18,212,025 BTC

Топ 5 криптовалути по пазарна капитализация

Топ 5 криптовалути по пазарна капитализация

Чудите се кои са най-големите криптовалути? По-долу ще намерите петте с най-голяма пазарна капитализация в момента.

 

Пазарна капитализация е термин, който се отнася до общата пазарна стойност на издадените акции от една компания. Често се нарича и пазарна горна граница и се пресмята се като се умножават издадените от компанията акции по настоящата пазарна цена на една акция. В случая на криптовалутите, пазарната капитализация се изчислява като се умножи броят им по пазарната цена в момента. 

 

Моля, имайте предвид, че класирането по-долу се основава на пазарна капитализация и по никакъв начин не отразява нашия интерес или препоръка към дигиталните активи.

 

Терминът криптовалута доби световна популярност през 2009 г., а революцията, която започна тогава, е това, което вдъхнови хиляди други дигитални активи да се появят на пазара. Съществуват приблизително 4 000 крипто токена и ICO проекти; някои се провалиха, докато други процъфтяха през пазарни ниши, но днес ще обърнем внимание само на първите пет.

 

Ето ги и тях:

 

Биткойн (BTC):

 

Биткойнът, а заедно с него и блокчейн технологията, беше представен на света за пръв път през 2009 г. и оттогава продължава да вдъхновява цялото крипто пространство. Той е първата криптовалута, създавана някога; създателят ѝ обаче остава неизвестен. Биткойн набра популярност чрез своята peer-to-peer архитектура, предлагайки на света по-бърза, по-сигурна и по-прозрачна система. Валутата достигна най-високото си ниво от 20 000 щатски долара през 2017 г. и оттогава действа като най-добрият двигател на приемането на криптовалутите в обществото.

 

Етериум (ETH):

 

Етериумът е разклонение на Етериум Класик. Съоснователят и лицето на Етериум, Виталик Бутерин, предложи по-добра версия на Етериум Класик и намери подкрепа, тъй като много хора бяха в полза на разклонение на блокчейна чрез разделяне на хеш мощността. Етериумът използва блокчейн технологията, за да даде възможност на повече потребители да го използват; неговата платформа позволява на хората да създават свои собствени токени чрез интелигентни договори (smart contracts). Етериумът е първият реномиран пример за първично предлагане на дигитални монети (ICO), което вече се превърна в много популярна форма за финансиране на проекти и набиране на инвеститори.

 

Рипъл (XRP):

 

Рипълът е криптовалута, която работи в тясно сътрудничество с банките, за да ускори приемането. Той също използва блокчейн технологията като гореспоменатите, но предлага по-добър и по-ефективен начин за копаене и верификация. Въпреки че XRP се счита за криптовалута, при него липсват някои от характеристиките на блокчейна. Доставката и контролът на криптовалутата не са децентрализирани, което означава, че компанията Ripple контролира токените. Рипъл използва този фактор, за да се хареса на банките. Той получи големи похвали от знаменитости като Аштън Къчър, факт, който придвижва приемането напред.

 

Тетер (USDT):

 

Замисълът е стойността на Тетера да отразява тази на щатския долар, което превръща криптовалутата в т.нар. стейбълкойн. Според уебсайта на Тетер, USDT предлага на своите потребители „защита от нестабилността на криптовалутите“, благодарение на факта, че е „привързан към реална световна валута“. Ако някои обаче гледат на неговото съотношение към щатския долар като уникално предложение за продажба, други смятат, че в това има поводи за притеснение. Освен това, някои вярват, че Тетерът невинаги е подкрепен в съотношение 1: 1, както се твърди. Някои от притесненията възникват и от връзката между борсата Bitfinex и USDT.

 

Биткойн Кеш (BCH):

 

Биткойн Кеш е разклонение (fork) на Биткойна, промотирано от Роджър Вер. Биткойн има много форкове, но най-известният, благодарение на маркетинг стратегията си, е Биткойн Кеш. Криптовалутата е в този списък, тъй като може да се похвали с по-бързи трансакции и по-ниски такси. Крипто общността спекулираше по адрес на токена, но той успя да запази мястото си сред първите.

 

Включете се в революцията, преди да е станало твърде късно, разширете знанията и разбирането си за криптовалутите, тъй като те преоткриват финансовия свят.

 

Стани част от бъдещето и купи Биткойн бързо и лесно на xChange.bgВече може да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Kеш и Рипъл.

 

Регистрирай профила си на xChange.bg тук.

 

Класацията има информативна стойност и не представлява инвестиционен, финансов, търговски или какъвто и да е друг вид съвет. Глобал Ексчейндж ООД не се ангажира с препоръки за покупка, продажба или съхраняване на криптовалути. Ваша е отговорността да правите собствена предварителна проверка и да се консултирате със специалисти преди да вземате инвестиционни решения.