18,212,025 BTC

Кибер атаките срещу Биткойн подкуп не успяха да разклатят стойността му задълго

Източник: bitcoinist.com от Уилма Уо |
Цената на Биткойн

WanaCrypt0r 2.0 ransomware е вирус, който възпрепятства работата на заразеното устройство или криптира файловете му, така че да не могат да бъдат ползвани. За да бъде освободено от зловредния софтуер, се изисква да се плати подкуп.

 

Петък сутринта 99 държави осъмнаха със загубата на контрол върху голяма част от ИТ инфраструктурата си. Първият сигнал беше получен от испанската телекомуникационна компания Telefonica. 85% от компютрите бяха заразени с вируса, а на екраните им имаше изискване за плащане на подкуп от 300 долара, изплатени в Биткойн, за всяко засегнато устройство. В последствие сигналите се разпространиха из целия свят. Една от другите засегнати държави беше Обединеното Кралство и тяхната публична здравна система (NHS). А скоро след това, търсейки сензация, медиите обвиниха криптовалутата и я определиха като „парите, които хакерите изискват от NHS”.

 

Само че атаките не успяха да съборят цената на Биткойн

Биткойн беше избран за изкупителната жертва от медиите. За кратко цената падна до около 1655 долара (спрямо 1870 по-рано миналата седмица) , но отново се качи до 1750 в събота. Предвид мащаба на атаката, на пръв поглед е удудващо, че цената не продължи надолу. Може би здравият разум надделя, тъй като остарялата IT инфраструктура и слабости в Windows са виновниците, а не Биткойн.  

 

Статията е преведена и адаптирана от bitcoinist.com