18,212,025 BTC

Големи инвеститори купуват Биткойн при спада – Анализ – 25 януари

скала море скок момче xchange.bg

Миналата седмица Биткойнът остана под натиск. В петък цената на цифровото злато дори падна под психологическото ниво от 30 000 долара.

 

Интересното е, че този спад на цената съвпадна с публикуването на доклад от BitMEX Research, който предполага, че е възникнал критичен недостатък, наречен double spend (в превод двойно харчене) в блокчейна на Биткойна:

 

Биткойн BitMEX Research Туитър двойно харчене

 

Източник: Twitter

 

Double spend е потенциален недостатък, поради който човек може да харчи една и съща цифрова монета повече от веднъж. С други думи, това може да се оприличи на фалшифицирането на пари. Следователно, това е сериозна заплаха за всяка криптовалута и ако се случи, може да унищожи доверието в дадения актив и цената му може дори да падне до 0.

 

Почти веднага обаче крипто общността успя да отхвърли твърденията за двойното харчене. Създателят на Hashcash Адам Бек подчерта, че не е имало двойно харчене на Биткойн:

 

Биткойн двойно харчене Адам Бек Туитър

 

Източник: Twitter

 

Крипто ентусиастите обясниха, че това е просто така наречения orphan блок (orphan блок или блок сирак е блок, които не се приема в блокчейн мрежата поради забавяне във времето за приемане на въпросния блок в сравнение с друг, отговарящ на изискванията блок):

 

Биткойн блок блокчейн Адам Бек Туитър

 

Източник: Twitter

 

Освен това, Бек посочи, че се е възползвал от спада на цената и е купил още Биткойн:

 

Купи Биткойн Адам Бек Туитър

 

Източник: Twitter

 

Други Биткойн бикове също се възползваха от отдръпването на цените на криптовалутите. Известният с бичите си настроения Twitter потребител @DocumentBitcoin (чийто аватар хората свързват със Сатоши Накамото) се пошегува със страховете около двойното харчене, като каза следното:

 

Биткойн двойно харчене покупка Туитър

 

Източник: Twitter

 

Не само крипто ентусиастите купиха при неотдавнашния спад на цената на Биткойн, но и големите институционални инвеститори. Майкъл Сейлър, основател и главен изпълнителен директор на MicroStrategy, обяви, че компанията е купила за своя хедж фонд приблизително 314 Биткойна на средна цена от 31 808 долара за 10 милиона долара в брой:

 

Биткойн покупка MicroStrategy Туитър

 

Източник: Twitter

 

Blackrock, най-големият мениджър на активи в света с почти 8 трилиона долара активи в управление, също ще инвестира в Биткойн. Компанията е упълномощила два от своите фондове да инвестират в Биткойн фючърси, според Business Insider.

 

След относително нестабилна седмица пазарът в понеделник започва с малък отскок на цените. Към момента на съставяне на анализа, според Coin360.com, един Биткойн струва 27 439,40 евро (+2,23%), един Етериум - 1 415,53 евро (+7,17%) и един LINK - 20,43 евро (+ 1,98%):

 

Биткойн цена 25 януари 2020г.

 

Източник: Coin360.com

 

Сега нека да разгледаме графиките на цените на водещите криптовалути спрямо еврото в ключовите времеви рамки.

 

BTC/EUR

 

В седмичната графика (1W), през изминалата седмица двойката BTC/EUR формира меча свещ, която има локален максимум под предишния - леко бичи сигнал:

 

Биткойн цена графика 1 25 януари 2020г.

 

Местните минимуми на неотдавнашната свещ обаче продължават да се увеличават, което е леко бичи сигнал. Следователно можем да заключим, че в седмичната графика цената на Биткойн просто се консолидира.

 

4-часовата диаграма също потвърждава. Двойката BTC/EUR започна да формира Низходящ триъгълник:

 

Биткойн цена графика 2 25 януари 2020г.

 

Според теорията за техническия анализ, низходящ триъгълник е модел на продължаване на тенденцията. Ето защо много търговци ще изчакат графиката да излезе от триъгълника. В случай че напусне триъгълника в посока нагоре, ще се появи възможност за отваряне на дълга позиция.

 

ETH/EUR

 

В седмичната ценова графика (1W) на Етериум възходящите настроения все още преобладават. След свещта Dragonfly Doji се формира бича, която е в състояние да продължи последователността от възходящи местни минимуми и да поднови поредицата от възходящи местни върхове:

 

Етериум цена графика 1 25 януари 2020г.

 

Следователно, ако цената на Етериум продължи да се увеличава, очакваме да се формира Възходящ клин в 4-часовата графика:

 

Етериум цена графика 2 25 януари 2020г.

 

Теоретично, ако Възходящ клин се формира в рамките на възходящ тренд, това се разглежда като бичи технически модел.

 

Според нас, ако цената на Етериум падне до долната линия (подкрепа) на клина и отскочи, тогава може да се появи благоприятна възможност за откриване на дълга позиция.

 

LINK/EUR

 

Миналата седмица беше много успешна за Chainlink от фундаментална гледна точка. Grayscale, един от водещите хедж фондове за крипто инвестиции с над 1 милиард долара, инвестирани в Биткойн, обяви, че ще започне да купува още шест криптовалути - една от тях е Chainlink:

 

Chainlink Чейнлинк LINK Grayscale Туитър

 

Източник: Twitter

 

Цената на Chainlink реагира много положително на новината; той надмина нивото на предишния рекорд за всички времена и формира нов:

 

LINK цена графика 1 25 януари 2020г.

 

Положителните новини ускориха възходящия тренд в 4-часовата графика на двойката LINK/EUR. Формира се нов Възходящ канал:

 

LINK цена графика 2 25 януари 2020г.

 

Ние разглеждаме два възможни сценария. Първият е, ако LINK/EUR продължи да се движи напред в рамките на новосъздадения канал. При втория сценарий двойката се връща към стария канал и възобновява възходящия тренд в рамките на траекторията на стария канал.

 

Въпреки това и двата сценария са бичи. Ето защо търговците ще продължат да отварят дълги сделки. Как да търгуваме при възходящ канал вече обяснихме в един от предишните ни анализи.

 

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.

 

Анализът е само и единствено с информативна цел и не представлява съвет, препоръка или предложение за покупка или продажба на Биткойн, която и да е друга криптовалута или финансов инструмент. "Глобал Ексчейндж" ООД не носи отговорност за загуби след използването на текущия анализ. Инвестирайте разумно и само суми, които може да си позволите да загубите.