18,212,025 BTC

Япония приканва Г20 за обща стратегия за борба с крипто изпирането на пари, прекалено стриктните регулации не са за предпочитане

Източник: cointelegraph.com от Хелън Парц |
Г20 да разработят обща стратегия срещу прането на пари чрез криптовалути

Япония ще прикани членовете на Г20 да разработят обща стратегия срещу прането на пари чрез криптовалути. Това ще се случи по време на следващата годишна среща в Буенор Айрес, която ще се състои на 19 и 20 март, потвърди японски държавен служител, който има вътрешна информация. Настроението е че „създаването на прекалено стриктни регулации няма да е добре“.

 

Държавният служител от страната на изгряващото слънце е споделил на Ройтерс, че към момента правителството счита, че е по-добре да съсредоточат енергията си към създаването на превантивни мерки спрямо изпирането на пари, отколкото да формулират регулации, касаещи търговията с дигиталните валути.

 

Той също е наблегнал на факта, че има „вратички“ за изпирането на пари, тъй като някои държави нямат достатъчно стриктни регулации по въпроса.

„Дискусиите ще са по-скоро фокусирани върху изпирането на пари и закрила на потребителите, отколкото върху това как търговията с криптовалути може да се отрази на банковата система“, сподели японският служител, като добави, че всеобщото настроение сред страните от Г20 е че „създаването на прекалено стриктни регулации няма да е добре“.

Според Ройтерс, Международната група за борба с финансовите злоупотреби (FATF - Financial Action Task Force), която е съставена от представители на 37 националности, разработва стандарти, които да подпомогнат предотвратяването на изпирането на пари чрез криптовалути и ще представи доклада си на срещата на Г20 в началото на следващата седмица.

 

Все пак, когато се говори за изпиране на пари и криптовалути, е добре да се даде добра перспектива на ситуацията. На 23 февруари японските криптоборси докладваха само 669 случая за подозрения за пране на пари за цялата 2017г., което представлява по малко от 0.2% от случаите, докладвани от банките в Япония за същия период (около 347 000 случая).

 

Средата на февруари Японският регулаторен орган обяви, че тече акция по проверка на 15 криптоборси в страната, след като Coincheck беше хакнат в края на януари и беше откраднат NEM за половин милион долара. При 7 от тях бяха открити пропуски във вътрешните им системи за контрол на изпирането на пари, а две борси трябва временно да прекъснат работа.


Купете или продайте Биткойн на xchange.bg в три лесни стъпки! Mожете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Рипъл и Биткойн Кеш.

 

Статията е преведена и адаптирана от cointelegraph.com