18,212,025 BTC

Не, Facebook не е причината: цената на Биткойна вече се беше покачила с 200% през 2019 г. преди Libra

Източник: за Cointelegraph от William Suberg |

Биткойнът (BTC) вече се търгуваше на цена над 9 000 долара, когато Facebook официално представи своя протокол за криптовалутата Libra.

 

Въпреки че много коментатори твърдят, че сегашният скок на цената на Биткойна се дължи на гиганта в социалните медии, един поглед към данните датира инерцията на Биткойна далеч преди Libra.

 

Както съобщава Cointelegraph, Facebook обяви уебсайт за своя криптовалутен план на 18 юни, когато двойката BTC/USD се движеше около 9 200 долара.

 

След като уебсайтът заработи, най-голямата криптовалута всъщност отбеляза спад в цената си за няколко дни преди да възстанови позициите си, за да нарасне до настоящите високи нива над 11 300 долара.

 

Бичият пазар на Биткойна започна на 1 април и премина през няколко цикъла на пикове и спадове, но окончателно обърна предишната си низходяща тенденция, която беше свалила цената до 3 130 долара.

 

Въпреки това, идеята, че Facebook подхранва повишаването на цената на Биткойна продължава да циркулира в пресата, включително масовите медийни заглавия.

 

„Биткойнът бавно - по собствените си стандарти - нараства през последните месеци, но стартирането на Libra очевидно е катализатор за скорошния скок“, каза Крейг Ерлам, старши пазарен анализатор в борсовия онлайн брокер Оанда, за The Guardian в статия, публикувана на 24 юни.

 

Изглежда, че объркването произтича от свързана концепция, че интересът и публичността, които Libra носи, ще имат ефект върху криптовалутите като цяло.

 

„Публичността, която стартът даде на крипто пространството, съчетано с легитимността, която той предлага, разбираемо е развълнувала общността“, добавя Ерлам.

 

Междувременно други източници се съгласяват, че ролята на Facebook е ограничена, но нямат вяра в самия Биткойн, като Bloomberg нарече настоящия ентусиазъм „завръщането на една спекулативна мечта“.

 

Въпреки това, тъй като подробностите за плановете на Facebook се разпространяват, критиките се увеличават по отношение на техническите характеристики на Libra, които може би ѝ оставят малко общи черти с публичните блокчейни.

 

Далеч от непрофесионалните потребители, институциите изглежда са в центъра на интереса към Биткойна. 40% ценови премии за публичния фонд Grayscale Bitcoin Investment Trust (GBTC), заедно с рекорден обем на търговия с Биткойн фючърси, са два скорошни примера за това явление.

 

Станете част от бъдещето! Купете Bitcoin на xChange.bg в три лесни стъпки! Mожете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Рипъл и Биткойн Кеш. За повече информация влезте тук.

 

Статията е преведена и адаптирана от Cointelegraph.