18,212,025 BTC

Най-накрая се стигна до решение за капацитета на мрежата на Биткойн

Източник: Forbes от Лаура Шин |
Биткойн гражданска война

„Гражданската война“, която се водеше за това как да се увеличи капацитетът на Биткойн мрежата, може би е към края си. Бари Силбърт, основател на Digital Currency Group, и един от най-влиятелните инвеститори в света на Биткойн, обяви, че се е стигнало до съгласие на дебата, продължил повече от 2 години и половина. През това време в резултат на липсата на план за действие, таксите за Биткойн транзакциите, както и нужното време за обработката им се увеличиха драстично и като цяло Биткойн ставаше все по-неудобен за средностатистическия потребител.

 

Подобрението на Биткойн протокола ще бъде имплементирано при 80% подкрепа от общността, докато предишното решение изискваше 95%. Достигнатият консенсус предлага и още един ъпгрейд, който да бъде приложен в следващите 6 месеца, но който може да доведе до „разцепването“ на Биткойн на две отделни криптовалути. Не е ясно дали тази промяна ще има успех, но само времето ще покаже. Всъщност интересно е че това решение не е кой знае колко по-различно от предишното, което беше взето преди година и половина в Хонг Конг.

 

Решението има подкрепата на 56 компании от 21 страни, което представлява 82.38% от изчислителната мощност в Биткойн системата, 20.5млн. портфейла и над 5млрд. долара месечни транзакции. Част от компаниите, които гласуваха със "за" са Coinbase, Xapo, Bloq, Bitfury, които се намират в САЩ, а някои от по-големите представители от Азия са BTCC, bitFlyer и Korbit. Китайският производител на техника за Биткойн и оператора на един от най-големите басейни за копаене Bitmain също подкрепиха решението. От друга страна обаче, Blockstream, техният конкурент, са против. Те смятат, че решението не е научно подкрепено, не е ефикасно и че ще натовари мрежата.

 

Какъвто и да е ефектът обаче, в момента реакцията на пазара е еднозначна. Пазарната капитализация е малко над 39млрд. долара, а цената на един Биткойн  скочи до 2391.02 долара (по данни на coinmarketcap.com). Само преди няколко дни тя беше 2000 долара.

 

Статията е преведена и адаптирана от Forbes.