18,212,025 BTC

Биткойн цена – от какво се влияе и как се развива през годините

Източник: cointelegraph.com от Андрю Тарасов |
Пари ли е Биткойн?

Статията има за цел да си отговорите  на въпроса, който сигурно често си задавате - "Пари ли е Биткойн?". Също така може да се запознаете с развитието и главните промени в цената на Биткойн през годините, какво влияе на стойността на криптовалутата и какво може да очаквате в бъдеще.

 

Купете и продайте Биткойн на изключително изгодни цени бързо и лесно на xChange.bg, а вече можете да търгувате и Етер, Лайткойн и Рипъл.

 

1. Как се променяше цената?

Поглеждайки 8 години и половина назад, когато Биткойн за първи път се появява, едва ли някой е предполагал, че криптовалутата ще набере такава популярност. През януари 2009г. струва незначителните 0.001 долара, а през следващите няколко години цената растеше плавно без кой знае какви корекции.

 

Но през 2013г. Биткойн започна да привлича интерес, поради банковата криза в Кипър. В края на същата година китайците започнаха да купуват сериозни количества и стойността скочи с над 1000%, но това не продължи дълго.

 

Февруари 2014г. сървърите на Mt. Gox претърпяха DDoS атака, а през това време борсата отговаряше за 60% от Биткойн транзакциите. В следствие цената падна с над 40% и спадът продължи чак до януари следващата година.

 

2015г. беше добра – популярността се качваше, както и стойността на криптовалутата, а от май 2016г. насам това се увеличи значително. През 2017г. Биткойн не спира да бележи нови рекорди, следвани от корекции, които биват бързо наваксани.

 

2. Какво влияе на цената на Биткойн?

Цената се диктува от търсенето и предлагането на криптовалутата. Биткойн се търгува на борси и колкото повече хора купуват, толкова повече цената се покачва и обратно.

 

Броят на Биткойните в обращение и броя на хората, които го ползват

Количеството Биткойн, което някога ще бъде в обращение има лимит от 21 милиона, а постепенното им пускане се контролира от математически алгоритъм.

Към този момент има около 16млн. Биткойна и около 14млн. човека, ползващи криптовалутата. Тъй като броят на потребителите расте бързо, докато броят на Биткойните е фиксиран, то цената се очаква да продължи растежа си.

 

Новините в медиите

Цената на Биткойн се влияе значително и от новините, които излизат в публичното пространство. Например стойността претърпя 25% срив при обявяването на ареста на Рос Улбрихт, създателят на „Пътя на коприната“ (Silk Road) – онлайн пазар, главно за наркотици, където разплащането ставаше с Биткойн. От друга страна, криптовалутата отбеляза рекордна цена при очакването да бъде създаден първият Биткойн борсово търгуван фонд, което в крайна сметка още не се е случило.

 

Технически аспекти

Те са неизменна част. Когато се поправи кодът на Биткойн протокола от грешки, пазарите реагират позитивно, но при хакерски атаки например на някои от основните борси, цената спада драстично. През август 2016г., няколко хакера откриха проблем със сигурността на Bitfinex, което беше последвано от рязко намаление на цената.

 

Политически и икономически събития

В глобализирания свят, в който живеем, решенията в една държава имат силата да повлияят на целия свят. Пресен пример от тази година е приемането на Биткойн като законно разплащателно средство в Япония. Това доведе до бързо покачване на цената.

 

3. Има ли обезпечение и пари ли е Биткойн?

Биткойн не е обезпечен с т.н. златен стандарт или с някой друг ценен метал, но в крайна сметка и доларът не е. Въпреки това, Биткойн има почти всички характеристиките, които определят парите:

 

Приемливост – Биткойн все повече е приеман като метод за разплащане от хора и компании. Популярността му доведе до това, че криптовалутата бе приета като законно разплащателно средство в Япония, а държави като Австралия и Индия могат скоро да я последват.

Рядкост – Биткойн е сравнително рядък – има лимит от 21 милиона, за да не губи от стойността си.

Еднаквост – всички Биткойни са еднакви и равни един на друг. Никой не може да различи един Биткойн от друг.

Разпознаваемост – Всеки може лесно да различи Биткойн от други криптовалути.

Делимост – Всеки Биткойн може да бъде разделен на по-малки части – сатоши. 100,000,000 сатоши = 1 Биткойн

Преносимост – Хората могат да носят парите със себе си и лесно да ги разменят с други хора.

Издръжливост – След като един Биткойн бъде пуснат в обращение, той ще съществува за неопределен период от време в системата и няма как да изчезне в даден момент.

Сигурност – Биткойн мрежата е създадена по такъв начин, че транзакциите да бъдат защитени от кражба, фалшификация и промени в информацията им.

 

Основната разликата с „обикновените пари“ идва от това, че горепосочените характеристики са подкрепени от математически издържани методи, алгоритми и протоколи.

 

4. Най-резките промени в цената на Биткойн през годините?

Със сигурност не сме изчерпали темата, но ето някои от най-запомнящите се  събития:

 

Поради технически причини

При създаването на Mt. Gox през февруари 2011, цената се качи от 0.05 до 1 долара, което е 20-кратно увеличение. Хакерската атака над същата борса през февруари 2014г. доведе пък до спад от 30%.

 

Поради международни събития

Октомври-ноември 2013г. много компании обявиха, че започват да приемат плащания с Биткойн, което мотивира китайците да започнат да купуват страшно големи количества към онзи момент. Това качи цената от 120 на 1150 долара. Месец по-късно обаче Китайската Народна Банка забрани плащанията с криптовалутата, което доведе до срив с около 60%.

                          

Поради новини в медиите

Април 2010 беше месецът, в който се обнови кодът на Биткойн. След като новината за това се разпространи, цената скочи десетократно.

Точно една година след това, Time публикува статия за характеристиките на криптовалутата. Скоро след това стойността за един Биткойн се промени от 10 на 30 долара за единица от виртуалните пари.

 

5. Бъдещето на Биткойн

Всяка една валута може да се срине и светът е ставал свидетел не веднъж на това. Поради хиперинфлация валутите губят стойността си в много кратък период от време, а пример можем да дадем с България и кризата от 1996-1997г. Същото се е случило с германската марка през 1920г. или със зимбабския долар през 2008г.

 

На теория, проблеми и ограничения от техническо естество, както и политически събития и решения могат да имат силно негативно влияние върху Биткойн. Въпреки това, към този момент няма сериозни заплахи за обезценяване на дигиталната монета, а хубавото е че Биткойн е "имунизиран" срещу инфлацията, поради ограниченото му количество.

 

Много инвеститори и хора от общността смятат, че Биткойн не се намира в балон. Спадовете, на които сме свидетели са нормални корекции в следствие на бърз растеж, а в дългосрочен план цената на Биткойн се покачва стабилно. Трябва да имате предвид и че криптовалутата съществува по-малко от 9 години и потенциалът за растеж е все още огромен. Има най-различни прогнози. Например анализатор от Saxo Bank твърди, че Биткойн може да стане  100хил. долара в следващите 10 години, а първият инвеститор в Snapchat е още по смел и изчислява стойност от половин милион долара за единица към 2030г.

 

Все пак никой не може да предскаже бъдещето, затова следете пазара, тенденциите и новините от света на криптовалутите.

 

Статията е преведена и адаптирана от Cointelegraph.com с информационна цел и не е съвет за инвестиция. 

 

 

Купете и продайте Биткойн на изключително изгодни цени бързо и лесно на xChange.bg, а вече можете да търгувате и Етер, Лайткойн и Рипъл.

 

Статията е само и единствено с информативна цел и не представлява съвет, препоръка или предложение за покупка или продажба на Биткойн, която и да е друга криптовалута или финансов инструмент. "Глобал Ексчейндж" ООД не носи отговорност за загуби след използването на информация от текущата статия. Инвестирайте разумно и само суми, които може да си позволите да загубите.