18,212,025 BTC

Какво е Биткойн кеш и в крайна сметка ще има ли разцепване?

Източник: coindesk.com от Алиса Хъртиг |
разцепване на Биткойн xChange.bg

Най-накрая изглеждаше, че дебатът за капацитета на Биткойн блока е разрешен, но все пак се появиха някои хора, които не бяха доволни от резултата.


Биткойн копачите искаха да въведат решението SegWit2x, което използва технологията SegWit и увеличава Биткойн блока от 1 на 2мб. Но голяма част от тях се съгласиха да приемат BIP91, което включва само SegWit и така опасността от разцепване на Биткойн-а за сега бе отменена (поне докато не решат да имплементират и увеличението на блока). Активирането на SegWit е близо, като се предполага, че това ще се случи около 24-25 август.


Разбира се някои останаха недоволни, че е все още несигурно, дали втората част от плана SegWit2x ще бъде активирана. По тази причина взеха бързото решение да създадат отделната криптовалута Bitcoin Cash, която ще бъде пусната на 1 август. Калин Калиану е един от разработчиците зад Bitcoin Cash и смята, че има и други, които поддържат неговото мнение:

 

„Ако SegWit2x не бъде имплементиран, което не е невъзможно, и в крайна сметка завърши само като SegWit без 2х, много копачи ще се обърнат към Bitcoin Cash.”

Kакво е Bitcoin Cash?

 

Bitcoin Cash се различава от Биткойн по две основни причини:

  • Увеличава размера на блока на 8мб.
  • Не използва SegWit, който ще бъде активиран до края на август на оригиналния Биткойн (Bitcoin Core).

Bitcoin Cash всъщност е отделна криптовалута с отделна мрежа и собствен пазар. Колкото и да е странно, Bitcoin Cash вече може да се търгува на борсата ViaBTC, въпреки, че реално все още не е създаден. Това е възможно чрез така наречените фючърсни договори (договори, които ще се изпълнят в бъдещето). Двете страни на договора се разбират на каква цена и кога ще обменят актива (в случая Bitcoin Cash). В момента цената на алткойна се е сринала с над 20% от последните 24 часа и се търгува под 350 долара, докато стойността на Биткойн се покачи в същия период до 2750 долара.


Важно е да се отбележи, че независимо от това какво ще се случи, ако държите своя Биткойн в портфейл, а не на борса, то след като Bitcoin Cash бъде пуснат, ще бъдете собственици на Биткойн и на двете мрежи – оригиналната и тази на Bitcoin Cash.


Кой стои зад Bitcoin Cash?

 

Към този момент голяма част от Биткойн стартъпите, копачите, потребителите и разработчиците не обръщат голямо внимание на Bitcoin Cash, но все пак има и такива, които го подкрепят.

ViaBTC, които са както пекински басейн за копаене на Биткойн, така и собственик на борса за криптовалути, стоят изцяло зад новия Биткойн. Както споменахме, те са една от малкото борси, които подкрепиха търговията с Bitcoin Cash. Също така, някои потребители, които са за увеличението на блока, и разработчици, които пък преди подкрепяха Bitcoin Unlimited и Bitcoin Classic, са за имплементирането му.

 


Интересно е и кой не подкрепя идеята.

 

Басейните за копаене Bitcoin.com и Bitmain, които бяха поддръжници преди, вече не са толкова убедени и към този момент изглежда, че SegWit2x е тяхното решение. Интересно е, че идеята за Bitcoin Cash всъщност стартира от Bitmain. Условието, което може да ги накара да се обърнат към Bitcoin Cash е ако втората част от SegWit2x не бъде активирана след 3 месеца, както е по план.


Каква е причината копачи и потребители да искат увеличение на блока и разцепване на Биткойн на две мрежи?

 

  • Смятат, че бъдещето на Биткойн зависи от големината на блока;
  • Не харесват технологията SegWit, която скоро ще бъде активирана;
  • Има шанс SegWit2x да пропадне.

В крайна сметка проблемът идва от разликата в идеологичната и технологичната гледна точка на различните страни. На въпроса, каква е целта зад Bitcoin Cash, Калин Калиану отговори:

 

„Да спасим Биткойн. Искаме да увеличим капацитета на Биткойн, за да не умре. Вече е болен и умиращ.“

Разликата между преди и сега

 

В миналото е имало много заплахи за разцепване на Биткойн, но никога не са се случвали. В този случай обаче, хората, стоящи зад Bitcoin Cash, поставиха краен срок и изглежда, че ще го изпълнят.


Какво следва?

 

Ако Bitcoin Cash наистина се създаде, то за първи път ще сме свидетели на криптовалута, различна от оригиналния Биткойн, която ще носи информацията за всички транзакции, направени на мрежата на втория. Към този момент, поради липсата на широка подкрепа, е малко вероятно негативният ефект да бъде голям. Все пак е важно да следим развитието със SegWit2x, тъй като ако втората част не бъде активирана към края на тази година, то Bitcoin Cash може да заеме много по-важна роля.


Купете Биткойн на изключително изгодни цени бързо и лесно на xchange.bg, а вече можете да търгувате и Етериум, Лайткойн и Рипъл


Статията е преведена и адаптирана от coindesk.com.