18,212,025 BTC

ВЪРХОВНИЯТ СЪД НА ИНДИЯ ОТЛАГА ИЗСЛУШВАНЕТО ОТНОСНО КРИПТО ЗАБРАНАТА, ОЧАКВА ДЪЖД ОТ КОМЕНТАРИ

Източник: за Cointelegraph от Marie Huillet |
ВЪРХОВНИЯТ СЪД НА ИНДИЯ ОТЛАГА ИЗСЛУШВАНЕТО ОТНОСНО КРИПТО ЗАБРАНАТА, ОЧАКВА ДЪЖД ОТ КОМЕНТАРИ

Върховният съд на Индия реши да отложи пълното изслушване по сензационното дело срещу забраната на централната банка на Индия (RBI) върху сделките на банки с крипто компании.

 

В интервю за Cointelegraph на 14 януари, Кашиф Раза - съосновател на индийската платформа за крипто-регулаторни новини и анализи Crypto Kanoon, обобщи какво е заложено на карта в случая и изтъкна, че новината за отлагането не трябва да обезкуражава местната крипто общност.

 

Конституционни спорове

 

Както беше съобщено по-рано, индийските крипто борси и други фирми в индустрията са изправени пред мораториум върху банковите услуги, след като индийската централна банка въведе забрана за сделките на банките с крипто компании през април 2018 г.

 

Тъй като противоречивата забрана на RBI влезе в сила през юли 2018 г., както обществени, така и инициирани от индустрията петиции апелираха към съдилищата с основанието, че решението е неконституционно.

 

Както отбеляза Кашиф, днешното дело беше обединяване на различни предишни петиции и беше внесено пред съда от Индийската интернет и мобилна асоциация (IAMAI).

 

IAMAI е орган с нестопанска цел, чийто мандат е да разширява и подобрява онлайн сектора и този на мобилните услуги с добавена стойност и да се обръща към правителството от името на потребителите, акционерите и инвеститорите в интернет индустрията.

 

Раза подчерта, че основното твърдение по делото остава обжалване на забраната на конституционно основание. Той интерпретира последните действия на съда в положителна светлина и каза на Cointelegraph:

 

Днес RBI трябваше да отговори на представителството, подадено от IAMAI [...] Изглежда, че върховният съд на Индия днес отложи въпроса, преди всичко защото очаква да има по-дълги аргументации в това дело, които могат да отнемат цяла седмица. Съдът пропусна въпроса, за да позволи в бъдеще пълно изслушване на аргументите, да чуе и двете страни. Толкова интересни времена предстоят.

 

В канала на Crypto Kanoon в Telegram, Раза също сподели позитивизма си:

 

Най-хубавото е, че съдът е готов да изслуша въпроса, съдът не го е закрил, а само го е отложил [...] Мисля, че това е много добър знак, съдът е готов да даде и на двете страни равен шанс да представят своите аргументи [...] Горе главата!

 

Враждебен климат

 

Тъй като местната общност очаква по-нататъшно развитие, се отбелязват доказателства за вече обширните загуби, които забраната е причинила на индийската крипто индустрия.

 

Видни местни крипто борси като WazirX бяха принудени да трансформират своя бизнес модел в P2P платформа, така че да се избегне вътрешната конверсия на крипто във фиатни пари, докато други борси, като Coindelta, бяха принудени да прекратят услугите изцяло в светлината на неблагоприятния работен климат за крипто компаниите в страната.

 

Но предстоят още предизвикателства и несигурност. През есента на 2019 г. индийското правителство избра да отложи въвеждането на спорен проектозакон за потенциална крипто забрана в парламента за зимната сесия през 2019 г.

 

Според слуховете, законопроектът, озаглавен „Забрана на криптовалути и регулиране на официалните цифрови валути“, възнамерява не само да наложи пълна забрана на използването на криптовалути в Индия, но и да подготви почвата за „дигитална рупия“, издадена от централната банка на Индия.

 

Станете част от бъдещето! Купете Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mожете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Рипъл и Биткойн Кеш. За повече информация влезте тук.

 

Статията е преведена и адаптирана от Cointelegraph.