18,212,025 BTC

Илон Мъск и крипто пазарът, облян в червено – Aнализ – 17 май

Илон Мъск

Миналата седмица Илон Мъск поднесе нова изненада на пазара. Този път той започна да критикува Биткойн, вместо да хвали криптовалутата. На 13 май изпълнителният директор на Tesla обяви, че компанията е спряла възможността за покупка на електромобили посредством Биткойн:

 

Илон Мъск Тесла Биткойн Twitter

 

Източник: Twitter

 

Мъск подчерта, че причината за решението е, че Биткойнът използва много електроенергия и това се нуждае от подобрение.

 

Пазарът реагира незабавно на тази новина и цените на повечето от топ криптовалутите започнаха да падат.

 

Един ден по-късно, на 14 май, дойде друга изненада, когато Мъск написа в Twitter, че започва да работи с разработчиците на Dogecoin за подобряване на ефективността на DOGE транзакциите:

 

Илон Мъск DOGE Twitter

 

Източник: Twitter

 

На следващия ден той намекна, че Dogecoin ще стане по-мащабируем от Биткойн, като увеличи 10 пъти размера на блока и ускори 10 пъти времето на блока:

 

Илон Мъск DOGE Twitter Биткойн

 

Източник: Twitter

 

По-късно Мъск подчерта, че криптовалутата на Земята трябва да бъде мащабируема и с по-ниски такси и по-голяма пропускателна способност на транзакциите, като по този начин отново критикува Биткойн:

 

Илон Мъск такси Twitter

 

Източник: Twitter

 

Най-голямата изненада дойде, когато в неделя бившият Биткойн защитник намекна, че може да продаде всичките си Биткойни и да вложи всичко в Dogecoin:

 

Мъск DOGE Twitter

 

Източник: Twitter

 

Крипто пазарът реагира негативно на критиките на Илон Мъск към Биткойна. През изминалата седмица повечето от водещите криптовалути отчетоха спад на цените средно от -10% до -20%. И въпреки че много крипто ентусиасти вярват, че Илон Мъск няма голямо влияние върху крипто пазара и ефектът от неговата критика ще отшуми много скоро, разпродажбата продължава и в понеделник. Към момента на съставяне на анализа, според Coin360.com, един Биткойн струва 37 045,98 евро (-8,47%), един Етериум - 2 875,41 евро (-9,39%), едно DOGE - 0,4132 евро (-5,88%) и едно UNI - евро 28,86 (-9,82%):

 

Биткойн цена 17 май 2021

 

Източник: Coin360.com

 

Сега нека анализираме ценовите графики на топ криптовалутите спрямо еврото в най-значимите времеви рамки.

 

BTC/EUR

 

В дневната графика (1D) двойката BTC/EUR е паднала под 30-дневната (MA 30), 90-дневната (MA 90) подвижни средни и дори линията на тренда - мечи сигнал, показващ потенциален обрат на тенденцията:

 

Биткойн цена графика 17 май 2021

 

Струва си да се подчертае, че дори е имало пресичане на подвижните средни стойности. Това е често срещан технически индикатор за обръщане на тенденцията, който сигнализира, че сме в началото на по-задълбочена корекция.

 

Смятаме обаче, че все още е твърде рано да се каже, че тенденцията се променя. Може да се окаже, че текущият спад на цената на Биткойна е просто волатилност, причинена от последните фундаментални новини. Ето защо смятаме, че е все още рано да се заключи, че тенденцията се променя.

 

ETH/EUR

 

В седмичната графика (1W), през изминалата седмица двойката ETH/EUR образува свещ, подобна на Long-Legged Doji, което показва, че пазарът се консолидира:

 

Етериум цена графика 17 май 2021

 

В дневната графика (1D) двойката ETH/EUR е спаднала до горната линия на Възходящия канал (възходящ тренд):

 

Етериум цена графика 2 17 май 2021

 

Разглеждаме два сценария. В първия сценарий (S1) ETH/EUR получава подкрепа в горната линия на канала и 30-дневната подвижна средна (MA 30) и отскача. Във втория сценарий (S2) двойката ETH/EUR се отдръпва допълнително и след това получава подкрепа в долната линия на канала и 90-дневната подвижна средна стойност (MA 90) и отскача.

 

По наша оценка и двата сценария са еднакво вероятни.

 

DOGE/EUR

 

Миналата седмица в четиричасовата графика (4Н) цената на Dogecoin падна под долната линия на Възходящия канал (възходящ тренд). След това тя получи подкрепа при 30-дневната подвижна средна (MA) и отскочи - един от сценариите, които очертахме в предишния си анализ:

 

DOGE цена графика 17 май 2021

 

Както се вижда от графиката, след отскока от 30-дневната MA, двойката DOGE/EUR отново влезе в канала. След това обаче цената започна да спада и сега отново е под долната линия на канала.

 

Смятаме, че цената може да получи подкрепа при 30-дневната MA отново, но този път вероятността за потенциален отскок е малко по-ниска.

 

UNI/EUR

 

В дневната графика (1D) двойката UNI/EUR е спаднала до долната линия (линия на тенденция) на Възходящия канал (възходящ тренд):

 

UNI цена графика 17 май 2021

 

Както се вижда от графиката, в момента 90-дневната подвижна средна стойност също е на линията на тенденцията. Ето защо е много вероятно двойката UNI/EUR да получи подкрепа и да отскочи.

 

Въпреки това, за да се възобнови възходящият тренд, първо двойката UNI/EUR трябва да излезе от Низходящия канал (низходящ тренд) в 1-часовата графика (1Н):

 

UNI цена графика 2 17 май 2021

 

В момента ценовата графика е в долната част на низходящия канал. Това означава, че все още няма потвърждение, че възходящият тренд се възобновява. Ето защо трябва да изчакаме потвърждение, преди да отворим дълга позиция.

 

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, USDT, USDC, LINK, Dogecoin и UNI. Свали приложението ни за Android и iOS.

 

Анализът е само и единствено с информативна цел и не представлява съвет, препоръка или предложение за покупка или продажба на Биткойн, която и да е друга криптовалута или финансов инструмент. "Глобал Ексчейндж" ООД не носи отговорност за загуби след използването на текущия анализ. Инвестирайте разумно и само суми, които може да си позволите да загубите.