18,212,025 BTC

Как да предпазите Биткойна си след 1 август при евентуално разцепване

Източник: cointelegraph.com от Джон Бък |
Биткойн разцепване

Нова инициатива беше започната, за да изясни на хората, ползващи Биткойн, какво да правят по време на ъпдейта на Биткойн мрежата, който се очаква да стартира на 1 август.

 

Сайтът се казва 1August.org  и препоръчва 100% от Биткойн инвестицията да се държи в собствени портфейли, отколкото на различни борси.

 

Обновяването на Биткойн мрежата е наложително в този момент, тъй като таксите по транзакциите, както и времето за обработването им, скочиха драстично в последните месеци. Въпреки че ъпдейтът е насрочен само за след месец и половина, все още не е ясно дали ще бъде успешен, след като голяма част от копачите не го подкрепят, затова и обновяването е UASF (User Activated Soft Fork) – активирано от потребителите. Фактът, че активацията е „soft fork”, означава най-общо казано, че има съвместимост между старата и ъпдейтнатата версия, което няма да доведе до разделяне на Биткойн на две отделни валути. А планираното решение се нарича SegWit (Segregated Witness) и позволява повече транзакции да се вписват в един блок от веригата, увеличавайки скоростта на обработване на транзакциите.

 

Ако потребителите купуват от Биткойн мрежата с активиран SegWit, то стойността му ще се увеличи, което теоретично би накарало повече копачи да започнат да обработват транзакциите и което би било довело до успех. Ако обаче копачите не се прехвърлят и от своя страна подкрепят другото решение (Emergent Consensus), което няма да има съвместимост между стария и новия протокол на Биткойн (т.н. hard fork), то ще сме свидетели на разделяне на Биткойн мрежата и на два различни Биткойна. Kъм този момент Emergent Consensus се подкрепя от 39.1% от копачите, а SegWit от 31.3% (по данни на Coin Dance).

 

1August.org твърдят, че са неутрална страна на дебата и целта им е само да информират потребителите. Тъй като едно разцепване ще създаде две паралелни дупликирани мрежи, ако един човек има един Биткойн на първата, то автоматично ще притежава и такъв на втората. Следователно,  най-сигурният вариант е те да могат да правят транзакции на двете блоквериги. За да имат пълен контрол върху това, от 1August.org съветват да се държи дигиталния актив в собствени портфейли (като jaxx.io или exodus.io), тъй като не се знае различните борси като kraken, coinbase, bittrex и т.н. коя мрежа ще предпочетат.

 

От сайта обещават да продължават да обновяват информацията в периода преди и след активацията.

 

Статията е преведена и адаптирана от cointelegraph.com.

 

Купете и продайте Биткойн на изключително изгодни цени бързо и лесно на xChange.bg, а вече можете да търгувате и Етер, Лайткойн и Рипъл.