18,212,025 BTC

УЕФА продава 1 млн. билети чрез блокчейн през 2020 г.

Източник: за Cointelegraph от Adrian Zmudzinski |
Един милион билети на УЕФА ще бъдат разпространени посредством блокчейн през 2020 г.

Футболните фенове в Европа ще се присъединят към редиците на ранните потребители блокчейн благодарение на нова инициатива на Съюзa на европейските футболни асоциации (УЕФА).

 

Според съобщение от 17 февруари, УЕФА ще разпространи над един милион билети за футболни мачове чрез мобилно приложение, базирано на блокчейн технологията. Организацията твърди, че тази нова система за билети ще направи „влизането в стадиона гладко, безопасно и сигурно“.

 

Новото мобилно решение на базата на блокчейн има за цел да предотврати дублирането и копирането на билети чрез „QR кодове, които ще се активират само чрез Bluetooth, след като феновете са в непосредствена близост до стадиона.“ Приложението ще бъде налично за изтегляне до края на май както за Android, така и за iOS устройства.

 

Билетите ще бъдат доставени не по-късно от седем дни преди мача; „УЕФА очаква да достави над един милион мобилни билети на феновете за всички 51 мача.“ УЕФА реши да приеме тази система в опит да улесни разпространението на билети за, както се очаква да бъде, най-търсената купа на УЕФА досега.

 

УЕФА заяви също, че цифровите билети ще помогнат за ограничаване на консумацията на хартия и ще бъдат по-удобни за футболните фенове:

 

Привържениците, които купуват билети „Follow my team (Последвай моя отбор)“, ще получат своите мобилни билети само след като техният отбор се е класирал за конкретен мач. Възможността за доставка на мобилни билети на феновете в период, близък до деня на мача, значително ще подобри т.нар. клиентско пътешествие, тъй като вече няма да бъде необходимо феновете да посещават пунктове за получаване, за да заменят ваучери за билети.

 

Инициативата надгражда успешното внедряване на системата за мобилни билети през август 2018 г. за футболния мач на Суперкупата на УЕФА между Реал Мадрид и Атлетико Мадрид, състоял се в Талин, Естония.

 

Блокчейн е ключът

 

Много спортни франчайзи и организатори на събития се обръщат към блокчейн за издаване на билети, тъй като технологията обещава да бъде високоефективен начин за предотвратяване на фалшификати и гарантиране на удобство.

 

Както Cointelegraph писа през декември 2019 г., вицепрезидентът на Ticketmaster за блокчейн продукти Сенди Кханд заяви, че технологията може да попречи на вторичните пазари на билети да се появят и да гарантира, че „билетите се озовават в правилните ръце“.

 

Изпълнителният директор и основател на EventChain, Аштън Адисън, каза за Cointelegraph:

 

Целият смисъл на внедряването на блокчейн в билетната индустрия е да върне справедливостта на артистите, организаторите на събития и феновете. Например, основен проблем пред индустрията са фалшивите билети. Блокчейнът може да предотврати това, като позволи на участниците да проверят автентичността на своите билети. Това също превръща билетите в дефицитни цифрови активи, които не могат да бъдат продавани двукратно.

 

Стани част от бъдещето и купи Биткойн бързо и лесно на xChange.bgВече можете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Биткойн Kеш и Рипъл.

 

Регистрирайте профила си на xChange.bg тук.

 

Статията е преведена и адаптирана от Cointelegraph.