18,212,025 BTC

Какво е Биткойн? Как се копае Биткойн?

какво е биткойн биткойн монета xChange.bg

 

Биткойн е виртуална валута, която за първи път е представена през 2008г. от Сатоши Накамото. Тя се разпространява в децентрализирана мрежа, т.е. не се управлява от централна банка както конвенционалните валути, а единствено от самите ѝ потребители. Всеки има достъп до отворения код на протокола, а защитата му се гарантира от това, че за да се поддържа Биткойн мрежата, всички трябва да приемат едни и същи правила.

 

Биткойн мрежата и какво е Биткойн копаене?  

 

Пускането на нови биткойни в обращение се нарича изкопаване (на англ. “mining”). Тъй като хората изпращат криптовалутата помежду си, някой трябва да следи за коректността на обмена, което е работата на Биткойн копачите. Чрез изчислителна мощност автентичността на транзациите се удостоверява, след което се вписват в „счетоводната книга“ на биткойн мрежата, т.н. блок-верига. В замяна копачите получават биткойни, което ефективно увеличава предлагането на криптовалутата.

 

Системата функционира по такъв начин, че количеството на добавените нови биткойни в обращение намалява с времето, а общият брой на всички биткойни никога няма да надвиши 21 милиона. Това от своя страна защитава от инфлация и обезценяване на валутата, за разлика от обикновените пари, които могат да се печатат необезпечено.

 

Kak използваме Биткойн?  

Биткойн може да се използва като 

 • Pазплащателно средство от всяка една точка на света, без посредници и мигновено. Всяка транзакция е необратима, което защитава от измами, например често срещани при кредитните карти, а Вашата лична информация е непроследима. Това се обуславя и от факта, че все повече и повече бизнеси в страната и чужбина приемат плащания чрез криптовалутата. 
 • Mеждународен трансфер на пари, тъй като се избягват високите банкови такси за такъв тип операция, особено когато е включена и обмяна на две валути. 
 • Инвестиционна алтернатива и е често сравняван със златото.

 

Има ли рискове? 

Биткойн има волатилна цена. Това означава, че стойността на Вашия актив може както да намалее, така и да се увеличи в кратък период от време. Тенденцията от създаването на Биткойн е за постоянно покачване на цената, както и честа промяна - рязко увеличение, последваща негативна корекция и повишаване на цената в дългосрочен план. За съжаление, никой не може да предскаже дали този тренд ще продължи и в бъдеще, затова Биткойн е считан за рискова инвестиция, но потенциалът на криптовалутата е огромен.

 

От какво се влияе Биткойн цената? 

Биткойн цената се влияе от търсенето и предлагането на криптовалутата, които от своя страна зависят от многообразни фактори. Най-общо казано, оптимистичните възгледи за разпространението и използваемостта на Биткойн влияят положително на цената и обратно. Тъй като Биткойн е „имунизиран“ от инфлация, поради контролираното Биткойн копаене и лимита на крайния им брой в обращение, се счита, че цената ще продължава да расте и в бъдеще, в случай че търсенето не намалее драстично.

 

Към този момент криптовалутата се радва на все по-голям интерес и поради тази причина се очаква цената на Биткойн да продължава да се покачва в бъдеще. Растежът се дължи на високата популярност на криптовалутата, особено в Азия и приемането й като законно разплащателно средство в различни държави. В последните години,  финансови институции като Goldman Sachs и консултантски компании като Ernst & Young, започват все повече да признават потенциала на блокчейн технологиите.

 

Осведоми се и за цената на Биткойн.

 

Купете Биткойн на изключително изгодни цени бързо и лесно на xchange.bg, а вече можете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Биткойн кеш и Рипъл

 

 

 

Пари ли е Биткойн? 

Биткойн не е обезпечен с т.н. златен стандарт или с някой друг ценен метал, но в крайна сметка и доларът не е. В същото време за да бъде Биткойн приет като валута, трябва да служи като средство за размяна, запас от стойност и разчетна единица. 

 

Биткойн е вече приет от редица бизнеси като метод за разплащане, а поради дефлационният му характер е често сравняван със златото, следователно криптовалутата покрива вече 2/3 от условията. С увеличението на популярността и интереса към криптовалутата, в бъдеще можем да бъдем свидетели на използването на Биткойн и като мерна единица за различни стоки и услуги.

 

Въпреки това, Биткойн отговаря на почти всички характеристиките, които определят парите:

 

 • Приемливост – Биткойн все повече е приеман като метод за разплащане от хора и компании. Популярността му доведе до това, че криптовалутата бе приета като законно разплащателно средство в Япония, а държави като Австралия и Индия могат скоро да я последват.
 • Рядкост – Биткойн е сравнително рядък – има лимит от 21 милиона, за да не губи от стойността си.
 • Еднаквост – всички Биткойни са еднакви и равни един на друг. Никой не може да различи един Биткойн от друг.
 • Разпознаваемост – Всеки може лесно да различи Биткойн от други криптовалути.
 • Делимост – Всеки Биткойн може да бъде разделен на по-малки части – сатоши. 100,000,000 сатоши = 1 Биткойн
 • Преносимост – Хората могат да носят парите със себе си и лесно да ги разменят с други хора.
 • Издръжливост – След като един Биткойн бъде пуснат в обращение, той ще съществува за неопределен период от време в системата и няма как да изчезне в даден момент.
 • Сигурност – Биткойн мрежата е създадена по такъв начин, че транзакциите да бъдат защитени от кражба, фалшификация и промени в информацията им.

 

Основната разликата с „обикновените пари“ идва от това, че горепосочените характеристики са подкрепени от математически издържани методи, алгоритми и протоколи.

 

 

 

 

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.

 

 

 

Статията е само и единствено с информативна цел и не представлява съвет, препоръка или предложение за покупка или продажба на Биткойн, която и да е друга криптовалута или финансов инструмент. "Глобал Ексчейндж" ООД не носи отговорност за загуби след използването на информация от текущата статия. Инвестирайте разумно и само суми, които може да си позволите да загубите.