18,212,025 BTC

Банките в Германия може да продават Биткойн скоро

Източник: за Cointelegraph от Marie Huillet |
Благодарение на нов законопроект Германия може да се превърне в крипто рай

Нов законопроект в Германия може да даде възможност на банките да поддържат продажбата и попечителството на Биткойни (BTC) и други криптовалути от 2020 г.

 

Handelsblatt съобщи на 27 ноември, че законопроектът сега изисква одобрението на 16-те федерални провинции, след като успешно премина през Бундестага.

 

Германия на път да се превърне в „рай за криптовалутите

 

В момента на германските банки и финансови институции им е забранено да спомагат продажбата на криптовалути за клиенти. Ако бъде приет, предложеният законопроект ще промени статуквото.

 

Говореше се, че първоначалната версия на законопроекта е включвала клауза за обособяване, която би наложила банките да прибягват до външни попечители на криптовалута или специализирани дъщерни дружества, но последната версия премахва това предписание. Това ще опрости банковите операции, свързани с криптовалути, както пояснява Handelsblatt:

 

От 2020 г. финансовите институции ще могат да предлагат на своите клиенти онлайн банкиране, практически с натискането на един бутон, заедно с класически ценни книжа като акции и облигации, както и криптовалути.

 

Новините за законопроекта бяха посрещнати с ентусиазъм от местната индустрия, като Свен Хилдебранд, ръководител на Distributed Ledger Consulting, сподели:

 

Германия е на път да се превърне в рай за криптовалутите. Германското законодателство играе иноваторска роля в регулирането на криптовалутите.

 

По-специално се съобщава, че Асоциацията на германските банки - основна лобистка група, представляваща над 200 финансови институции - подкрепя законопроекта, като се аргументира, че поднадзорните финансови институции имат опита и необходимите механизми за управление на риска, за да защитават клиентските активи.

 

През октомври асоциацията пусна документ, в който твърди, че европейската икономика „се нуждае от програмируемо цифрово евро“.

 

Предпазливостта остава

 

Бундестагът наскоро публикува изявление, в което твърди, че криптовалутите като Биткойна „не са истински пари“, като се позовава на тяхната нестабилност и предполагаемо ограничено използване за плащания. Изявлението очертава предпазлива граница по отношение на стейбълкойните, като подчертава техния потенциал да пренаредят съществуващата парична система.

 

Тази позиция беше повторена от члена на борда на Европейската централна банка Беноа Кьоре тази седмица, който заяви, че глобалните стейбълкойн споразумения „пораждат потенциални рискове в широк спектър от области на политиката“.

 

Стани част от бъдещето и купи Биткойн бързо и лесно на xChange.bgВече може да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Kеш и Рипъл.

 

Регистрирай профила си на xChange.bg тук.

 

Статията е преведена и адаптирана от Cointelegraph.