18,212,025 BTC

Цената на Биткойна достигна нов рекорд в тези 7 страни

Източник: за Cointelegraph от William Suberg |
връх планина

Събрани от предприемача и пазарен коментатор Алистър Милн, данните за обменните курсове показват, че при върховете от тази седмица Биткойн струва повече от всякога, измерен в седем валути.

 

Z

 

Източник: Twitter

 

Милн: Ще последват и други валути

 

Седмичното увеличние на Биткойна възлезе над 15% за една нощ в сряда, тъй като двойката BTC/USD достигна 13 200 долара, преди да се върне към нивото от 12 800 долара към момента на писане на статията.

 

Скоростта на промяната в цената изненада мнозина и дойде във време, в което фиатните валути на много държави - особено тези на развиващите се страни - страдат от ефекта на пандемията и въздействието на икономическите мерки на централните банки в отговор на кризата.

 

Последният път, когато Биткойн се търгуваше на около 13 000 долара и дори когато достигна рекордно високите си стойности от 20 000 долара в края на 2017 г., икономическата картина изглеждаше съвсем различно.

 

Например в Бразилия, където 1 Биткойн сега купува повече реали от всякога, спестовниците отбелязват спад на стойността на националната си валутата с 28% спрямо щатския долар за една година.

 

С 209 милиона жители, Бразилия е най-голямата държава по население в списъка на Милн. Сред останалите държави са Турция, Аржентина и Венецуела, като общото население на всички участващи страни възлиза на 450 милиона.

 

Освен това Милн прогнозира, че Русия и Колумбия скоро ще се присъединят към този списък, последвани в даден момент от „всички други фиатни валути“.

 

Щатският долар е изправен пред собствена битка

 

Междувременно, обратната корелация на Биткойна с валутния индекс на щатския долар (DXY) остана във фокуса на вниманието при скока на цената на криптовалутата.

 

Измервайки силата на щатския долар спрямо кошница с други фиатни валути, DXY спадна през октомври до 92,72 (към момента на писане на статията), което съвпадна със свежите сили, които се вляха на Биткойн пазара.

 

65T+ktraOz7YnVlZVMwzj5emRtPPrCT9WAwAAAADw2kZ5AAAAAACY5rh4CgAAAAAAEOUBAAAAAABRHgAAAAAAEOUBAAAAABDlAQAAAAAAUR4AAAAAABDlAQAAAAAQ5QEAAAAAAFEeAAAAAAAQ5QEAAAAAgBDyH9ZkQo407KRJAAAAAElFTkSuQmCC

 

Валутен индекс на щатския долар, 1-месечна диаграма. Източник: TradingView

 

Въздействието на предстоящите избори в САЩ може да доведе до допълнителна волатилност на щатския долар, предупредиха анализатори.

 

Ако DXY затвори под структурата в зоната 92,5, това би дало подкрепа на инфлационни активи като суровини и злато, както и акции с огромен потенциал за растеж“, Майлс Рътан от Bytown Capital написа по-рано този месец.

 

Статията е преведена и адаптирана от Cointelegraph.

 

Станете част от бъдещето! Купете Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mожете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, USDT, USDC и LINK. Регистрирайте профила си на xChange.bg тук.