18,212,025 BTC

За пореден път криптовалутите се сриват и възстановяват веднага

Източник: cointelegraph.com от Джоузеф Янг |
Биткойн и Етер пазарна капитализация

27 юни отново беше белязан от корекция, която успя да свали пазарната капитализация на всички криптовалути под 100млрд. долара. 30-те най-големи криптовалути загубиха 20-30% от стойността си, включително Биткойн и Етер, но два дни по-късно пазарът е възстановен и голяма част от загубите са наваксани.

 

 

Спада в стойността на Биткойн

 

Последната корекция потвърди тенденцията, че когато Биткойн започне да пада, то всички останали криптовалути го последват. Когато цената му стигна стойности под 2400 долара, целият пазар претърпя съществена корекция. Етериум например успя да загуби 8млрд. долара от пазарната си капитализация.

 

Когато анализираме краткосрочните спадове в цената на Биткойн обаче е добре да имаме предвид какво Андреас Антонопулос, финансов експерт, сподели:

 

„Някой от Вас се чудят „Защо криптовалутите се сриват като луди?“, но в същото време не питат „Защо криптовалутите скачат нагоре като луди?“ Точно затова.“

 

Цената на Биткойн, както и на останалите криптовалути се диктува изцяло от пазара; следователно, ако голяма част от инвеститорите не могат да оправдаят високата цена, то е силно вероятно да последва корекция.

 

Защо са неизбежни краткосрочните корекции?

 

  • Спекулация – доста от инвеститорите са на пазара на криптовалутите с тази цел. Когато цената се увеличи драстично, трейдърите могат да приберат големите си печалби, а след това да купят евтино, когато цената се срине.
  • Промени в търсенето – след като цената се влияе единствено от този фактор, то няма как да няма голям ефект, когато има по-значителни промени в търсенето.
  • Стаден инстинкт – Биткойн се популяризира бързо и много хора, които не са запознати с пазара, купуват, когато цената расте бързо, от страх, за да не изпуснат момента, а в същото време са и по склонни панически да продават, когато цената поеме на юг.

 

Нови върхове след спада

 

Макс Кайзер, водещ на шоу за финансови новини и анализи, отбеляза, че след всеки спад, Биткойн успява да се съвземе, а дори и да достигне нови рекордни стойности. Например, когато цената падна от 2400 до 1900 долара по-рано този месец, после се изкачи до 3000 долара.

 

Той прогнозира, че 5000 долара за един Биткойн е силно вероятно в най-скоро време, особено след като се работи за увеличението капацитета на блока, за да се намали времето за обработване на една транзакция, както и таксата към копачите.

 

„Нов рекорд за Биткойн е зад ъгъла. Регулаторите ще се чудят и ще гледат как достига 5000, 10000 и повече долара. Добре дошли в НКР (Новият Крипто Ред).“

 

Растящо търсене

 

Интересът към Биткойн расте главоломно в целия свят. Различни държави и компании започват да разпознават, използват и приемат криптовалутата. Например наскоро най-голямата платформа за доставки на храна по домовете в Полша прие плащания в Биткойн, въпреки покачващите се такси за транзакциите.

 

Търсенето расте бързо не само към Биткойн, а и към Етер, Лайткойн и останалите криптовалути. Затова краткосрочните корекции трябва да се анализират, но не могат и да бъдат индикативни за растежа в по-дълъг период от време.

 

След големия срив от първите два дни на тази седмица, криптовалутите наваксаха голяма част от загубените си стойности и продължават движението си нагоре.

 

Статията е преведена и адаптирана от Cointelegraph.com.

 

Купете и продайте Биткойн на изключително изгодни цени бързо и лесно на xChange.bg, а вече можете да търгувате и Етер, Лайткойн и Рипъл.