите да променят решението си скоро.

 

Възникнаха спекулации, че по време на продължаващото затваряне на правителството във Вашингтон Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) може да даде автоматично одобрение на Биткойн ETF.

 

„Вярно е, че предложена промяна на правилото се одобрява автоматично, ако SEC не вземе решение до крайния срок, но в действителност това никога няма да се случи,“ Червински написа в събота, пояснявайки:

 

„SEC има достатъчно персонал, за да излезе с решение, дори и да е в рамките на страница и да казва, че „е отказано поради причини, които ще бъдат обяснени по-късно“.“

 

Платформата Bakkt на Intercontinental Exchange все още планира да започне да предлага Биткойн фючърси на американския пазар по-късно този месец, ход, който Nasdaq заяви, че също ще направи през 2019 г.

 

Станете част от бъдещето и купете Биткойн на изключително изгодни цени бързо и лесно на xchange.bg. Вече можете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Биткойн кеш и Рипъл

 

Статията е преведена и адаптирана от Cointelegraph.