18,212,025 BTC

Милиардер инвеститор: Криптовалутите ще достигнат 5 трилиона долара до 2022 г.

Източник: cointelegraph.com от Джоузеф Янг |
пазарът на криптовалути

Легендарният инвеститор Майкъл Новограц с нетно богатство от над 3млрд. долара, който управляваше инвестиционната компания Fortress, прогнозира, че пазарът за криптовалути ще струва 5 трилиона долара до 2022г.

 

 Оптимизъм

 

През последните 2 години, Новограц не веднъж е показвал оптимизма си към криптовалутите. Американския магнат беше разкрил, че е инвестирал 10% от всичките си активи, със сигурност няколкостотин милиона долара, в диверсифицирано портфолио, което включва и водещите дигитални валути на 100-милиардния пазар – Биткойн, както и Етериум и Лайткойн (купи).

 

Биткойн се превърна във феномен само за няколко години, поради децентрализирания характер на мрежата си, и набра популярност като отличен избор за съхранение на стойност, дигитално разплащателно средство и „убежище“ за много потребители, трейдъри и инвеститори, тъй като цената му не се влияе негативно от политическите и икономически разклащания в световен мащаб.

 

Други успешни криптовалути като Етериум и Лайткойн също привлякоха интерес с техните отличителни стратегии, философии, парични политики и цели. Етериум, освен с функцията си като криптовалута, предоставя и платформа за създаване на най-различни децентрализирани приложения (DApps), които не се контролират от определени хора, организации и т.н. и функционират без намесата на каквито и да било посредници. Етериум Класик пък прилича повече на Биткойн предвид крайния брой монети, които някога могат да бъдат в обращение. Това предпазва виртуалната валута от инфлация и загуба на стойност.

 

В момента сме в стартова позиция

 

Сравнявайки пазара за криптовалути с Nasdaq (втория по големина в света електронен пазар за търговия на акции), Новограц споделя, че няма причина защо първият да не достигне 5 трилиона пазарна капитализация в следващите 5 години.

 

„Nasdaq стигна 5.4 трилиона долара през 1999, защо да не може да стане също толкова голям (пазарът на криптовалути)? Има толкова много човешки и паричен капитал, които се изливат в сферата, а сме все още на старта“
 

отбеляза Новограц.

 

По време на интервю с Bloomberg инвеститорът също отбеляза, че е нужна добра глобална регулаторна рамка, за да се превърне в главен финансов пазар. Основно в Азия това вече се случва. Япония, Китай, Южна Корея, Филипините, Сингапур, Хонг Конг, както и Австралия се опитват да регулират криптовалутите по начин, по който да се привлекат все повече и повече хора. А Китай също работи и по правна рамка за първоначалното предлагане на монети (ICO), което доби широка популярност от началото на тази година.

 

И все пак повечето криптовалути, които съществуват сега, в бъдеще няма да струват нищо

 

В момента пазарът и почти всички криптовалути са в начален стадий от своето развитие. Ари Пол, портфолио мениджър на фондацията на Чикагския университет, обяснява, че повечето криптовалути, които в момента съществуват, най-вероятно ще загубят стойността си, докато няколкото вече утвърдили се такива като Биткойн, Етериум, Лайткойн ще оцелеят.

 

„Повечето криптовалути, както повечето компании, в един момент няма да струват нищо. Това е характеристиката на конкуренцията. "Купи и дръж" е стратегия, но не и сигурност“

отбеляза Пол.

 

Както беше казал известният рисков инвеститор, Навал Равикант:

 

„Всичко, което Биткойн трябва да направи, за да бъде основно средство за съхраняване на стойност е... да оцелее.“

 

Купете и продайте Биткойн на изключително изгодни цени бързо и лесно на xChange.bg, а вече можете да търгувате и Етер, Лайткойн и Рипъл.

 

 

Статията е преведена и адаптирана от Cointelegraph.com.